Campinghundarna i Varberg

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2015-08-14

”Vi läste att det här stället var hundvänligt – man vågar inte chansa”

ALLA SKA ME’ Vill du inte lämna din fyrfota vän hemma på semestern? Nu finns alternativ: ta med älsklingen till campingen.

Vill du ta med dig vovven på semestern? På Södra Näs camping i Varberg finns allt din fyrfota vän behöver. Här bor det en hund i var och varannan husvagn och i restaurangen finns till och med en särskilt framtagen hundmeny.

Följ Aftonbladet Plus på Facebook!

Mozart vilar ut i sitt blåa enmanstält. Han är en vorsteh munsterlander och sin storlek till trots får han utan problem plats där inne. Ändå ligger nosen lite utanför tältöppningen. På så sätt har han full uppsikt över husse och matte som läser böcker i sommarsolen.

– På många kaféer och restauranger kan det vara svårt att ha med sig en stor hund, men här är det aldrig några problem. Varberg är väldigt hundvänligt. Campingen är också jättebra. Vi åker hit nästan varje år, säger Carina Malm från Borås.

Åsa och Adam Tornström är noga med att välja ett hundvänligt resmål så att labradoren Feja också kan njuta på semestern.

Familjens elvaårige son Ludvig Malm Johansson trivs också. Han har precis lärt känna ett gäng jämngamla killar på campingen som kör bmx-cykel på en ramp av grus större delen av dagarna. När han gör en liten paus i cykelåkandet och kommer bort till hus­vagnen flyger Mozart genast upp ur sitt tält för att hälsa.

– Det finns många fina omgivningar att promenera i här. Men eftersom Mozart gillar att åka bil är det lätt att ta med honom om vi vill åka någonstans också, säger Carina Malm.

Planerar semestern efter hunden

Förutom ett tält har semesterfiraren Mozart fått en egen liten pool han kan svalka sig i om det blir riktigt varmt. Runt husvagnen har de monterat ett galler så att han kan röra sig fritt utan att familjen behöver oroa sig för att han springer bort.

Camingägaren Sonja Nilsson åker gärna på cykelutflykter med sina mopsar.

De är inte ensamma om att planera sin semester efter hundens önskemål. Ett par husvagnar bort bor familjen Tornström. De sitter och äter pizza i förtältet medan labradoren Freja tålmodigt väntar på att de ska bli klara.

– Vi läste att det här stället var hundvänligt, det var därför vi hamnade här. Man vågar inte chansa när man reser med hund, säger Åsa Tornström från Alingsås.

Hundkurser med drop-in

På Södra Näs camping bor det en hund i var och varannan husvagn. Här finns hundrastgård, agilitybanor, duschrum för hund, hundkurser med drop-in och stränder för hundbad. I restaurangen finns till och med en särskild meny framtagen för hungriga eller gottesugna hundar.

Att det blev så här är faktiskt lite av en slump. När campingen byggdes ritade Sonja Nilsson in en hundrastgård i utkanten av området där hon tänkte att hennes egna hundar kunde vistas. Men Sonjas mopsar fick snabbt sällskap av andra hundar.

– Intresset blev jättestort. Så då kände vi att vi lika gärna kunde göra en grej av det och utöka med ännu fler hundaktiviteter. Vi har till exempel köpt in en cykelkärra så att hunden kan följa med på cykelturen, säger Sonja Nilsson som driver Södra Näs camping tillsammans med sin man Bo.

Få hundvänliga semesterorter

Trots att det finns 784 000 hundar i Sverige är det långt ifrån givet att hitta en hundanpassad semesterort. Hundmenyer, hundkurser och cykelkärror för hund hör inte direkt till vanligheterna.

– Det här är precis vad många har saknat. Det är väldigt roligt, tycker jag. Jag har själv haft hund i hela mitt liv, säger Sonja Nilsson.

Södra Näs camping ligger i ett lantligt område strax utanför Varberg. Härifrån är det gångavstånd till centrum och till Varbergs fästning.

Solen skiner och det doftar grillat från flera av husvagnarna. Den jättelika studsmattan mitt emot receptionen är fortfarande lite blöt från regnovädret som drog förbi en timme tidigare. Några av barnen kiknar av skratt samtidigt som de försöker klättra upp på jättestudsmattan och genast glider ner igen.

Lilla Rut pustar ut efter att ha provat agilitybanan.

Ett par hundra meter bort, vid agilitybanorna, nosar den belgiska vallhunden Bella nyfiket på golden retrievern Simon. Bella ska bli polishund när hon blir stor, men än så länge är hon bara valp.

– Är ni redo? Okej, då kör vi! säger hundtränaren Angelica Eklund.

Tre hundägare med tillhörande hundar är på plats för att delta i kvällens hundkurs. Åskan som härjat större delen av dagen har nog skrämt iväg en del, tror Angelica. Vissa sommarkvällar kan de vara uppemot 20 hundar.

– Ta upp en godisbit ur din ficka och göm den bakom ryggen. När hunden tittar dig i ögonen belönar du den med godisen. Sådär ja, precis. Bra! instruerar Angelica och berättar att kontaktövningar är viktiga för att skapa en bra relation mellan hund och hundägare.

På väg tillbaka mot campingen träffar vi två norrmän som är ute på hundpromenad. De tycker att ­Sverige är betydligt mera hundvänligt än hemlandet och åker numera alltid hit på semester.

– I Norge är hundar tillåtna. Här är de välkomna. Det är stor skillnad, säger Mette Kolstö.

Guide: Bästa tipsen för semester med hunden

Kalas med hundtårta

Stockholmskaféet Himmelska hundar är perfekt för dig som vill skämma bort din vovve. På menyn: gott om hundiga godsaker och vill man kan man till och med ordna hundkalas – med hundtårta. Himmelska hundar erbjuder även hundpassning för den som behöver springa ut på stan och uträtta ett snabbt ärende.

himmelskahundar.se

Tillsammans i fjällen

Samtliga av Svenska turistföreningens fjällstugor och fjällstationer har rum där man kan övernatta med sin hund. Även många andra av STF:s vandrarhem runt om i Sverige är hundvänliga.

svenskaturistforeningen.se

Hundspa och kafé

När djuraffären Champex Animal i Mönsterås flyttade till nya lokaler för några år sedan passade ägarna på att starta ett hundkafé. Här finns även ett spa för trötta tassar. I kaféet utlovas godsaker för både tvåbenta och fyrbenta. Katter är också välkomna.

www.champex.se

Aktiv semester

I Hällefors ordnas sedan flera år särskilda hundkurser till dedikerade hundsemesterfirare. Under en vecka får hundarna ägna sig åt spårövningar, lek och olika former av specialsök. Om hela familjen inte vill vara med under hundkursen finns här också möjlighet att paddla kanot, vandra och

åka flotte.

www.hundcampus.se

Tassvänligt boende

Tasselund beskrivs som romantiskt och naturskönt. Det ligger i Österlen och ägarna har själva tre hundar och fyra katter. Gästhuset hyrs ut veckovis under högsäsongen och per natt resten av året. Hundar är mer än välkomna. Fina naturområden och promenadvänliga omgivningar utlovas.

www.tasselund.se

Svalkande hundbad

Under varma sommardagar vill man bara bada. Det gäller nog både dig och din hund. Tänk på att det ofta råder hundförbud på allmänna badplatser, men de flesta kommuner har särskilda hundbadplatser. Svenska brukshundklubben listar flera på sin hemsida. I Kalmartill exempel Svinö hundbad, beläget vid Ölandsbrons början.

www.brukshundklubben.se

Hotell med present

Hotellkedjan Best Western profilerar sig som hundvänlig. På flera av kedjans hotell är vovven välkommen att följa med. Vid incheckningen utlovas en vip-present, men här heter det vid – och står för very important dog. Informera hotellet i förväg för att vara säker på att det finns hundvänliga rum lediga.

www.bestwestern.se

Uteserveringshäng

Pustervik är ett känt namn i Göteborgs nöjes- och kulturhistoria.

I dag ordnas konserter i lokalerna, men på dagtid och lugna kvällar är hundar välkomna, inomhus och utomhus. Personalen plockar gärna fram en vattenskål om det behövs.

www.pustervik.nu

Tänk på det här!

 Om hunden har ont av att åka bil eller av att vara bland mycket folk kanske den har det bättre hos en kompis eller på hundpensionat medan familjen är på semester.

Ha alltid med dig vatten till hunden.

Om du låter din hund vara kvar i bilen eller i husvagnen – se till att det inte blir för varmt. Även om det är tidigt på dagen, molnigt och under 20 grader ute kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt inne i bilen.

Det är alltid upp till kafé- och restaurangägare att bestämma om du får ha med dig hunden eller inte. Fråga om du är osäker.

Glöm inte bort att det råder koppeltvång vissa perioder på året.

Anna Liljemalm

Följ ämnen i artikeln