Bokningarna till Turkiet ökar drastiskt

Alanya i Turkiet är återigen ett populärt resmål.
Alanya i Turkiet är återigen ett populärt resmål.

Värmeböljan har gjort svenskarna allt villigare att stanna hemma under semestern och utlandsresandet har minskat denna sommar. Men bokningarna till Turkiet bryter trenden och ökar markant. ”Där finns ett pärlband av städer för olika intressen”.

När temperaturerna började stiga i maj tänkte många att detta kan inte fortsätta - men där hade de fel. Sommaren har varit rekordvarm och gjort svenskarna villiga att stanna på hemmaplan istället för att boka en utlandsresa, utlandsresandet har minskat med 10 procent i jämförelse med förra sommaren.

– Det har varit varmare här än runt medelhavet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Ökar markant

Men en destination sticker ut: Turkiet. Bokningarna till landet har ökat med nästan 60 procent i jämförelse med förra året. Det är speciellt resorna till Antalyakusten som står för ökningen.

– Där finns ett pärlband av städer för olika intressen. Det finns allt från nattliv i Alanya till bra destinationer för äldre par som spelar golf.

Men att svenskarna vallfärdar till Turkiet syns bara i deras bokningar - inte i deras önskemål. Enligt en undersökning från Ticket säger 81 procent att de inte vill åka till Turkiet eller att de inte lockas av landet.

– Jag tror att det är ett symptom på att man svarar utifrån principer men sen när man letar resor är det priset som styr, säger Katarina Daniels.

Svenska kronans fall mot euron har gjort att många av de populära turistdestinationerna blivit dyrare - medan kronan har stärkts mot den turkiska valutan lira så att landet blivit ännu billigare än det varit.

Svenska kronans fall mot Euron gör det dyrt i många EU-länder.
Svenska kronans fall mot Euron gör det dyrt i många EU-länder.

Åter efter tapp

En annan anledning till att Turkiets ökade popularitet blivit så markant är att man de senaste åren varit med om en bokningstapp.

– Det har varit mycket oroligheter i Turkiet. Det har inte hänt någonting på turistorterna men många riktade ändå om sina bokningar till länder som Grekland.

Men nu är landet alltså tillbaka efter tappen och Antalyakusten är återigen ett av de mest populära resemålen. Det är främst yngre personer som nu ser positivt på resor till Turkiet.

– Jag var förvånad över det. Men det kan vara så att priset styr mer för yngre resenärer som inte har lyxen att välja fritt, eller så har man inte varit lika insatt i politiken i landet, säger Katarina Daniels.

De som var mest negativt inställda till landet var personer mellan 51 och 65 år, av dem var det 32 procent som aldrig skulle kunna tänka sig att besöka Turkiet.

Påverkar vinterresorna

Sveriges värmebölja påverkar inte bara sommarens resor, där allt fler väljer att åka till svalare länder som Irland eller Island, utan även vinterns. En anledning är att man sparat in pengar på att stanna hemma under sommaren, pengar som kan användas på resor vid ett senare tillfälle. En annan är att vi inte känner oss klara med sommartemperaturerna.

– Vi ser redan ett högtryck på bokningar inför vintern. Värmen har skapat mersmak, säger Katarina Daniels.

Publisert:

LÄS VIDARE