Populära stranden på Teneriffa är full av plast

Video visar nedskräpade stranden Playa Grande

Uppdaterad 2019-05-07 | Publicerad 2019-04-08

Playa Grande i Puerto del Carmen – nedskräpad strand

Den populära turiststranden Playa Grande på Teneriffa är full av plast och skräp.

En video som visar nedsmutsningen har väckt starka reaktioner.

Playa Grande i Puerto del Carmen är en populär strand för turister. Här samlas både spanjorer och utländska turister på somrarna för att bada och njuta av strandlivet. Men stranden är långt ifrån ren och hälsosam. En video som uppmärksammats på sociala medier visar att stora mängder plast och skräp har samlats både i vattnet och i högar i sanden, rapporterar The Sun.

Det är María Celma Argaluza, medlem i rörelsen Océano Limpio Tenerife, som filmat och lagt upp klippet på Facebook. Rörelsen uppmanar människor att plocka skräp på stränderna för att hålla dem rena från bland annat plast som är ett stort hot mot det marina djurlivet. Men även för människor, många fiskar får i sig mikroplaster, plaster som vi sedan får i oss via maten. María Celma Argaluza uppger för spanska medier att hon och hennes vänner kan få ihop runt 30 kilo skräp varje dag när de är ute och städar stränderna.

Starka känslor på sociala medier

Videon har väckt starka känslor på sociala medier.

”Det här är hemskt, och folk tycks inte bry sig! Vad i helvete händer med allt som hamnar i havet? Hur? Jag är trött på att inte göra någonting från regeringarna! De få åtgärder som görs är inte tillräckligt”, skriver en läsare.

Playa Grande är inte den enda stranden på Kanarieöarna som är fulla av skräp.

– Kanarieöarna formar en naturlig barriär mot Golfströmmen och dess sidogrenar vilket betyder att de fungerar som en sopuppsamlare för allt skräp i Nordatlanten, säger May Gómez, biologiprofessor vid universitetet i Las Palmas, till El Pais.

Engångsprodukter i plast kommer att förbjudas på Mallorca, Menorca, Ibiza och de andra Baleariska öarna år 2021, skriver spanska Rtve. Målet med den nya baleariska lagen är att 75 procent av alla behållare ska vara återvinningsbara till år 2030. Samma år är det tänkt att max 10 procent av avfallet på ön ska få hamna på soptippar och att minst 65 procent av allt hushållsavfall ska återvinnas.