Semester i Dalsland

Uppdaterad 2020-06-25 | Publicerad 2020-04-27

Dalslands kanal anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa.

Djupa skogar, bördiga slätter, vita stränder och kanalen med sina pittoreska slussmiljöer.

I området hittar du dessutom både fjäll- och skärgårdsnatur.

Här har vi listat allt du behöver inför semestern i Dalsland.

Boende i Dalsland

 • Hotell i Dalsland
  I Dalsland kan du boka och bo i ett glashus. Dessa finns på tre platser, Henriksholm, Baldersnäs Herrgård och Dalsland Aktiviteter. Glashusen användes under projektet The 72 Hour Cabin och ska vara effektiva mot stress. Här kan du njuta av den dalsländska vildmarken.
 • Vandrarhem i Dalsland
  Vandrarhemmet Gammelgården ligger i Bengtsfors som ligger precis intill västra Sveriges största friluftsmuseum. Här kan du både ta en båttur, fiska eller paddla kajak i Dalsland kanal.
 • B&B i Dalsland
  I Dalsland finns det gott om B&B. På Skålleruds gård har du nära till sjön Nären och i närheten hittar du även badplatsen Kyrkviken. Andra sevärdheter i närheten är bland annat Dalslands konstmuseum i Upperud. Denna Bed & Breakfast ligger i Melleruds kommun. 

Smultronställen och sevärdheter i Dalsland

Dalsland bjuder på djupa skogar, fjäll, bördiga slätter och vita stränder.

 • Dalslands kanal är värt ett besök, denna består av både små och stora sjöar, vikar och fjordar som binds samman av cirka tolv kilometer grävd/sprängd kanal. Detta sjösystem sträcker sig från Vänerns västra sida, passerar upp genom Dalsland, sen vidare in i landskapet Värmland och upp mot norska gränsen och in i Norge. Kanalen anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa. Under sommaren finns det både dagsturer att boka samt enstaka timmars resor.
 • I Håverud finns det mycket att upptäcka. Här hittar du bland annat  Dalslands glasblåseri, restaurang med laxrökeri, kanalbåtarna och Akvedukten.
 • Evenstorps Gård är en miljömedveten utflykt där du kan handla ekologiskt KRAV-märkt nötkött, egenodlade hallon och rabarber. Här finns även ett café för fika. Evenstorp Gård ligger en mil väster om Brålanda i Färgelanda kommun, precis vid naturreservatet Kroppfjäll som även är värt ett besök.

Barnsemester i Dalsland

 • Om du reser med barn kan discgolf i Åmål vara en uppskattad utflykt. Detta är en växande sport som är en naturnära spontanidrott. Det är lätt att påbörja och lära sig.
 • Hos Dalslands Moose Ranch har du möjlighet att komma nära älgar och även lära sig mer om detta djur. Här finns även souvenir att ta med sig hem och ett café att fika på. 
 • I Dals-Ed finns en 250 meter lång utomhus gokartbana, ett roligt stopp att göra på semestern för hela familjen. 
Om du gillar att paddla är Dalsland ett perfekt resmål.

Vandra I Dalsland

Det finns många olika typer av vandringsleder i Dalsland där du får uppleva den dalsländska naturen och varva ner.

 • Pilgrimsleden är 10 mil lång och sträcker sig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Längs med leden finns både lägerplatser och möjligheten att bo på hotell eller vandrarhem. Pilgrimsleden har en del svåra passager med kuperad terräng och långa uppförslut men du belönas med en fin utsikt. 
 • Det finns flera olika vandringsleder i naturreservatet vid Vänerns kust. Det är en relativt kuperad terräng där broar gör att du kan komma ut bland Vänerns öar och skär.
 • 25% av Dalslands yta består av vatten, så om du gillar att paddla är detta ett landskap att rekommendera. Här finns det 1 000-tals sjöar och 250 kilometer långa Dalslands kanal. Det finns även många iordningställda lägerplatser längs vägen. 

Stränder i Dalsland

 • Långeds allmänna bastu i Dals Långed erbjuder både bastu och bad med utsikt över Dalslands kanal. Här kan du både hyra bastun eller betala för en plats i bastun. Barn till och med årskurs 6 badar gratis i vuxens sällskap.
 • Bovattnet är en familjevänlig badplats i Färgelanda som har både brygga och hopptorn. Barnen simmar säkert genom en avgränsning där en brygga avgränsar den grunda delen av sjön. 
 • En badplats nära Torrskogs vandringsled är Bäckeviks badplats, denna är en av de största sjöarna i området och ingår i Dalslands kanalsystem. Här finns mestadels skogar, klippor och vacker natur. Badplatsen ligger ungefär 1,5 kilometer efter Torrskogs kyrka. 

Restauranger i Dalsland 

Det dalsländska köket har mycket att erbjuda med tillgångar på lokala råvaror från sjö, äng och skog.

 • Falkolts Dalslandskrog har fått en del utmärkelser där ägarnas matfilosofi har präglats av ett hälsotänk. Menyn består till största del från landskapet och den varierande årstiden. Det kan vara gädda eller gös från Vänern eller rökt bäver och viltkött. Restaurangen ligger vid sjön Grann.
 • Håfveruds Brasseri ligger vid Dalslands kanal, väldigt nära akvedukten och slussarna. Här består menyn till stor del av fisk och skaldjur. Fisken kommer från Vänern och från odlingar i Norges djupa fjordar. Det finns även kötträtter om du skulle föredra det eller om du endast vill fika, finns ett café på bryggorna vid slussen.
 • Rosellmagasinet vid Lelång bjuder både på en fin utsikt över sjön Lelång och god mat. Till sommaren finns en delvis inglasad uteservering som är mycket populär.

Festivaler i Dalsland

 • Åmåls Blues fest är som namnet avslöjar en festival som bjuder på blues. Denna hålls den 8-12 juli och några av artisterna är Erja Lyytinen, Lil´Jimmy Reed och Jake Green Band.
 • Pilgrimspop är ett vandrande kulturevenmang i Uppered där natur och kultur kombineras. Detta är den 8 juli och är en musikalisk vandring längs pilgrimsleden. Musikanterna uppträder då i naturen.
 • Alltorps Tingshus i Ödskölt öppnar upp mellan den 4:e juli och 9:e augusti för hantverksförsäljning med flera olika utställare.
 • Diggiloo kommer till Åmål den 30 juli. Detta blir en tre timmar show med musik, humor och glädje. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

LÄS VIDARE