Så slipper du trängsel på flygplatsen

Flygplatsdirektörens 7 tips för en smidigare flygresa

Av: 

Gustaf Larsson

Flygplatsdirektören Peder Grunditz tipsar om hur din flygresa blir lättare.

Foto: Arkivbild, Getty images och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Flygplatser

Långa köer, människor som armbågar sig fram och skrikande, hungriga själar. Alla som har befunnit sig på en flygplats kan nog skriva under på att det ofta inte är den härligaste av världar.
Men det går att komma undan med livet i behåll.

– Det finns några grundläggande saker som gör det hela lite enklare, säger Arlandachefen Peder Grunditz.

Under semestern kommer flygplatserna runt om i landet fullkomligen att svämma över av människor. Och i många fall kan det vara en ren pina att befinna sig på samma plats som tusentals högljudda resenärer som inte vill något annat än att gå före dig i kön.

En som har varit på flygplatser nästan dagligen i 30 år är Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz. Han vet hur man kommer smidigt undan.

Högre tryck på sommaren

– Det blir alltid högre tryck på flygplatserna när semestern närmar sig och många ska ut och resa, men det finns några grundläggande saker som gör det hela lite enklare för både resenärer och flygplatspersonal, säger han.

Under tiden har han hunnit samla på sig en hel del erfarenhet i hur man tar sig igenom flygplatser likt en panter.

– Efter mina trettio år i branschen har jag samlat på mig en del tips som kan vara bra att tänka på innan man beger sig mot flygplatsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Arlanda.

Foto: Peter Philips

Flygplatschefens tips – så tar du dig smidigt genom flygplatsen

  1. Kontrollera passet. När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Tänk på att körkortet inte alltid räcker som id-kort. Vissa länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, så ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till.
  2. Chatbot Swea. Följ flyget och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Det går även att ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt. 
  3. Kom till flygplatsen i god tid. När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. Varför ska man stressa i onödan?
  4. Kids track. Kom ihåg att barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5, mot gaterna F26-F69. Det gör det både snabbare och smidigare att passera. Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.
  5. Fästa bagagetagg. En av de vanligaste frågorna som resenärer ställer är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: Så fäster du din bagagetagg.  
  6. Väntetid i säkerhetskontrollen. Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Det går även att ställa just den frågan till vår chatbot.  
  7. Tidsgaranti på restauranger. Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang.
Publisert:

LÄS VIDARE

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygplatser

Arlanda

Turism

Semester

Resor

MER OM RESA

Ny teknik ska snabba upp flygkontroller – men inte i Sverige

Hon ordnar resor till hemliga destinationer

Flixbus startar ny linje till Arlanda