Lettland har både stad och strand

Riga har både fantastisk arkitektur och och gourmetrestauranger. Lägg till detta en fin kustremsa, och du har allt som behövs för en trevlig semester. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Ladda ner guiden till Iphone

Riga är märkligt nog fortfarande lite av en hemlighet, trots goda flygförbindelser med Sverige och daglig färja. Men Riga är en av våra allra trevligaste närliggande storstäder. Jugendhusen som omger Gamla stan är underbara, gamla stan mysig och det stora saluhallsområdet med rätta välkänt. I dag har Riga dessutom ett mycket bra restaurangliv med moderna gourmetrestauranger, som inte är mycket dyrare än folkliga pizzerior i Sverige. Att bara stanna den dryga halvdag som många båtresenärer gör är alldeles för lite.

För de flesta svenska turister är Lettland i stort sett lika med ett besök i den charmiga huvudstaden Riga – men det finns mer att uppleva:

Nästgårds till Riga ligger en av Östersjöns bästa badorter – Jurmala. Fina sekelskiftsvillor och allt fler snygga moderna hotell och spaanläggningar ligger inbäddade i gles tallskog och bakom en sandås breder den långgrunda stranden ut sig så långt ögat når åt båda håll.

Venstpils ser en del svenska turister numera tack vare färjeförbindelserna med Sverige. Hela kusten här är i stort sett en enda lång sandstrand, hela vägen ner till Litauen. Håll ögonen öppna på stranden, med lite tur hittar du bärnsten - kanske inga stora praktexemplar, men småbitar. Vill man ha vackra bärnsstenssmycken finns det gott om affärer, framför allt i Riga, där man också bör kolla in högkvalitativa linnekläder och fint hemstickat.

Lettland är behändigt stort. Från Riga är det som allra längst 4 timmar att köra, som gjort för en skön veckas bilsemester. Om man nu inte nöjer sig med Riga...

Följ med journalisten Johan Öberg till Lettland.

Några av rubrikerna i resguiden:

   Resa hit

  Boende i Riga - från budget till lyx

  Ta sig runt

  Sevärdheter

  Stränderna!

  Jurmala

  Shoppingställen

  Museer

  Att göra

  Ventspils

  Liepaja

Reseguiden till Riga och lettiska kusten består av 20 A5 sidor och publicerades i juli 2013.

Plus-kunder laddar förstås ner resguiden utan kostnad!

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Lettland

Lettland

Riga

Resor

Reseguider

MER OM RESA

Riga – lett weekend-val

Mysiga Montenegro

Barcelona - staden som aldrig blir trist