Han jobbar med att segla - i medelhavet

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2018-08-25

Sömniga fiskebyar med en taverna eller två i Grekland, livliga öar i Kroatien, och så segling dagarna i ända. Det är Jesper Fjällings vardag när han arbetar som skeppare i medelhavet. ”Det är alla gäster som man framför allt tänker tillbaka på”.

Det är en solig dag i slutet på augusti och Jesper Fjälling fyller på vatten i segelbåten han för nuvarande bor på. Ute på djurgården har han nära till natur och hav, men också till staden. I bakgrunden syns stora färjor, och lite längre bort ser man Gröna Lunds högsta attraktioner.

– Jag är student och passionerad seglare som jobbar med att köra båt i olika former. Jag är mer eller mindre uppvuxen som seglare, säger Jesper.

Förutom att vatten måste fyllas på då och då, och att duscharna får tas i ett hus några meter bort, så är boendet i segelbåten som vilket som helst. Han har ett sovrum, ett vardagsrum, en kökshörna. Och Jesper är inte den som är ovan vid att spendera tid på båten. Tvärtom har han seglat sedan han var sju år. I dag, 19 år senare, är båtar en stor del av Jespers liv. Han coachar, kör högfartsbåt, och så arbetar han som skeppare i medelhavet. Allt började för fyra år sedan, när Jesper kontaktade företaget Navigare.

– Jag hörde av mig till Navigare och sade att jag ville segla som skeppare för dem, säger Jesper.

När Jesper inte studerar är han ute och åker båt.

Fick börja direkt

Som skeppare ansvarar man för båten och säkerheten ombord. Jesper som redan hade fartygsbefälsexamen och tillräckligt med förkunskaper fick börja med turer direkt, om än i sällskap med andra skeppare i början. En viktig sak han lärde sig var områdena där seglatserna tar plats, för att kunna ge bra tips.

– Jag ansvarar för att gästerna på ett säkert och trevligt sätt tar sig runt i skärgården.

Jespers favoritplatser att segla till ligger båda i Grekland, men det är ungefär vad öarna har gemensamt. Den ena är en livlig ö vid namn Poros.

– Där finns en taverna som heter Oasis och som ägs av en kille som heter Mike, och hans service är oslagbar. Det är kramar och snicksnack, varmt och välkomnande, säger Jesper.

Jespers andra favorit ligger i långt västerut i den grekiska skärgården på halvön Peloponnesse, och heter Plaka marina.

– Det är en liten fiskehamn där det får plats mellan 20 och 30 båtar. Det finns bara två tavernor och är väldigt genuint, lugnt och fint. Man äter med fördel hos Margret som driver en av hamnens två tavernor.

Det har gått fyra somrar sedan Jesper Fjälling först började som skeppare i medelhavet.

Nu har Jesper arbetat som skeppare fyra somrar i rad. Säsongen pågår mellan april och november, men det är främst från mitten av juni till slutet av augusti som turerna äger rum. Som gäst kan man antingen välja att få en rutt skräddarsydd, eller så kan man vara med och bestämma.

– Det är enklast att ta kontakt med någon som kan vägleda en genom besluten, säger Jesper.

Minnen med gästerna

En typisk dag på båten börjar med ett morgondopp innan frukost, sedan är det dags att kasta loss. Under dagen varvas segling med mat, bad och vila. Under vissa rutter sköter Jesper all segling själv, under andra vill gästerna bidra.

– Skepparen ska kunna ta hand om båten mer eller mindre ensam, men det finns alltid möjlighet att hjälpa till. Det finns ofta någon i gruppen som är intresserad, samtidigt är det semester och vill man läsa en bok och njuta av utsikten så kan man det.

De som bokar seglingar med Navigare är ofta företag eller familjer. Och det är gästerna som gör jobbet extra roligt, enligt Jesper.

– Det är alla gäster som man framför allt tänker tillbaka på. En gång körde min kollega Felix upp med sin båt intill min och så stod alla gäster på hans båt redo med vattenballonger och bombarderade vår båt. Sådana minnen är kul att ha. Att släppas in i en grupp är nog det bästa.

Att bo på båten går finfint, i alla fall tills det blir för kallt.

Grekland och Kroatien

Jespers turer har framför allt gått till Grekland och Kroatien. Fast länderna ligger nära varandra så finns det stora skillnader.

– Det är mer intimt att segla i Grekland, mer autentiskt. I Kroatien är det istället väldigt vackert och mer ordnat, säger Jesper.

Med mer ordnat menar Jesper att det exempelvis är enklare att få tag på vatten, el, duschar och diesel i Kroatien.

– I Grekland finns det vatten att tillgå men då ska man vänta på vattentanten som kan komma någon gång under kvällen. Det är enklare att segla i Kroatien, men jag föredrar ändå Grekland för att man kommer närmare människorna.

Nu är det bara två veckor kvar tills Jesper far iväg igen, denna gång utgår rutten från Trogir utanför Split i Kroatien. Men innan dess är det studier som gäller.

– I ett parallellt universum skulle jag vilja segla såhär året runt. Men det går inte ihop med med min relation, mitt plugg och andra intressen, säger Jesper Fjälling.

Någon gång skulle Jesper kunna tänka sig att segla en sommarsäsong följt av en vintersäsong.

Tips om du vill segla i medelhavet

  • Svårt att sova när det är varmt? Välj då att segla på våren eller hösten, då det är svalare.
  • Planera boendesituationen - hur många kan dela hytt? Hur stor båt behöver ni?
  • Vill du släppa allt? Ta med en värd eller en värdinna, som ansvarar för mat och dryck.
SPLIT – porten till alla Kroatiens
drömöar
Reseguider - alla våra
reseguider