Turistmålen där du får vänta i timmar

Av: 

Sofia Börjesson

Resor

Sju och en halv timme.

Så länge får du köa för att uppleva Roms bästa sevärdheter.

Här är listan på några av världens stora köfällor.

Hur mycket tid är du villig att spendera i turistköer när du är på semester? I genomsnitt spenderar man fem timmar i kö till olika sevärdheter på semestern varje år. Det visar en sammanställning av sajten Get Your Guide.

De längsta turistköerna, enligt sammanställningen, hittar du i Rom – en stad med många sevärdheter som turisterna är villiga att vänta länge på för att få se. Men är man på en weekend och har kort om tid kan det vara bra att känna till hur den genomsnittliga kötiden ser ut på de mest välbesökta turistattraktionerna.

Här är turistens största köfällor:

Rom, Italien
21 miljoner turister om året spenderar i genomsnitt 7,5 timmar i kö för få se Roms fyra mest populära sevärdheter. Kötiden för att se Colosseum, Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet tar i genomsnitt två timmar vardera, och för att få se Peterskyrkan får du vänta i en timme.

London, Storbritannien
Som turist i London är några av de mest populära attraktionerna London Eye, Sankt Paulskatedralen och Tower of London. Vill du ta en tur i London Eye får du dock räkna med att stå i kö i 2,5 timmar. För Tower of London är kötiden 1,5 timmar och för en titt i Sankt Paulskatedralen får du vänta i en timme.

Paris, Frankrike
Sju miljoner människor varje år spenderar i genomsnitt två timmar i kön till Eiffeltornet och lika lång tid i kö till Katakomberna. De som även väljer att besöka Louvren, som är det mest besökta museet i världen, får köa i ytterligare en timme.

Amsterdam, Nederländerna
I cykelstaden Amsterdam verka turisterna gärna köa i uppåt 2,5 timmar för att få se attraktioner som Anne Franks hus, Van Gogh-museet och Rijksmusem. Vill du se dem allihop? Då får du räkna med fem timmars kötid.

Barcelona, Spanien
Casa Batllo, Picassomuseet och Sagrada Familia lockar tillsammans över 4 miljoner besökare varje år. Men för att se alla tre attraktionerna behöver du i genomsnitt köa fyra timmar. En och en halv timme för Sagrada Familia och Casa Batllo, och en timme för Picassomuseet.

New York, USA
På besök i det stora äpplet finns det ett antal måsten för den som är turist. Metropolitan lockar cirka 6,2 miljoner besökare varje år och var och en står en timme i kö för att få komma in och betrakta bland annat Vincent Van Goghs Stjärnenatt i Saint-Rémy. Vill man dessutom besöka Empire State Building och utsiktsplatsen Top of the Rock får man stå ytterligare två timmar i kö.

Fler attraktioner med långa kötider:
Notre dame: 2 timmar
Burj Khalifa: 1,5 timme
Frihetsgudinnan: 1,5 timme
Lutande tornet i Pisa: 1 timme
Taj Mahal: 1 timme

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Turism

London