Så får du en rolig resa med barnen

Resexperten Niklas Kämpargård ger sina bästa tips

Uppdaterad 2018-10-06 | Publicerad 2018-09-27

Skrikande barn på flyget, uttråkade tonåringar i baksätet på bilsemestern eller småttingar som bara vill titta på Ipaden – alla föräldrar har nog slitit sitt hår någon gång under semesterresan. Men det finns faktiskt sätt att göra resan roligare.
Författaren och fotografen Niklas Kämpargård ger sina bästa tips för en lyckad semester tillsammans med barnen.

Charter och all inclusive-hotell i all ära, men det är kanske inte leklandet eller barnbuffén som skapar de finaste semesterminnena. Att våga välja bort chartern är något som författaren Niklas Kämpargård förespråkar.

– Det finns såklart en trygghet med all inclusive, men risken är att man aldrig rör sig utanför hotellets område och det är verkligen synd. Dels finns det så mycket att se och att enbart bo på hotellet gynnar bara den stora internationella hotellkedjan, inte lokalborna som livnär sig på turisterna, säger Niklas Kämpargård.

Han har skrivit boken ”Resa med barn” där han ger handfasta råd till alla ressugna föräldrar som vill ta med barnen ut i världen. Allt från säkerhet, vaccinationer, resvänligt bagage till filmtips och viktiga dokument avhandlas utan pekpinnar.

Författaren och fotografen Niklas Kämpargård tillsammans med sin fru Kristina och barnen Kalle och Hilda.

Reser ofta med barnen

Själv reser han regelbundet, både utomlands och i Sverige, med sin fru Kristina och sina två barn Kalle, 14 och Hilda, 10 år. Kalle var bara några veckor gammal när han fick följa med på sin första längre resa när familjen bilade genom Sverige upp till Abisko. Hilda var tre månader gammal när hon fick åka med till Medelhavet första gången.

– Jag reste sällan tillsammans med mina föräldrar när jag var liten. Jag kommer från en lantbruksfamilj och det fanns inte tid eller möjlighet att resa på det sättet. Jag var arton år gammal när jag gjorde en längre resa utomlands. Jag och en kompis bilade runt i England, Frankrike och norra Europa under tre veckors tid, säger Niklas.

Efter det blev han biten och har avverkat många länder sedan dess. Att få barn hindrade inte familjen från att uppleva nya kulturer. Kalle och Hilma har besökt både Afrika, Asien, USA och stora delar av Europa.

– Det är som en drog att resa. Mycket handlar om att inte känna oro över att befinna sig i ett annat land med ett barn. Man får tänka att landets invånare har sin vardag och sitt liv där, det finns läkare och sjukvård om man blir dålig och det går alltid att få hjälp, säger Niklas.

Hilda och Kalle staplar stenar under en fjällvandring kring Ramundberget.

Gör det som barnet gillar

Många föräldrar oroar sig för själva transporten. En lång flygresa kan bli en mardröm med små barn.

– Barn blir ofta uppspelta av saker som är nytt och föräldrarnas nervositet kan smitta av sig. Det bästa är att göra det som barnet tycker om att göra hemma. Tycker det om att läsa sagor så gör det på flyget också. Tycker det om att upptäcka saker – gå på lite upptäcktsfärd ombord i den mån det går. Ta med film och spel som kan vara lite förströelse, säger Niklas.

Att flyga på natten kan vara en bra idé så att barnet kan sova om resan är lång.

– Jag har aldrig riktigt upplevt några större problem med att resa med barn. Vi blir en väldigt harmonisk familj när vi reser eftersom vi umgås dygnet runt. Det gillar både barnen och vi som föräldrar, säger Niklas.

Säkerheten är viktig

Niklas och hans fru Kristina är noga med säkerheten och reser till länder med barnen där det finns en bra infrastruktur och där försäkringarna gäller.

– När det gäller tropiska sjukdomar har lokala läkare bättre koll på sådant än våra läkare hemma. Ingen av oss har blivit så sjuk att det krävs transport hem, men det har hänt att vi behövt söka upp läkare på grund av infektioner.

Att resa med familjen skapar fantastiska minnen. En resa som barnen ofta återkommer till är en bilsemester i Afrika 2015. Då reste familjen Kämpargård genom Sydafrika, Namibia, Botswana, Moçambique och Zimbabwe.

– De pratar ofta om en soluppgång på toppen av en sanddyn i Namibia. Vid ett annat tillfälle kom det fram en hyena till oss i Botswana. Den tyckte att vår mat var väldigt spännande och jag fick jaga bort den. Sådant sitter väldigt djupt i dem.

Upplev Sverige

Niklas poängterar att resa med barn egentligen inte har något med exotiska långväga resor att göra. Barnens minnen handlar lika mycket om händelser här hemma i Sverige. Vid ett tillfälle när familjen paddlade i Blekinge fick de se en säl som kom väldigt nära vilket alla tyckte var spännande.

– Det handlar om att uppleva saker tillsammans och göra spännande saker. Då spelar det ingen roll om man befinner sig i Sverige eller i ”Långtbortistan” säger Niklas.

Att låta barnen uppleva andra miljöer och kulturer är extra viktigt i det samhälle vi lever i nu enligt Niklas. När vi styrs av rädslor för andra människor istället för nyfikenhet blir det fel. Och han är noga med miljöaspekten på resorna.

– Att flyga eller åka bil kommer aldrig att vara bra för miljön. Men man får en förståelse för andra delar av världen och andra människor, men även sitt eget land. Om man kan flyga på ett vettigt sätt, göra färre flygresor och stanna borta längre så har man vunnit mycket. Man ska premiera lokala företag så att ens pengar kommer lokalborna till godo, säger Niklas och menar att fördelarna att resa överväger nackdelarna om man reser klokt.

Kalle klättrar upp för en sanddyn i Namibia.

3 platser att besöka med tonåringen

  • Långt bort: Japan
    Ett land som är fullt av gammal historisk tradition men även exotisk framtid. Här finns många spännande spelhallar om barnen gillar det, men även häftiga vandringsrutter utmed gamla postturer mitt ute i ingenstans till spa-upplevelser och shopping i världsklass. Många tonåringar har en relation till Mangafigurer och filmer.
  • En bit bort: Safari i Afrika
    Det är jättespännande att leta djur i naturen och bo på en lodge och tälta under stjärnorna. Det är ett bra sätt att lära sig mer om djuren och naturen och hur man ska ta hand om miljön.
  • Hemma: Friluftsupplevelse i närområdet
    Det finns säkert någon tonåring som tycker att det här är döden, men ganska många gillar att paddla i en kajak eller vandra längs med en låglandsled. Man kan köpa med sig något gott till kvällen, laga mat tillsammans och tittar på en lägereld eller stjärnorna.

3 platser att besöka med fyra- femåringen

  • Långt bort: En naturresa till Costa Rica.
    Det är ett drömland som är enkelt att ta sig runt i. Man kan hyra bil på plats och uppleva djungelområden och bo i exotiska lodger i djungeln där det finns vrålapor och fjärilar i mängder. Man kan bada i varma källor, vandra eller bara ta det lugnt på stranden.
  • En bit bort: Köln i Tyskland
    Köln är en fantastiskt stad. Den är mindre än Berlin men full av upplevelser. Man kan göra allt från att åka linbana över vattnet till att gå på chokladmuseum och hitta fina lokala lekplatser. Det är enkelt att ta sig dit med flyg eller bil.
  • Hemma: Svenska turistföreningens fjällstationer uppe fjällen.
    Man bor på samma ställe, antingen med helpension eller med vandrarhemskänsla, och tar dagsturer i närområdet på dagarna. Barnen lär sig att tycka om att röra på sig, kanske kan man få se en ren på avstånd eller ägnar dagen åt att plocka blåbär eller fiska. Det som är exotiskt på hemmaplan helt enkelt.

Ett tips för en bättre miljö

– Drick kranvatten i de länder där man kan göra det. Och måste du köpa vatten på flaska så köp en stor behållare med vatten och fylla på familjens mindre flaskor när ni druckit upp för att värna miljön, säger Niklas.

Niklas Kämpargård

  • Ålder: 41
  • Familj: Frun Kristina, barnen Kalle, 14 år och Hilda, 10 år.
  • Bor: Sölvesborg
  • Yrke: Journalist, författare och fotograf.
  • Aktuell med: Boken ”Resa med barn” finns i butik den 3 oktober.

Följ ämnen i artikeln