Turistföretagaren säger nej till flygande turister

Möts av tystnad efter tilltaget

Av: 

Gustaf Larsson

Företagaren Linda Staaf säger nej till flygande turister.

Foto: Privat/ Getty Images

Vadstena

I flera år har hon försökt locka utländska turister till sin verksamhet i Vadstena. Men förra året tog det en helomvändning: Linda Staaf tackar nu nej till flygande turister som vill besöka hennes verksamhet.

– Man kan i allra högsta grad påverka vilka som ska komma till en, säger hon.

Linda Staaf, 40 år från Vadstena, har varit verksam i över 20 år inom turistnäringen. Företaget hon bedriver erbjuder turister bland annat naturvandringar, färder med mountainbikes och paddlingsutflykter.

Det har lockat såväl svenska som utländska turister till henne. Men från och med i fjol säger hon nej till det senare, åtminstone om de flyger. Anledningen: hon vill inte bidra till klimatförändringarna.

– Med tanke på hur det ser ut i världen med klimatförändringarna, och att flygningen är en bidragande orsak till att det blir värre, vill jag inte vara med och bidra till det. Jag ville göra vad jag kunde för att minska det, säger hon.

Fått tacka nej till turister

Beslutet, vilket P4 Östergötland först uppmärksammade, kom som en helomvändning. Tidigare har hon snarare försökt locka hit turister från hela världen.

– Jag tackar inte nej till individer. Om det är någon från USA som redan är här och vill komma till mig så säger jag inte nej. Men jag tackar nej till agenter som vill ha mig som en ingång i Sverige. Jag marknadsför mig inte heller i de områdena.
Hur har reaktionerna sett ut?

– Det har blivit väldigt tyst. Det har ofta skett genom mejlkonversationer och när jag säger detta så försvinner dem. Jag vet inte om de inte kan försvara sitt eget beteende eller vad det är, säger hon.

Linda Staaf jobbar som guide på det egna företaget Woods & Water.

Foto: Woods & Water

Fått positiv feedback från kollegor

– Men jag har fått otroligt bra feedback från branschen runt omkring. Från kollegor och andra turistorgan i Sverige. Även om det inte är någon annan, vad jag vet, som har tagit samma ställning ännu.
Tror du att fler kommer att haka på?

– Någon måste ju börja i alla fall. Jag tror att många tänker tanken att man inte kan vara med och påverka. Men man kan i allra högsta grad påverka vilka som ska komma till en och vilka man ska samarbeta med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Tyska turister portade från Venedig – efter kaffekok

ÄMNEN I ARTIKELN

Vadstena

Klimathotet

Flygtrafik

Resa | Sverige

MER OM RESA

Reseexperten: Inte bara positivt med mer turism

Här har turismen mött bakslag i Europa

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020