Nu kan turister bo som på Mars – i Spanien

Publicerad 2019-08-26

Snart kommer biljetter till äventyret att släppas.

I höst kan människor åka och bo i en grotta designad att härma Mars yta. Under tiden i grottan är besökarna helt isolerade från sin omgivning för att testa hur det verkligen skulle vara att bo på Mars.

Nere i en 60 meter hög grotta i Kantabriska bergen, i norra Spanien, ska flera grupper människor under hösten få uppleva hur det är att bo på Mars. Det är Astroland agency som tillsammans med Tripadvisor står bakom äventyret, och snart ska Tripadvisor börja sälja biljetter till upplevelsen, skriver Dailymail.

David Ceballos, Astrolands VD, säger att han är glad över att kunna bidra till viktig rymdforskning.

Priset: 65 000 kronor

Att testa på att bo på Mars är ingen billig upplevelse. Det hela går på 6 050 Euro, nära 65 000 kronor. Och trots att besökarna bara kommer att spendera tre nätter nere i grottan så tar hela äventyret 30 dagar. Detta då det ingår ett omfattande online-utbildningsprogram på tre veckor samt tre dagar av fysisk och psykisk träning på Astrolands anläggning. Men efter det så bär det av ner i den stora grottan för tre dagar i vad som ska efterlikna Mars ogästvänliga miljö.

– Att kliva ut ur sin komfortzon är en av de mest spännande sakerna med att resa, och Astroland levererar verkligen även för de mest äventyrliga, säger Laurel Greatrix på Tripadvisor, enligt Dailymail.

Under vistelsen i grottan måste besökarna ha specialutrustning.

Har redan testat

Det första besöket i grottan har redan skett och nu slår Astroland upp portarna för betalande gäster. Fem expeditioner ska hållas de kommande månaderna. Men det är inte vem som helst som kan åka ner i grottan, utan de som vill testa på att bo på Mars måste först genomgå fysiska och psykiska tester för att avgöra om de får åka eller inte. Men enligt Tripadvisor riktar de sig till alla som vill vara med om en unik upplevelse och få se hur livet på Mars första koloni kommer att se ut.

PODD 50 år efter månlandningen: ”Nästa milstolpe i rymdhistorien”

Med anledning av det är femtio år sedan den första människan satte sin fot på månen, så fördjupar sig vår nyhetspodd Aftonbladet Daily i den nya rymdkapplöpningen. 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE