Semester i Medelpad

Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall.
Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall.

Vid ”Sveriges mittpunkt” är landskapet naturskönt och perfekt för den som är ute efter ett varierat friluftsliv och laxfiske i världsklass.

Här har vi listat det bästa boendet, sevärdheterna och smultronställena i Medelpad.

Boende i Medelpad

 • Hotell i Medelpad
  Om du vill lyxa till det på semestern kan du boka rum på Elite Hotel Knaust som ligger centralt i Sundsvall. Här finns det både ett gym och spa. Det är ett 4-stjärnigt hotell som även bjuder på en bar och restaurang. 
 • Vandrarhem och B&B i Medelpad
  Villa Anna B&B ligger i Sundsvalls södra skärgård, det är cirka 25 mil till Sundsvall. Här finns det både uppvärmd pool och soldäck, perfekt för soliga sommardagar. På gångavstånd finns Skatans krog och Café och även Skatans Rökeri. I priset ingår även frukost och lån av cykel.
 • Herrgård i Medelpad
  På Torpshammars Herrgård finns en strand, badtunna och bastu tillgängligt. Här finns även en restaurang men även grillmöjligheter. Några närliggande sevärdheter är Boda Borg-Torpshammar och Långhuset i Viskan.

Sevärdheter i Medelpad  

 • Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk. Bruksmiljön är välbevarad och det finns många av de gamla bruksbyggnaderna att besöka. Runt om finns det en vacker park att även besöka.
 • Ön Brämön ligger utanför Lörudden. Här finns det ett naturreservat och fiskeläget Brämöhamn. Det finns mycket att upptäcka på den cirka tio kvadratkilometer stora ön som har fina sandstränder. En sevärdhet är ett kapell från 1624 men ön är även artrik på grund av kalkhaltig berggrund. Här har man hittat 16 orikidéarter.
 • Söder om Munkbysjön ligger berget Flataklockan 465 m.ö.h som är Sveriges geografiska mittpunkt. Här kan du, förutom att befinna dig i Sveriges mitt, även njuta av den fina utsikten över Medelpad. Det finns även ett café om du vill fika. 

Barnsemester i Medelpad

 • Camp MidAdventure är en camping men som också har en äventyrspark. Detta ligger i Torpshammar och har flera olika aktiviteter såsom höghöjdsbana, paintball och vattensporter. 
 • Om det är en regnig semesterdag kan FREEMOVR som ligger i Sundsvall passa som aktivitet. Här är det sporter där ens egna kropp står i centrum. Det finns bland annat trampoliner, parkourpark och spring floor. Man kan träna på egen hand, i grupp eller ensam med en instruktör.
 • I Himlabadet i Sundsvall finns det något för alla barn, stora som små. Du kan klättra upp för Himlabadets torn, det finns tre olika vattenrutschbanor, klätterväggar eller varför inte testa att  simma med eller mot strömmen i poolen. Finns även varmpool som ligger i en grott och två mindre pooler för de minsta barnen.
Det finns flera vackra vandringsleder i Medelpad.
Det finns flera vackra vandringsleder i Medelpad.

Vandra i Medelpad

 • Om målet med vandringen är att få en vacker utsikt kan utsiktsberget över Borgsjön vara något. Vandringen börjar i Borgsjöbyn, du ska till en början följa skyltningen mot St Olofskälla och Jämtgavelns naturreservat. Efter 300 meter ska du svänga till höger i T-korsningen. Stigen börjar efter 100 meter precis vid skylten “Bergåsen utsiktstorn” och slingrar sig upp till toppen. Det är 2 kilometer genom skog och kalhygge.  Om du istället vill vandra runt Borgsjön, är den 19 kilometer lång.
 • Friluftscentrum Södra Berget erbjuder flera olika vandringsstigar på sommaren. Detta ligger i Sundsvall och det finns även femkamp bana och grillplatser som är utspridda i området om man vill ta en paus. 
 • En annan vandringsled är Jämtgaveln. Det är ett naturreservat med skyltade stigar i Ånge kommun.

Restauranger i Medelpad

 • Oskars Surströmming ligger i Timrå, mer specifikt i Söråker. Deras mål är att göra världens godaste surströmming och vill även att man ska öppna ögonen och se att man kan göra det på många olika sätt förutom de traditionella. Under sommarmånaderna kan du köpa deras surströmming från fabriken i Tynderö. I gårdsbutiken kan du även köpa souvenirer och glass. 
 • Restaurang 180 grader i Sundsvall bjuder på en varierad meny med en vacker utsikt över Sundsvall och kusten. Det rekommenderas att du bokar bord i förväg. På Hotellet Södra Berget som restaurangen ligger i kan du också äta frukost även om du inte bor på hotellet.   
 • Brasserie Verket ligger i på Trädgårdsgatan i Sundsvall. Här kan du njuta av vällagad och god mat. Det finns bland annat klassiska rätter och olika grillrätter av kött, fisk, fågel och grönsaker. Det finns även rotisseri där all mat lagas på spett i en ugn. Detta gör att smakerna bevaras på bästa sätt.

Festivaler i Medelpad

 • Den 7-28  juli är det återigen dags för Sundsvall bjuder. Detta är en folkfest som har gratis entré där det varje tisdag bjuds på feststämning med aktuella artister. 
 • Sensommar är en festival i centrala Sundsvall mellan den 3-4 juli. Här spelar många artister såsom Norlie & KKV, Miriam Bryant och Mares. 
 • Galtström firar 15-årsjubileum och firar detta med att Jill Johnsson och Anna Bergendahl spelar den 27 juni.  Det kan vara bra att ta med egna campingstolar och egen picknick om man vill. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE