Årets hetaste trend – vandra på semestern

Byt solstolen mot vandringskängor i sommar.
Byt solstolen mot vandringskängor i sommar.

Storslagna vidder, djupa skogar, dramatiska kustremsor eller höga berg.
Vad du än gillar så finns det en vandringsled just för dig. Mallorca, Grekland och Norge är spännande länder för den som gillar aktiva semesterresor.

Spanien och Grekland får de flesta att tänka på vita stränder och salta hav. Men det finns mycket mer att göra för den som längtar efter en mer pulshöjande semester. En av årets hetaste trender är vandringsresor. Även om fenomenet har funnits hos resebolagen i många år så är det fler än någonsin som efterfrågar vandringsresor nu.

Populära resor

Resia har märkt ett ökat intresse både här hemma och utomlands, bland annat i Cinque Terre, Nya Zeeland, Kanarieöarna, Norge och Madeira. Deras gruppresor för vandringssugna är mycket populära och tar snabbt slut.

– Det märks nu att det är många som aldrig vandrat tidigare som fått upp ögonen för det här och det är fler yngre människor som vill vandra, säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia.

Ving har också märkt av vandringsresornas ökade popularitet och erbjuder sina kunder tips på vandringar på sin ving.se.

Bilden till höger visar omgivningarna Santiago del Teide på Teneriffa.
Bilden till höger visar omgivningarna Santiago del Teide på Teneriffa.

Klassiska turistorter

Adam Györki som är kommunikationschef på TUI tipsar om Kanarieörna som en perfekt destination för att röra på sig. Men han slår även ett slag för Rhodos.

– Träningsresor är någonting som under lång tid ökat i popularitet, men vi ser faktiskt att det har mattats av något det senaste året. Däremot vill fler och fler vandra på resan, kanske är det kombinationen av motion och meditation som lockar. Kanarieöarna är ett fantastiskt alternativ, framförallt under våren, säger Adam Györki kommunikationschef TUI.

Även Apollo ser en stor efterfrågan på aktiva resor.

– Vi är i dag Sveriges största arrangör av tränings- och sportresor. 2017 tog våra fjorton träningshotell, Apollo Sports, emot 20 procent fler gäster jämfört med året innan. Även våra koncepthotell Apollo Mondo Selected och Family som också erbjuder bra träningsmöjligheter har det senaste året tagit emot 15 procent fler gäster. Med det sagt, aktiva semestrar är superhett och kurvan pekar uppåt, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Vilken vandringsresa passar dig?

  • Hur är din kondition? Fundera över hur långa etapper du har lust att gå varje dag och gör en bra plan för resan.
  • Gillar du uppstyrda gruppresor eller vill du skräddarsy din egen resa? Ett resebolag kan hjälpa dig med gruppresor, det finns en uppsjö olika varianter. Om du är sugen på att vandra i Sverige har STF roliga alternativ, till exempel Fotokurs och fjällvandring, ”Tantvandring” på STF Grövelsjön, Singel i Salto och Avsmakningsmeny på STF Blåhammaren.
  • Tår du värme? Om du har svårt att klara riktigt heta dagar till fots kan det vara bra att välja årstid och land efter det.
  • Hur vill du bo? Föredrar du hotell framför tält och trerätters middag framför stormkök? Det finns boende och resor för alla smaker!
Mysiga Mallorca – kan det bli så mycket bättre?
Publisert:

LÄS VIDARE