Fem rymdäventyr du inte vill missa

Publicerad:
Uppdaterad:

Rymdresor

Trött på de vanliga semestrarna här nere på jorden? I framtiden kan det bli möjligt för privatpersoner att resa till rymden - som turist. Här är några av rymdens alla sevärdheter. ”Det blir spännande att följa planerna på rymdhotell och privatresor”.

Racet för rymdturismen är i full gång och i framtiden är det inte omöjligt att privatpersoner kommer att kunna resa till rymden. I dag är det företagen Virgin galactic och Blue origin som ligger i framkänt när det kommer till turistresorna i rymden. De första resorna ser ut att bli både dyra och tidskrävande, och det handlar inte om en resa till månen utan om några minuters viktlöshet innan resan tillbaka till jorden. Men vem vet vad som sker i framtiden? Kanske blir det vanligt att åka på en weekend till mars, eller att spendera en vecka på månen? Hotell- och resesöksajten momondo har listat några av de sevärdheter som kan bli turisternas besöksmål i framtiden.

I framtiden kan det bli möjligt att resa ut i rymden - som turist.
Foto: Bryangoffphoto/Bryan Goff/Unsplash
I framtiden kan det bli möjligt att resa ut i rymden - som turist.

– Vi tycker som många andra att rymden är en spännande plats och nu när rymdturismen är ett hett ämne kändes det kul att utforska hur framtidens reseinspiration skulle kunna se ut, säger Carl Sundberg, svensk talesperson på momondo.

Om turistresorna till månen är avlägsna så är turerna till mars och andra galaxer ljusår bort, bokstavligt talat. Men det skadar ju aldrig att drömma.

– Vissa av platserna blir nog svårt att faktiskt besöka rent fysiskt, men några av de listade platserna kanske. Det blir spännande att följa planerna på rymdhotell och privatresor, säger

Landningsplatsen på månen

Rymdens mest historiska plats är landningsplatsen för Apollo 11 - där den första månlandningen skedde redan 1969. Sedan 70-talet har intresset för månresor svalnat, men kanske finns det en turist eller två som skulle vilja gå iland på månen? De som promenerar på månen lämnar dessutom spår efter sig som inte kommer att försvinna på en lång tid, då fotavtrycken på månen består i tusentals år. Detta då ingenting kan sudda ut fotspåren, för månen har varken vatten, liv eller vind.

Foto: Linalitvina/Angelina Litvin/Unsplash
Månen är ett möjligt framtida turistmål.

Blå solnedgång

Om turister någon gång i en avlägsen framtid kommer kunna resa till mars så väntar en spektakulär solnedgång på dem. Solnedgången ser nämligen blå ut, på grund av små partiklar av damm i luften. Och även om turistresor till mars ligger långt i framtiden så kan de första människorna snart sätta sina fötter på mars. Projektet Mars one vill nämligen skicka teams på två kvinnor och två män till planeten.

Foto: SpaceX/Unsplash
Tåg, buss, flyg, eller rymdfarkost. I framtiden kan det finnas fler resealternativ.

16 solnedgångar - per dygn

Turistresor till internationella rymdstationen ISS har faktiskt redan genomförts, den första redan 2001. Det kostade visserligen miljontals kronor, men det är i alla fall görbart. Och om du reser till ISS behöver du inte sakna solnedgångar, rymdstationen reser nämligen nästan 16 varv runt jorden varje dygn. Därför får de på stationen även se 16 soluppgångar och 16 solnedgångar. Från stationen kan man även se aktiva vulkaner, stormar och norrsken på jorden.

Foto: NASA/Unsplash
Såhär kan utsikten se ut från rymden.

Universums största vattenreservoar

140 biljoner gånger mer vatten än vad som finns i jordens alla hav - det innehåller universums största vattenreservoar. Två astronomer upptäckte en kvasar, en aktiv galaxkärna, vid namn APM 08279+5255. I denna galaxkärna finns ett svart hål, och runt detta svarta hål fann man världens största vattenreservoar. Kvasaren och den stora vattenmängden ligger visserligen mer än 10 miljarder ljusår bort- så du får nog vänta lite med att boka resan.

Vintergatans centrum

Jorden befinner sig i galaxen vintergatan, och dess centrum består av ett svart hål omgett av gasmoln. I dag är det svårt att bevittna och undersöka centrumet, men man har bland annat sett blixtar av infrarött ljus vid platsen, som antagligen beror på gas som hamnar i det svarta hålet. Så om man någonsin kan besöka hjärtat av vår galax är det kanske någonting att se.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN