8 vandringsresor i världsklass

Publicerad:
Uppdaterad:
Det är inte bara turister på Inkaleden.
Foto: Thinkstock
Det är inte bara turister på Inkaleden.

Resa | Vandringsresor

Vandra bland lamor, genom regnskog, förbi vulkaner eller bredvid elefanter. Att röra sig på semestern blir allt mer populärt och vandring är en av de aktiviteter som ökar allra mest. Här är åtta utmanande vandringsleder som garanterar oförglömliga upplevelser.

De sju topparna, engelska ”Seven summits”, kallas de högsta bergstopparna i de sju världsdelarna. Att bestiga samtliga är en bedrift och utmaning inom bergsbestigning. Men vad sägs om de åtta vandringarna, låt oss kalla dem, ”Eight great”? Visserligen inte i alla sju världsdelar men ändå en rejäl utmaning. Eller så väljer du ut en eller ett par favoriter. Inspirerande är de hur som helst.

Foto: Thinkstock

1. Mount Kenya, Kenya

Längd: 4–6 dagar (cirka 60 kilometer).
På Mount Kenya finns flera olika toppar men de båda högsta kräver goda kunskaper i bergsklättring. Men bergets tredje högsta topp Point Lenana, 4 985 m över havet, passar bättre för vandring. Här kan du spana efter elefanter, vattenbufflar, giraffer och apor för att inte tala om alla växter i jätteformat.

Foto: Thinkstock

2. Tongariro Northern Circuit, Nordön, Nya Zeeland

Längd: 3 dagar (35 kilometer).
Om du har sett Sagan om ringen har du säkert fascinerats av landskapet i filmen. Här passerar du bland annat Domedagsberget (vulkanen Mount Ngauruhoe) på vandringsleden Tongariro Northern Circuit. Terrängen är bergig vilket gör vandringen svår. Dessutom med massor av vulkanisk aktivitet bara några meter bort. Men naturligtvis fantastiskt vackert.

Foto: Thinkstock

3. Inkaleden, Peru

Längd: 4–5 dagar (40 kilometer).
Står en tur till ruinstaden Machu Picchu på din bucket-list så kan du passa på att vandra längs inka-leden. Naturen består av regnskog och berg.

Foto: Thinkstock

4. Mont Blanc, Frankrike

Längd: 6–10 dagar (170 kilometer).
Om det känns allt för tufft att ta sig upp på toppen av Mont Blanc kan du i stället vandra runt det. Vandringen sträcker sig genom tre länder när du går längs bergets fot, Schweiz, Italien och Frankrike. Utsikten över alptopparna är hänförande och naturen mycket vacker.

Foto: Thinkstock

5. Kilimanjaro, Tanzania

Längd: cirka 5 dagar (80-120 kilometer).
Att vandra upp till toppen av Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, 5 895 meter höga, är inte jättesvårt. Det finns flera olika rutter att välja mellan med olika längd, naturskönhet och svårighetsgrad.

Foto: Johnér

6. Kungsleden, Sverige

Längd: 3–5 dagar (105 kilometer).
Kungsledens vackraste del är sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta. Här passerar du fjäll, glaciärer, vackra björkskogar. Passa på att vika av för att se Sveriges högsta berg, Kebnekaise.

Foto: Thinkstock

7. Laugavegur, Island

Längd: 2–4 dagar (55 kilometer).
De varma källorna i Landmannalaugar är starten för vandringen som slutar vid glaciär-dalen Thorsmörk. På bara några mil upplever du flera av de olika landskapstyperna som Island är känt för.

Foto: Thinkstock

8. Annapurna, Nepal

Längd: 17–21 dagar (300 kilometer).
Vi säger det diretk, det här är inget för nybröjaren. Hög höjd (cirka 5 300 meter) och långa avstånd kräver sin vane vandrare. Men som belöning går du genom ett av världens vackraste landskap längs den 8 091 meter höga Himalaya-toppen Annapurna.

Källa: Reseguiden

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA