Nu smakar Dublin som en världsstad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-09-02

Glöm stuvningen - upptäck det nya irländska köket

På Grafton street i Dublin är det alltid ett myller av folk. Här ligger mängder av pubar, men även affärer och gallerior för den shoppingsugne.

  Det är inte många år sedan Dublin var en provinsiell avkrok, där den vanligaste måltiden var en smörgås med pommes frites och en Guinness.

I dag äter man bättre här än i många städer i Europa.

Resa tog hjälp av Irlands främsta matexpert för att få tips på de bästa ställena.

Pubmaten och smörgåsarna finns fortfarande, för den som så önskar, men i övrigt har Dublin förvandlats till en trendig huvudstad med ett stort och omväxlande utbud av krogar, pubar och nöjen.

Under arbetslöshetens 80-tal sökte sig de irländska kockarna utomlands och när de kom tillbaka under högkonjunkturens 90-tal började de kombinera det traditionellt irländska med influenser från Medelhavet, Asien och Mellanöstern.

Det nya irländska köket var fött.

I botten finns fantastiska råvaror: mjölk, smör, ost, kött och inte minst allt det som hämtas från havet, från musslor och krabba till djuphavsfisk från Atlanten.

För den som stärkt sig med en rejäl frukost på hotellet eller en B & B behövs det ingen riktig lunch. Det räcker gott med en smörgås och dryck på puben eller kaféet.

Middagen bör bokas om man inte nöjer sig med att strosa runt i centrum – som är ganska litet – eller söker sig till Temple bar-området.

Avskräcks inte av att kön till de billiga och bra ställena är lång. Det brukar gå ganska fort att komma in, bara man ger sig till tåls.

4 fakta om Dublin

Där konsumeras mer cappuccino än i någon annan stad i Europa.

Vinkonsumtionen har fördubblats de senaste tio åren.

Dublin har fler och bättre asiatiska restauranger än jämnstora Stockholm.

Dublin har två restauranger med två stjärnor i Guide Rouge, före detta Guide Michelin. Stockholm har en motsvarande restaurang.

5 tips för matsugna

Många av de finare restaurangerna har en hyggligt billig lunchmeny.

Leta efter ”early bird menu”: billigare före 19.00 eller 19.30.

Efter 19.30: boka bord!

Stannar du en hel vecka: köp en matguide i bokhandeln.

Tänker du fixa middagen själv: Dunnes har bästa hämtmaten.

Arne Norlin

Följ ämnen i artikeln