Fälla bak sätet på flyget – när är det okej?

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

Kvinnan fäller bak sitt säte på flygplanet.

Då börjar mannen bakom henne slå på sätet.

Nu har en diskussion blossat upp, vem gjorde egentligen fel?

En amerikansk kvinna har blivit central i debatten om när det är okej att fälla bak sätet på flyget. I januari satt kvinnan på ett flygplan och valde att fälla bak sitt säte. Bakom henne satt en man som inte uppskattade det hon gjorde, så han började slå på kvinnans säte, berättar hon på Twitter. Kvinnan började sedan filma mannen, och det är denna film som har orsakat diskussioner. Var mannen otrevlig som slog på kvinnans säte? Eller gjorde kvinnan fel i att fälla bak sätet från början?

Flygvärdinnan Lina Sjölund Gröndahl har aldrig varit med om att passagerare har blivit så irriterade.

– Det såg helt sjukt ut. Men man har ju inte hela bilden och vet inte om de kanske har bråkat innan, säger Lina Sjölund Gröndahl.

Ska räta upp sätet under måltider

Innan mannen började slå på kvinnans säte så bad han henne räta upp sätet så att han kunde äta från sitt brickbord. Kvinnan gjorde då det, men fällde sedan ner sätet igen när mannen hade ätit upp, skriver CNN.

Hur man ska tänka rörande flygplanets säten varierar, menar Lina Sjölund Gröndahl. Är det en kort flygning är det kanske inte så nödvändigt att fälla bak sätet, men är det en nattflygning till Thailand är det mer förståeligt om passagerare vill luta sig tillbaka och sova. Det finns dock ett tillfälle då sätet alltid ska vara upprätt.

En regel är att sätet ska vara uppe när måltider serveras.
Foto: WangAnQi / iStockphoto
En regel är att sätet ska vara uppe när måltider serveras.
Foto: Magnus Sandberg
Lina Sjölund Gröndahl tycker inte att mannen gör rätt när han slår på kvinnans stol.

– Jag ber ofta passagerare att ta upp flygplanssätet under måltidsserveringen, och då respekterar folk det. Men sedan förstår jag om man vill fälla ner sätet igen.

Annars menar Lina att det viktigaste är respekt, och då är det bra att fråga innan man fäller bak sätet. Och om du är en person med långa ben som lider av trånga utrymmen så finns det en lösning.

– De flesta flygbolagen har speciella platser med extra benutrymme. Om man har långa ben så kanske man ska fundera på att boka det.

Vett och etikett på flyget – tänk på det här

Det finns vissa saker som kan skapa dålig stämning på flyget. Här är sakerna du bör tänka på när du reser med flygplan.

  1. Ät inte mat som luktar – som ägg.

  2. Var artig och säg hej till personen bredvid.

  3. Byt inte blöjor vid sätet.

  4. Försök att inte inkräkta på andra passagerares utrymme.

Publicerad:

LÄS VIDARE