Tips: 5 naturreservat du inte får missa

På vandring. Upptäck Sveriges fina naturreservat.
På vandring. Upptäck Sveriges fina naturreservat.

Det är många som suckar högt vid tanken på att stanna hemma i sommar, men Sverige är ett land som bjuder på mycket mer än det som finns bakom husknuten. Investera i ett par bra vandringsskor och besök ett av Sveriges 5 000 naturreservat.

Allt fler har börjat acceptera tanken på att vi kommer att spendera semestern hemma i år. Men istället för att sörja chartersemestern som inte blir av har du ett perfekt tillfälle att förälska dig i vårt avlånga land. Här är 5 naturreservat som kommer att dig med upp till fjällen, varma sandsluttningar, djupa tallskogar – och stilla slottspromenader.

1. Trollskogen naturreservat, Öland

Trollskogen är ett av Ölands mest besökta naturområden och ligger på öns nordostligaste udde. Området har, förutom en spännande flora och fauna, även en rik kulturhistoria. I Trollskogen finns bland annat cirka 15 gravrösen och stensättningar. Det finns även en cirka 230 meter lång stenmur i den södra delen av reservatet som anses härstamma från Johan den III:s dagar som levde mellan 1568 och 1592.

2. Knuthöjdsmossen naturreservat, Västmanland

Länsstyrelsen i Örebro län kallar naturreservatet Knuthöjdsmossen för ett väldigt speciellt område. De hundratals gölarna är bland annat ett paradis för fåglar, men det finns mycket mer att upptäcka i naturreservatet. Stora Hälleforsdynen är områdets största sanddyn. Den är tio meter hög och hem finns många insekter, till exempel vårsidenbiet som bygger sina bon i varma sandsluttningar. Ett annat udda inslag i området är den köttätande växten sileshåret som fångar insekter med klibbiga hår som sitter på bladens översida.

3. Abisko naturvetenskapliga station, Norrbotten

Om du vill vandra i en riktig fjällvärld är Abisko naturvetenskapliga station ett måste. Området är cirka 50 hektar stort och ligger vid gränsen till Abisko nationalpark i Kiruna kommun. Det är ett äventyr i sig att ta sig upp till stationen och du kommer att få ta del av många vackra vyer innan du är framme vid ditt mål. Syftet med forskningsstationen är att ge svenska och utländska forskare möjligheten att utföra vetenskapligt arbete i den speciella miljö som omger stationen. Naturreservatet består till största delen av björkklädd hedmark, men mot gränsen till Abisko nationalpark övergår vegetationen till ängsbjörkskog. 

4. Ore skogsrike, Dalarna 

Ore skogsrike är ett av nordvästra Europas största och mest värdefulla tallnaturskogslandskap. Det finns gott om luftiga tallskogar, myrområden och berg med utsikt över sjö och skog. Området har dessutom massor av fornlämningar, men även bevarade fäbodbyggnader från sent 1700-tal. 2015 utsåg Världsnaturfonden WWF Ore skogsrike till en av årets naturpärlor.

5. Torups bokskog, Skåne

Torups bokskog är en del av Malmö stads rekreationsområde Bokskogen som ligger i Torup. I naturreservatet kan du bland annat vandra, rida, cykla eller grilla. Torup är ett av Malmöbornas populäraste utflyktsmål, men det finns ändå gott om utrymme att gå på upptäcktsfärd. Den sällsynta bokvårtlaven växer bland annat på gamla bokar i området och ser ut som små, olivbruna vårtor. Om du tröttnar på att vandra i naturen kan du göra ett besök på Torups slott som är en av Nordens bäst bevarade renässansborgar. Slottet har även en slottspark och en trädgårdsanläggning som passar utmärkt för en stilla promenad. 

Publisert: