Ut och fiska i sommar – tips för nybörjare och proffs

Uppdaterad 2021-01-11 | Publicerad 2020-04-20

Att fiska i Sverige kan vara något av det fridfullaste som finns.

– I dessa tider när många känner oro kan det vara nyttigt att titta på ett guppande flöte. Som medicin för själen, säger experten Andreas Ollinen.

Här ger han sina bästa tips till dig som vill ut och fiska i sommar.

”Det som är så fantastiskt med fiske i just Sverige är att i stort sett alla har närhet till vatten”, säger Andreas Ollinen.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Fiske är en rolig och spännande fritidssysselsättning som du kan ägna dig åt året om.

Och den speciella corona-situationen vi befinner oss i 2020 har fått suget efter fiske att öka, enligt Andreas Ollinen, kommunikationschef på Sportfiskarna.

– Fiske är en sådan aktivitet som man kan göra i naturen där man bor, och dessutom håller man alltid avståndet.

Här ger han sina bästa tips till dig som också vill ut och fiska.

Vad ska man tänka på som nybörjare?

  • Ta med matsäck. Den ger en helhetsupplevelse – men också tröst om du inte får någon fångst.
  • Tänk på vädret. Det kanske inte är på de allra varmaste dagarna som fisket är som bäst. Prova en lite mulen och regnruskig dag och testa gärna på morgonen eller kvällen då fisken är lite lättare att fånga under sommarhalvåret.
  • Sök information på nätet innan du ger dig ut. Det finns många fiskegrupper och forum med hög aktivitet. Där kan du få tips på bra lokala fiskeplatser och låna utrustning och så vidare. Många är också villiga att hjälpa till i ”fiskecommunityt” och delar gärna med sig av sina tips.
  • Ta med barnen. Att fiska tillsammans med barn kan vara ett perfekt sätt att umgås. Utmana varandra i en fisketävling och testa att fånga sådana fiskar ni inte fångat förut.
  • Krångla inte till det för mycket. Egentligen handlar det bara om en pinne med lina och krok. Pinnen kan du i stort sätt tälja själv, så det är bara att sätta igång!

Vilka typer av fiske finns det?

De fem vanligaste fiskemetoderna är:

  • Spinn. Spinnfiske går ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och simmar lockande för att få en fisk att hugga. Spinnfiska kan man göra i de flesta vatten som det finns rovfiskar i.
  • Mete. Att fiska med mete är enkelt och man får ofta napp. Exempelvis kan man fånga mört, braxen, löja, abborre, sik och öring.
  • Isfiske. Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det varken behövs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar kommer man långt med.
  • Flugfiske. Att flugfiska kan se svårt ut, men med lite övning blir det både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring, harr, regnbåge, röding, och lax fiskas ofta med fluga.
  • Havsfiske. Är man ute efter exempelvis torsk eller makrill gäller det att ta sig ut på havet, antingen med båt eller fiska från klippor och bryggor. På Västkusten och i Öresund finns turbåtar som kör fisketurer, vilket är bra om man inte har egen båt.

Hur vet man var man får fiska?

I de fem stora sjöarna – Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön – samt längs kusten är det fritt att fiska med spö.

– I övriga vatten behövs ett fiskekort, men det är ofta till en relativt låg kostnad, säger Andreas Ollinen.

Ett fiskekort är ett tillstånd att sportfiska i ett visst vatten under vissa villkor. Kortet säljs vanligen för ett fiskevårdsområde av dess förening till fritidsfiskare.

Vilka är de bästa fiskeplatserna?

Det som är så fantastiskt med fiske i just Sverige är att i stort sett alla har närhet till vatten, enligt Ollinen. Oavsett om du bor vid kusten eller i inlandet finns det nästan alltid en sjö eller hav nära.

– Vi har helt unika förutsättningar och det är svårt att peka ut de bästa platserna eftersom det finns så många.

Men det man kan säga är att det i norra Sverige är fiske i världsklass under sommaren när laxen stiger i älvarna, tillägger han.

På ostkusten och runt Mälardalsregionen är det i stället mycket abborre, gädda och gös som lockar. På västkusten får makrillfisket ut många till havs under sommaren.

– Dessutom har vi allemansrätten som ger oss en väldigt fin möjlighet att uppleva naturen kring fiskevatten, sova i tält, ta oss fram och vandra till den där avlägsna fiskesjön.

Vad ska man se upp med när man fiskar?

Här är några saker du kan tänka på.

  • Håll koll på vädret. Även om solen skiner när man ger sig ut kan vädret snabbt ändras. Kolla exempelvis vind, vindriktning, temperatur och eventuella väderomslag innan du ger dig ut.
  • Ta med förbandslåda. Den ska alltid ha en plats i fiskeväskan och innehålla en avbitartång för att knipsa av krokar som fastnat i exempelvis fingrar eller örsnibbar.
  • Dubbelkolla båten. Ska du fiska med båt är det viktigt att kontrollera att den är sjösäker. Kolla exempelvis att den är tät och att det finns ett öskar.
  • Avliva fisken omedelbart. Om du ska behålla fisken är det viktigt att avliva den på en gång och att du förvarar den rätt tills du ska tillaga den.
  • Ta inte upp mer fisk än du behöver!

När är bästa perioden för fiske?

Den bästa perioden för fiske varierar i olika delar av landet. Men det finns bra fiske i hela landet året runt, beroende på vilken art och metod du föredrar.

– Själv tycker jag att det är svårslaget att fiska abborre på en sommarkväll. Det är riktig sommar för mig, säger Andreas Ollinen.

<div data-tipser-pid="5c6d70533f35c80001446af8" data-tipser-view="compact"></div>

Följ ämnen i artikeln