Tipsen: Så kommer du in i flygplatsloungen

Bloggaren Björn, 67, delar med sig av sina bästa tips

Publicerad:
Flyglounger är ofta lugna oaser på flygplatser.
Foto: Torjrtrx / iStockphoto
Flyglounger är ofta lugna oaser på flygplatser.

Flygplatser

Björn Demme, 67, är en mästare på att ta sig in i lounger.

Nu vill han ha sällskap, och tipsar om hur andra kan ta sig in på flygplatsens allra heligaste plats.

– Det bästa är avkopplingen, säger han.

På resebloggen Demme reser jorden runt skriver Björn Demme om allt från bokningstips och bonusprogram till reseguider.

Nyligen delade han med sig av sina bästa tips för att besöka en flygplatslounge.

– Jag har lyckats förhandla mig till bra villkor, säger han.

Kände sig rastlös

Pensionären och bloggaren Björn Demme älskar att resa, och kombinerar gärna sina intressen för resor, mat och vin tillsammans med sin fru Karin Demme. När Björn gick i pension för några år sedan kände han sig rastlös, så då startade han en blogg.

– Jag började med det här för att jag ville ha någonting att göra, och så tycker jag om att skriva, säger Björn Demme.

I flygplatslounger trivs han som fisken i vattnet. Själv är han guldmedlem i Star Alliance, men det finns flera olika sätt att ta sig in i loungerna.

– Antingen har man en biljett som ger tillträde till en lounge, som en business class-biljett. En annan väg är att ha ett priority pass, vilket man kan få ihop med vissa kretidkort, säger Björn Demme.

Foto: Privat
Björn Demme gillar att skriva och resa.

Om man inte vill eller kan betala extra för business class så finns det sätt att komma in loungen ändå.

– Jag får alltid ta med en gäst in utan kostnad, så om man känner någon med tillträde så kan man komma in.

Enligt Björn kan det också vara värt att se över kostnaderna. Genom att köpa en ekonomi plus-biljett, som ibland bara kostar några hundralappar mer än en vanlig biljett, så får man ofta både tillgång till en lounge och en måltid på flyget.

– Hade man ändå tänkt äta någonting på flygplatsen så kan det vara bra att titta på om det är värt att betala de där hundralapparna extra. Hur stor blir prisskillnaden?

Lugn, ro, mat och vin

Det Björn tycker mest om i lounger är att det erbjuder en paus från stressen i flygplatsen.

– Det bästa är avkopplingen, det är en lugnare miljö.

Björn som dessutom är en vinentusiast tycker mycket om att sätta sig i en skön fåtölj med ett glas vin och någonting att äta i väntan på flyget. Några av Björns favoritlounger ligger i Singapore och Auckland i Nya Zeeland. I Europa är det Lufthansas lounger som han tycker är bäst.

Foto: Privat
I en lounge i Berlin bjuds besökarna på kringlor.

Björns bästa tips för att komma in i en flyglounge

1. Bli medlem i en flygbolagsallians

Flygplansallianser har ofta medlemskort som ger tillgång till lounger runt jorden. Den största flygalliansen är Star Alliance, där SAS är med. Ett guldkort hos Star Alliance innebär tillgång till olika lounger, medan ett silverkort ger tillgång till lounger visa tider på året. Men kolla upp vilka regler som gäller för medlemskapet, ofta måste du flyga frekvent och skaffa bonuspoäng innan du får fri tillgång till lounger.

2. Köp en dyrare biljett
Med en business class-biljett får du ofta tillgång till lounger, men även ekonomi plus-biljetter kan ge tillgång till lounger. Exakta regler varierar mellan flygbolagen, så undersök detta innan du bokar.

3. Skaffa ett priority pass

Priority pass är ett nätverk av flygplatslounger där ett medlemsskap ger tillgång till runt 1 200 lounger runt jorden utan att du måste köpa en dyrare flygbiljett. Ett priority pass kan köpas för antingen obegränsat antal besök eller till ett lägre pris för begränsat antal besök.

4. Få tillgång med kreditkort
Det finns diverse kreditkort som ger fria loungebesök, antingen obegränsat antal eller ett visst antal besök per år. Många kreditkort har dock avgifter, så avväg om det är värt priset eller inte. Men om du redan har ett kreditkort kan det vara värt att se om du redan har tillgång till lounger.

5. Betala för besöket
I vissa lounger går det att betala för ett besök, antingen online eller på plats vid loungen. Priserna varierar och likaså var du får för priset, men om du har en mellanlandning på flera timmar kan du tjäna på att betala för en lounge istället för att handla mat och dryck på flygplatsen exempelvis.

6. Lifta med någon
Många som har tillgång till en lounge får ta med sig en kompis, om än inte alla. De med kort kan ofta det, medan ett priority pass inte lika ofta erbjuder två för en. Men om du vill komma in i en lounge utan att betala kan det vara värt att överväga att leta upp någon med tillgång. Häng vid loungens ingång och fråga om du får följa med helt enkelt.

Foto: Privat
Björn och Karin Demme har besökt flyglounger runt jorden.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA