Så maxar du din campingsemester

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2018-07-13

Att åka på campingsemester blir mer och mer populärt. Friheten, umgänget, den svenska sommaren. ”Man ska ha ett gott humör och glädjas åt att komma ut i den svenska naturen när den är som allra bäst”.

Att med husbil, husvagn eller tält ge sig ut i Sverige blir allt mer populärt och mycket pekar på att det blir en rekordsommarför Sveriges campingplatser. En av familjerna som hakat på trenden är familjen Camara från Oxelösund.

– Vi lånade mina föräldrars husbil för fyra, fem somrar sedan och sen blev vi fast. Så nu har vi en egen, säger Åsa Camara, som reser tillsammans med maken Daniel och deras barn Adelle och Eddie.

Enligt familjen Camara är det bästa med campingsemestern att vara tillsammans. De har fyra veckors semester och ska antagligen spendera alla fyra på olika campingplatser, men vilka har de inte planerat ännu. En annan person som tar sommaren som den kommer är Lasse Åkerfeldt, som har varit en campingfantast i 30 år.

– Det är friheten, att hela tiden åka framåt. Med husbilen åker man framåt hela tiden. Ibland 3 mil, ibland 30 mil, säger Lasse Åkerfeldt.

Rekordökning

Intresset för camping har ökat sakta men säkert i flera år, och på tio år har antalet gästnätter i Sverige ökat med två miljoner. Årets sommar ser ut att slå alla rekord, då det troligtvis blir över 16 miljoner sålda gästnätter.

– Det ser lovande ut för sommaren, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

Vädret är en del i rekordsommaren, tältarna som stannar inne vid regn kommer ut vid sol. Men det är inte allt, utan campingsemestrarnas ökade popularitet har rört sig sakta uppåt i åratal.

Husbilen allt mer populär

I dag bor nära 70 procent av Sveriges campare i husvagn, som har varit det dominerande inslaget på Sveriges campingplatser sedan 70-talet. Men husbilarna börjar komma ikapp husvagnarna.

– Husbilarna blir allt fler år efter år. Det finns en tydlig trend i att försäljningen av husbilar ökar. Nyförsäljningen av husbilar är större än av husvagnar, så framöver ser vi säkert ännu för husbilar, säger Peter Jansson.

Det är framför allt de som säsongsbor på campingar som gillar husvagnarna, berättar Peter Jansson.

– En fördel med husvagnen är att man kan ställa av vagnen och ha sin bil.

En av personerna som hakat på husbilstrenden är Lasse Åkerfeldt. Han tycker sig även se en ökning av antalet ställplatser för husbil.

– Det fanns inte så mycket sånt här i Sverige för i tiden. Men de har ökat ordentligt i Sverige och konkurrerar då även med campingplatser, säger Lasse Åkerfeldt.

Tips inför campingsemestern

Det finns många olika sätt att campa på. Antingen slår du upp ditt tält på en vildmarkscamping och njuter av tystnaden, eller så lyxar du till det med en campingplats som har restaurang, spa och pool. Du kan resa hejvilt med bara någon dag vid varje stopp, eller så kan du stationera dig vid en campingplats du tycker om. Det finns få tips som passar varje campingsemester, men Peter Jansson kan ändå bjuda på några saker att tänka på innan avfärd.

  1. Boka i förväg
    - Man bör förboka sin plats om man ska till attraktiva ställen, det finns en risk för att det är fullbokat. Det är tråkigt om man åkt långt och inte får plats.
  2. Välj rätt campingplats
    - Vilken sorts campingplats du ska välja beror helt på vad du är ute efter. En del väljer att bara bo på femstjärniga campingplatser, en del vill hålla på med aktiviteter som fiske eller cykling och då finns det anläggningar där sådant finns, en del vill bo enkelt och spartanskt på vildmarkscampingar. Det är en fördel med att campa, att det finns hela spektrat.
  3. Packa grillen
    - Att grilla hör sommaren till, så det gäller att man har en med sig grill och rätt utrustning så man inte missar den biten.
  4. Gilla människor
    - Man måste vara medveten om att det är mycket folk på campingplatser, så det är bra om man gillar att umgås med människor.
  5. Ha ett gott humör
    - Man ska ha ett gott humör och glädjas åt att komma ut i den svenska naturen när den är som allra bäst, vilket är just nu, säger Peter Jansson.

Sveriges 5-stjärniga campingar

Den som vill campa i Sverige har flera alternativ. Bland annat gör allemansrätten det möjligt för människor att slå upp sina tält lite varsom i naturen, så länge det inte är för nära ett hus och bara är några nätter vid varje plats. Men för den som vill ha någonting lite mer exklusivt finns femstjärniga campingplatser. Camping.se har listat Sveriges 14 femstjärniga campingar.

– De 5-stjärniga campingplatserna blir fler och fler. Det är tack vare att det har gått bra för svensk camping, då gör man investeringar och höjer standarden. Kanske utökar man med en pool, säger Peter Jansson.

  1. Hafsten resort, Bohuslän
    Mellan Göteborg och Strömstad ligger Hafsten resort med 360 campingtomter för husvagn, husbil och tält. Det finns även hotellstugor. För den som vill testa något lite annorlunda finns en så kallas Tipi, ett trätält med en eldstad i mitten. Området har även tre restauranger, en butik, ett spa och bastu. Det finns två egna stränder intill campingen och ett poolområde med fyra bassänger och en vattenrutschbana. Du lär inte bli uttråkad på platsen då det finns äventyrsgolf, kanotuthyrning, zipline och ridning, för att nämna några aktiviteter på platsen.
  2. Årjäng camping & stugor sommarvik, Värmland
    Nära Årjäng ligger de 60 stugor, 300 campingtomter och 200 säsongstomter som utgör Årjäng camping & stugor sommarvik. Här finns även restaurang, sandstrand, poolområde med poolbar och trampbåt. För de minsta finns det en barnklubb där barnen kan rocka loss på minidisco eller rida ponny. För de lite äldre finns bland annat bastu, jacuzzi och beachvolleyboll.
  3. Kronocamping Swecamp Lidköping, Västergötland
    Strax utanför Lidköping vid Vänerns strand ligger Kronocamping Swecamp Lidköping. Anläggningen består av 463 campingtomter, 150 säsongstomter och 30 stugor. I hjärtat av campingen ligger restaurangen med utsikt över Vänern. På platsen finns också flera bassänger, gym, bastu och barnklubb. På kvällarna kan man roa sig med att sjunga karaoke eller tävla i quiz.
  4. Böda Sand, Öland
    På norra Öland ligger campingen på Svenskarnas favoritstrand Böda sand. Med sina 1153 campingtomter, 190 säsongstomter och 159 stugor är campingen enorm. Det finns många restauranger på platsen och ett poolområde med ett vattenland. Besökarna kan även yoga, golfa eller träna vattengympa.
  5. Daftö Resort, Bohuslän
    710 campingtomter, 350 säsongstomter och 130 stugor, det hittar du fem kilometer söder om Strömstad, på Daftö resort. Platserna för husvagn och husbil har eluttag och vatten- och avloppsanslutning. Det finns flera restauranger på området och den badsugne kan välja bland pool, vattenland, strand, klippor eller bryggor. För barnen finns det piratteater och skattjakt, och för de lite äldre finns det spa, bastu och jacuzzi.
  6. Byske havsbad, Västerbotten
    Tre mil norr om Skellefteå intill Byskeälven ligger Byske havsbad. 470 campingtomter, 90 säsongstomter och 82 stugor huserar på platser och där finns två lyxiga glamping-tält. Området har restaurang, sandstrand, pooler med vattenrutschbanor, segway, trampbåtar och sportfiske.
  7. Ansia Resort, Västerbotten
    I Lycksele ligger Ansia resort med sina 470 campingtomter och 64 stugor. Stugorna huserar allt från 4 till 8 personer och vissa av dem har bastu. På platsen finns en strand och en badpark där gästerna kan roa sig i vattenrutschbanor, vågbad eller vattenfall. Det finns även möjligheter till golf, boule och andra sporter.
  8. Pite Havsbad, Norrbotten
    Hisnande 833 campingtomter, 180 säsongstomter och 230 stugor. Det kan resenärerna hitta i Norrbotten, vid Piteå. Det finns flera restauranger på området och badmöjligheterna är på topp. Du kan även roa dig med tennis, leklandet eller kanske spa.
  9. Sonjas camping & stugor, Öland
    Allt från 2 till 12 personer får plats i de 32 stugorna på Sonjas camping & stugor på norra Öland. För den som inte gillar stugor finns det 341 campingtomter och 18 säsongsplatser. På platsen finns en restaurang, ett minilivs, ett poolområde och en sandstrand. Besökarna kan roa sig med att spela volleyboll, åka skateboard på en ramp, bada bastu eller spela tennis, bland annat.
  10. Västervik resort, Småland
    Västervik resort ligger talande nog i Västervik. På platsen finns 829 campingplatser, 200 säsongstomter och 150 stugor. Det finns även en lång sandstrand och ett uppevelsebad. Campingen har lagt extra fokus på aktiviteter för barn och unga och det finns allt från vattenrutschbanor till kanothyrning.
  11. Kneippbyn resort Visby, Gotland
    3 kilometer söder om Visby ligger den här campingen med 200 campingtomter, 100 stugor, hotell och vandrarhem. Strand, poolområde och vattenland bör tillfredsställa alla typer av badsugna resenärer, och det finns även hoppborg, bergochdalbana och Villa Villerkulla, huset från filmerna om Pippi Långstrump.
  12. Apelviken.se, Halland
    Utanför Varberg ligger Apelviken.se med sina 489 campingtomter, 175 säsongstomter och 72 stugor. Det finns även två restauranger och en livsmedelbutik. Den badsugne kan bada i poolen eller vid stranden, och varför inte testa på vattengympan, vindsurfing eller poolpartyt när du ändå är vid vattnet?
  13. Mötesplats Borstahusen, Skåne
    Utsikten över till Köpenhamn är inte fy skam vid Mötesplats Borstahusen utanför Landskrona. Campingen har 183 campingtomter, 70 säsongstomter, 63 stugor, en restaurang, en butik och en kiosk. Det finns även en strand som är barnvänligt långgrund, och en pir för den som vill ut på lite djupare vatten. Besökarna kan även slappna av i bastun eller roa sig med boule eller vandring.
  14. Gustavsvik, Närke
    I Närke finns Gustavsviks camping med 655 campingtomter och 40 stugor. På området finns även en butik, en restaurang, en kiosk och ett kafé. Lekmöjligheterna ör stora då det finns två pooler, en vattenrutschbana, en lekpark, en minilantgård, hoppborgar och minigolf.

Följ ämnen i artikeln