Tillökning hos dvärgflodhästarna

Publicerad 2018-07-26

Så här ser hon ut – Ophelia.

Det är babyboom i djurparksvärlden och senaste tillskottet är Ophelia - Parken zoos nya dvärgflodhäst. ”Dvärgflodhästar är mystiska djur”.

Delfinen Alana, zebran Lesotho och nu dvärgflodhästen Ophelia, landets djurparker fylls av små ungar. Ophelia är mamma Krakunia och pappa Antons tredje unge, nu har dvärgflodhästarna Olivia och Oliver har fått ett syskon.

– Ophelia är en liten tjej som föddes sista juni. Hon är nu 27 dagar och väger 20 kilo ungefär, säger Anita Burkevica, djurparkschef och veterinär på Parken zoo.

Personalen på Parken zoo i Eskilstuna väntade sig födseln redan runt midsommar, men så i slutet på juni var det äntligen dags.

– Ungen föddes på 3 sekunder - det är häftigt. Hon diade och mådde bra från första början, säger Anita Burkevica.

Anita Burkevica genomför hälsokontroll på lilla Ophelia.

Vill bevara arten

I tre år ska Ophelia leva på Parken zoo tillsammans med sin mamma och pappa, sedan ska hon flytta till en annan djurpark, liksom hennes två syskon gjort tidigare. Detta så att arten kan bevaras i världens djurparker, dvärgflodhästar är nämligen starkt hotade och riskerar att utrotas.

– Deras levnadsmiljö blir förstörd och de jagas för kött. Det finns också naturliga hot som krokodiler och leoparder, men skogsavverkning och jakt påverkar mer.

Dvärgflodhästen kommer att vara med sin mamma i tre år - sedan är det dags att flytta hemifrån.

Vilda dvärgflodhästar lever i västra Afrika och det finns cirka 3 000 individer kvar. De skiljer sig från andra flodhästar främst i storlek.

– Vår hane väger 220 kg, stora flodhästar kan väga 1,5 ton.

Dvärgflodhästar spenderar även mer tid på land än i vattnet. Men det finns fortfarande mycket att lära om dvärgflodhästar.

– Det finns inte så mycket forskning om dvärgflodhästar, de är mystiska djur.

I det vilda har man sett att djuren främst lever ensamma, men på Parken zoo har man observerat relationer och ett socialt liv. Dvärgflodhästarna lever även längre i djurparkerna, och kan bli upp mot 50 år.

– Det är viktigt att de finns i djurparker, nu finns cirka 400 individer i parkerna, så att man kan återskapa arten i fall någonting skulle hända med de vilda, säger Anita Burkevica.

Följ ämnen i artikeln