Semester i Södermanland

Mariefred – mysigt gränder och vackert beläget vid Mälaren.
Mariefred – mysigt gränder och vackert beläget vid Mälaren.

Lyxiga hotell, kulturella sevärdheter och ståtliga slott.

Att semestra i Södermanland kan bli en riktig fullpott i sommar – för hela familjen.

Här guidar vi dig till områdets bästa boenden, stränder och smultronställen.

Boende i Södermanland

 • Hotell i Södermanland
  Om du vill passa på att få det lite extra lyxigt när du besöker Södermanland i sommar bör du besöka Södertuna slott. Det ligger strax utanför Gnesta och det finns möjlighet till det mesta. Det finns boende för en lugn och uppvilande helg och boende för konferenser samt fester. Slottet erbjuder en spa avdelning för den som vila upp sig, där kan man bada i poolen eller badtunna utomhus. Det finns en relaxavdelning med en härlig lantlig miljö precis vid vattnet, och sist men inte minst finns det även olika behandlingar. 
 • B&B i Södermanland
  Skogis B&B finns en mil utanför Katrineholm som har familjär atmosfär. Det finns både dubbelrum och enkelrum, med tillgång till frukost i en lugn trädgård. För den som är sugen på olika aktiviteter finns vandringsleder, golf och herrgårdar att besöka i närheten till detta boende.
 • Runnvikens pensionat & rekreation strävar efter hälsa och välmående. Här finns övernattning i en lugn lantlig miljö med mat från deras egen odling. Pensionatet erbjuder även yoga, gymnastik och mindfulness bland annat i en härlig utomhusmiljö med vattnet som utsikt. 

Sevärdheter och smultronställen i Södermanland

 • I Malmköping finns det många kulturella sevärdheter. Museispårvägen ger dig en inblick i hur trafikmiljön var under 1930-talet. Ett antal äldre spårvagnar åker mellan Malmköping och Hosjö i en vacker natur längs olika sjöar.
 • Museet Malmahed i Malmköping ger dig även möjlighet till att veta mer om ortens historia, mer specifikt handlar stora delar av utställningen om hur den militära historien har påverkat orten. Det drivs av svenska naturskyddsföreningen som har lagt till flera olika utställningar.
 • Sparreholms slott erbjuder mycket, i det stora utbudet finns det bilmuseum för de bilintresserade. Här finns det bilar sedan slutet av 1800-talet och det finns upp till 60 veteranbilar. Slottet har även ett museum för de som är teknikintresserade. Här finns det historiska tidslinjer inom det mesta av ljud och teknik. Slutligen har även slottet ett museum om hur transporten var innan bilen tog över, nämligen häst och vagn. Här finns det historia för de flesta och är perfekt resmål för familjen. 

Barnsemester i Södermanland

 • Reser ni med familjen och barnen har myror i brallorna? Då är Äventyrsbanan i Hälleforsnäs ett perfekt stopp. Här finns det utmaningar inom klättring, balansgång och zipline anpassat för både stora och små.
 • Sagostigen är till för att vuxna tillsammans med barnen ska få ta del av olika folksagor i en vacker natur. Här finns bland annat Askungen, Snövit, prinsessan på ärten och rödluvan. Förutom att barnen kan hoppa mellan olika sagor finns det även teater och caféer. Sagostigen får även besök av bondgårdens alla möjliga djur såsom lamm, hästar, grisar och höns. Sagostigen har öppet mellan maj och augusti.  
 • Precis utanför Malmköping finns Grinda gårdsglass café, ett perfekt tillfälle för en paus genom bilsemestern. Här finns det härlig hemmagjord glass gjord utan tillsatser och färgämnen. 

Vandra i Södermanland

 • Sörmlandsleden har hela 100 mil av vandringsleder att erbjuda. Här finns det något för alla, en mängd olika etapper med olika svårighetsgrader. Oavsett om du ska vandra för första gången eller om du är erfaren så kommer du garanterat hitta din etapp för sommaren. 
 • Letar du efter en längre promenad sträcka kanske Trosa hälsostig är något för dig. Här finns det 12 kilometer led som är lättframkomligt. 
 • Mellan Husby och Oppunda finns det fyra vandringsleder att välja mellan. Här kommer du fram antingen till fots eller med cykel. De fyra olika vandringslederna är skogsleden, Öksundsleden, våtmarksleden och fornminnesleden. De alla är mellan 5 till 15 kilometer långa och fungerar perfekt för en dagsutflykt. 
Mysiga kvarter i idyllen Trosa.
Mysiga kvarter i idyllen Trosa.
Promenadstråk i Trosa
Promenadstråk i Trosa

Stränder i Södermanland

 • Södermanlands största havsbad är Jogersö havsbad. Här finns det både sandstrand, klippor och plats för hundar att bada. Camping, restauranger och uthyrning av kajak är få exempel på vad denna plats har att erbjuda. Det finns en ramp för funktionshindrade. 
 • Frösjö strand ligger precis vid Gnesta. En enkel badplats med sandstrand. Här kan du ta ett dopp i en lugn miljö och njuta av solen. Det finns även ett utegym att träna vid och efter ett träningspass kan du ta ett välförtjänt dopp. 
 • Dammhagen är en badstrand i anslutning till kyrksjön. Det finns bryggor och flottar, även grillplatser och kanotuthyrning för de aktiva. I anslutning till badstranden finns dansbanor som erbjuder musik och dans vid fina sommarkvällar. 

Restauranger i Södermanland

 • Stjärnholms slott i Oxelösund erbjuder en restaurang och här finns både frukost, lunch och middag. Maten har stor variation och är till viss del säsongsbaserad. Till maten finns ett stort urval av viner från deras egen vinkällare. I alla menyer finns det även vegetariska alternativ. 
 • Södermanland är rikt av slott och herrgårdar. Södertuna slott i Gnesta erbjuder även de en restaurang med mat av hög kvalité. Det finns både lunch och middag och det passar både stora samt små sällskap.
 • Virå Viltkök ligger i Stavsjö i Nyköping. Restaurangen finns i en lantlig miljö och använder skogens råvaror till stor del av matlagningen. Köket är krav certifierat och serverar både lunch och middag. Det finns till och med matlagningskurser för de riktigt matintresserade.

Festival i Södermanland 

 • Anna Gréta Sigurdardóttir Trio är jazz kompositör och pianist. I Mariefred kommer hon i augusti månad att dela med sig av sin musik tillsammans med andra jazzmusiker. Under 2019 blev Anna även tilldelad Monica Zetterlund stipendiet och har stor framgång i jazzvärlden. 
 • I Flen kommer Fröken Elvis tillsammans med 5 musiker att översätta en mängs Elvis låtar i juli. Gruppen har turnerat i Europa och kommer att återkomma till Södermanland i år igen.
 • Är opera din grej? Då ska du besöka Gripsholms slott i augusti. Johanna Wallroth ackompanjeras av Magnus Svensson, de kommer att bjuda på musik från bland annat Richard Strauss och Samuel Barber.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE