8 miniutflykter som lyser upp i novembermörkret

Vardagen kan bli mer än att sova, fast det är november.
Vardagen kan bli mer än att sova, fast det är november.

November har varit ovanligt grå och ibland känns det som att solen knappt visat sig – och på vissa platser i landet är det nästan så. Vädret kan få många att vilja kura ihop sig under täcket och vänta på bättre tider, men det finns faktiskt saker som kan lysa upp tillvaron. Här är 8 saker som kan göra mörkret lite enklare att genomleva.

November är en knepig månad. Höstens klara färger och krispiga luft ersätts av kala träd och grå fuktighet, och än är det inte riktigt dags för jul. På många platser i landet är det dessutom ett bra tag tills snön lyser upp landet – och så har vi soltimmarna. 2019 har varit en ovanligt mörk novembermånad, och i Växjö har det varit så få som tre soltimmar i år.

Allt det här kan få en att vilja sova sig igenom månaden. Men om du känner dig redo för lite ljus i tillvaron så finns det faktiskt saker att göra, och det måste inte innebära en utlandsresa. Här är 8 saker att göra för att lysa upp novembermörkret.

1. Gå på spa

Varma pooler, bastu, bubbelpool eller kanske en massage? Ett spabesök kan verkligen värma upp frusna leder. Det finns en hel del span runt om i landet, och ofta räcker det att köpa en inträdesbiljett för att få bada i pool och bastu – så att du slipper betala en förmögenhet för besöket. Kan du däremot tänka dig att betala lite extra så kanske det är värt att kombinera spabesöket med en övernattning.

Vad sägs om Copperhill Mountain Lodge i Åre där besökarna har en milsvid utsikt över fjällvärlden, eller kanske Kosta Boda Art Hotel där du kan njuta av bad, bastu och massage och samtidigt se konstverk i glas?

Vad gör kylan ute, om du kan värma dig inne i ett spa?
Vad gör kylan ute, om du kan värma dig inne i ett spa?

2. Boka in en vinprovning

Vad för tankarna till en varm kväll vid medelhavet om inte ett glas vin, eller flera små glas vin som är fallet under en vinprovning? Lukta, smaka och låtsas att du vet vad du gör. Oavsett om du föredrar rött eller vitt, alkoholfritt eller inte, så finns det alternativ runt om i landet. Bland annat anordnar Systembolaget provningar i vissa av sina butiker. Vill du ha en lite mer exklusiv miljö finns bland annat Sweden wine club som arrangerar vinprovningar i Karlstad, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala, Växjö, Örebro, Västerås, Gävle, Falun, Göteborg och Jönköping.

Ofta kombineras mat och dryck under vinprovningar.
Ofta kombineras mat och dryck under vinprovningar.

3. Drick afternoon tea

En ruggig eftermiddag kan det vara riktigt mysigt att fly in till ett kafé eller ett hotell för att dricka varmt te och äta bakelser och små kakor. Den brittiska traditionen har spritt sig till Sverige och finns nu på många av landets hotell och kaféer. I Malmö serverar bland annat Casino Cosmopol afteroon tea på lördagarna, och i Stockholm är Hotel Diplomat en av många som erbjuder den mysiga traditionen. Där går det även att beställa den lite nyttigare Afternoon Tea-Tox där söta scones och mackor byts ut till veganska, laktosfria och glutenfria alternativ.

Afternoon tea är från början en brittisk tradition.
Afternoon tea är från början en brittisk tradition.

4. Trotsa mörkret på skridskorna

Det tar emot att gå ut när allt är grått och kallt. Men om du tar dig till en skridskobana kan atmosfären plötsligt ändras och bli riktigt mysig. Så snöra på dig skridskorna och glid fram över isen, eller försök i alla fall, innan det är dags för en kopp varm choklad. Kungsträdgårdens isbana i Stockolm är en av de som har öppnat redan i november, på många platser får man dock vänta till december.

En gnistrande skridskobana kan göra vardagen mindre grå.
En gnistrande skridskobana kan göra vardagen mindre grå.

5. Värm dig i ett växthus eller en botanisk trädgård

Det här kan vara ett av de bästa sätten att låtsas som att det inte är november, utan i själva verket sommar. På Fjärilshuset Haga Ocean är tar tropikerna över och du kan strosa runt i värme och kika på både fjärilar och hajar. I Storhogna finns det en vinterträdgård där du kan pausa från fjälltemperaturerna utanför, och i Köpenhamn finns Botanisk have med sina fem växthus fulla av palmer och exotiska växter.

Botanisk have är öppen även på vintern – men då är det kanske mest växthusen som lockar.
Botanisk have är öppen även på vintern – men då är det kanske mest växthusen som lockar.

6. Gå på museum

Museum kan ibland verka lite mossiga, men det finns så många olika i landet att något borde falla dig i smaken. På medeltidsmuseet i Stockholm kan du bland annat lära dig om medeltidens straff, att bli levande begravd var en av dem, och i Umeå finns ett helt museum dedikerat till gitarrer: Guitars – the Museum. Det finns museum dedikerade till konst, sport, dans, fåglar, leksaker och mycket mer.

Vasamuseet är ett av Sveriges kändaste museum – men det finns många fler.
Vasamuseet är ett av Sveriges kändaste museum – men det finns många fler.

7. Lyxa till det med brunch

Frukost och lunch i all ära, men det är någonting som gör brunch extra lyxigt. Kanske kan en avokadomacka eller en god smoothie hjälpa dig glömma att du inte sett solen på flera veckor? I Stockholm finns det passande namngivna Sthlm Brunch Club, medan den som vill ha en vegansk måltid kan ta dig till The Raw Kitchen i Malmö.

En god måltid kan verkligen sätta guldkant på vardagen.
En god måltid kan verkligen sätta guldkant på vardagen.

8. Bo på hotell

En sak som verkligen kan få vardagen att försvinna för en stund är en hotellvistelse. Staycation, att semestra i sin egen hemstad, är ett koncept som blir allt mer populärt, så du behöver inte ens åka iväg för att bo på hotell. Hoppa in i morgonrocken, beställ rumservice och njut av din hotellvistelse. Om plånboken är lite för tunn för en hotellvistelse så kan du försöka återskapa känslan hemma. Bädda om i sängen, ställ fram en bricka med någonting gott och dra på dig en morgonrock, och gärna ett par tofflor.

Några mysiga hotell i Sverige är Downtown Camper i Stockholm som nyöppnade 2017, Upper House högt uppe i Gothia Towers i Göteborg och Sveriges minsta femstjärniga hotell: 1909 Sigtuna Stadshotell.

Upper House utsågs till Sveriges bästa lyxhotell 2019.
Upper House utsågs till Sveriges bästa lyxhotell 2019.
Publisert:

LÄS VIDARE