Familjeskidåkning med lyx till budgetpris

Av: 

Malin Kvist

I skogen och på opistade backar finns det massor av lössnö för den som gillar offpiståkning.
I skogen och på opistade backar finns det massor av lössnö för den som gillar offpiståkning.

Resa | Bulgarien

Skidåkning i bulgariska Pamporovo är inte bara ett äventyr i ett okänt land, det är också en chans att få en lyxsemester till budgetpris. Här har även barnfamiljen råd att hyra skidinstruktör och beställa skumpa i baren.

Skidåkning i södra Bulgarien? Inför avresan till skidbackarna i Pamporovo gör alla vänner stora ögon och undrar om jag är helt frisk. Trots att det finns flera skidorter i bergskedjan som utgör gränsen mot Grekland så är det mycket få svenskar som hittat till området. Det är synd eftersom det faktiskt är Europas näst billigaste skidområde.

En familj med två barn kan åka hit under den kommande påskveckan och bo på ett 5-stjärnigt lyxhotell för under sjutusen kronor per person. Och då ingår flyg, hotell med halvpension, transfer, liftkort och skidhyra. Lägg till luncher i backen, öl på afterski och drinkar i baren och du hamnar på lite drygt 30 000 kr för sju dagar.

Vi bor på ett av de 5-stjärniga hotellen i Pamporovo och hela anläggningen är nyrenoverad. Rummen är superfräscha och sängarna härliga att sova i. Det finns gym, en simbassäng på hela 25 meter som inbjuder till extra motion på morgonen eller kvällen. Ett spa finns också och att få massage i en timme kostar 250 kronor.

Skidåkningen i Pamporovo är överraskande bra och liftköerna är obefintliga. Byn ligger på 1400 meters höjd och toppen i området ligger på knappa 2000 meter, vilket gör att backarna normalt är öppna till mitten av april. Från toppen löper långa och inbjudande pister som ger en stor variation i åkningen. När vi kommer vräker snön in över området och i skogen finns det oändligt mycket terräng att åka i under hela veckan.

Skidsystemet består av två delar, Pamporovo och det lite mindre Mechi Chal. Liftkorten fungerar i båda systemen och ger åkaren totalt 75 km pist och enorma skogsområden för den offpistsugne. Med totalt 8 stolliftar och med en kapacitet om 15 000 åkare i timmen så kan man i storlek jämföra området med Idre i Sverige. Men med en betydligt högre fallhöjd, vilket gör att åkningen riktigt bra.

På många ställen i skidområdet ligger små och gemytliga restauranger som serverar hemlagad mat. Bulgariska rätter puttrar i grytorna och egentillverkade korvar och charkuterier serveras till låga priser. Det bulgariska köket påminner i mångt om det grekiska.

En detalj som överraskar oss är den höga kvaliteten på skiduthyrningarna. Även en ort som Åre står sig slätt vid en jämförelse. Eller vad sägs om att hyra ett par helt nya Head-skidor i racingklass en vecka för tusen kronor? På de flesta skidorter i Sverige är det inte ens möjligt att hyra den typen av skidor, oavsett priset.

Här är fem höjdpunkter i bulgariska Pamporovo

Från TV-tornet kan man se ända till medelhavet när det är klart väder.
  • Se bergen och kanske Medelhavet från TV-tornet. På toppen av det högsta berget ståtar områdets Kaknästorn. Åk upp för att fika eller bara se på utsikten. En klar dag kan man se havet vid grekiska kusten.
Hemlagad mat serveras på de flesta av de mysiga restaurangerna i skidbackarna.
  • Ät hemlagad mat på restaurangerna Bohemia, FIS eller Orange House. En enorm varm järnplatta med grönsaker, kyckling och kött kostar 160 kr. Den ska räcka för två men vi var fyra som åt oss mätta på en servering.
I den mindre byn i systemet, Mechi Chal, ligger Balkans längsta backe. 5 km lång känns den rejält i låren innan man är nere.
  • Bränn nedför Balkans längsta backe. I Mechi Chal, den mindre byn i skidsystemet, finns en röd backe på 3 km och en blå/röd på 5 km. Här får låren visa vad de går för.
Stefaniya Savkova, tidigare landslagsåkare i Bulgarien, är skidlärare i Pamporovo.
Kombinera skidåkningen med en dag i EU:s nästa kulturhuvudstad, Plovdiv.
  • Stanna en dag i historiska Plovdiv på vägen. Vägen från Sofia till Pamporovo går genom en av Europas äldsta städer, Plovdiv, som också blir EU:s kulturhuvudstad 2019. Massor av historia, trevliga restauranger och billig shopping.
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Bulgarien

LÄS VIDARE

Guide till 12 svenska skidbackar

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Bulgarien

Resa | Skidresor

MER OM RESA

Här är skidorterna där du får mest och minst för pengarna 2019

Andorra är vinterns hetaste skiddestination

Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

Fem nära dagsturer för skidsugna

Guide till 12 svenska skidbackar

Här är tio okända resemål i Spanien

Åre: reseguide med 130 tips till fjällens kung

Här hittar du sommarens bästa skidåkning

Åre: 34 budgettips som räddar skidäventyret

Superskidåkning i fjällen i april

Så blir sportlovsvädret i fjällen

Årets billigaste och dyraste skidorter

Ny skidanläggning öppnar i dalarna - ”Enormt projekt”

Sista minuten i augusti - hit reser du billigast

Här är världens mest prisvärda lyxhotell

Snart startar skidsäsongen på Idre Fjäll

Ta båten till skidbacken

Populäraste skidorterna 2018 – hit vill vi resa i vinter!

Kina bygger världens största skidanläggning inomhus

Skidsäsongen är här – liftarna öppnar

Så är snöläget i alperna i jul

Här är årets skidnyheter i fjällen

Här är världens bästa skidorter 2019

Nu kan du ta skidorna hela vägen till bröllopet