Sova ute: Här är allt du behöver

Så väljer du rätt tält och sovsäck

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skogsutflykt, vandring eller camping?

Nu vill vi ge oss ut, upptäcka nya platser och övernatta i vildmarken.

Experten ger sina bästa tips för dig som planerar att sova gott ute i det fria.

Är du sugen på äventyr i vildmarken? Då är du inte ensam! Allt fler svenskar vill ut och vandra, ströva i skogen och övernatta under stjärnorna. Men om du inte har någon erfarenhet av vildmarksliv finns det några saker du bör tänka på innan du ger dig av.

– Det första du bör göra är en plan. Planera hur långt du ska gå varje dag och var du ska övernatta. Hur ser terrängen ut och hur lång tid kommer det att ta? Tänk på att 10 km hemma inte är samma sak som 10 km i kuperad skogsterräng med packning, säger Henrik hos vildmarksföretaget Beredd, som levt och andats skog och natur ända sedan barnsben. Från Skogsmulle till Scouterna och lumpen gick han vidare till egna äventyr med allt från vandring och fjällvandring till klättring på frusna vattenfall.

Som nybörjare finns det många fallgropar och ett vanligt misstag är att lasta på sig för tung packning.

– Jag minns första gången jag gick på fjälltur. Redan i den första uppförsbacken insåg jag mitt misstag. En ryggsäck som känns OK hemma i vardagsrummet kommer du att uppleva många gånger tyngre efter att du varit ute en stund. Välj så lätt utrustning du kan och ta inte med mer än vad du behöver. Ett tips är att träna lite i förväg så att du själv är i god form också. Gör kortare dagsutflykter med packad ryggsäck där du bor.

Rätt tält för ändamålet

– Köp utrustning som passar ändamålet och lägg gärna några extra kronor på kvalitetsvaror. Även om det är sommar kan det bli ganska kallt på natten. Skaffa en tillräckligt varm sovsäck och liggunderlag. Sedan behöver du välja om du ska sova i tält, under tarp (en sorts vindskydd, reds. anm.) eller i stuga. Räkna med att det kommer att regna och packa för detta, så blir du inte överrumplad av dåligt väder.

Om du ska övernatta i tält finns det några fler saker att tänka på.

– Tält väger en del så köp inte ett större än vad du behöver. Om du ska gå långt mellan stoppen kan det dessutom löna sig att köpa ett lättare tält, men ska du campa en lite längre tid på en och samma plats och bara behöver gå en kort sträcka från bilen kan det vara bättre att köpa ett större tält med gott om utrymme, säger Henrik.

Tält

Till shoppen

Vill du veta mer om tält?

Här hittar du vår köpguide med tips på prisvärda tält inför sommaren.

Sov skönt med rätt material

När det gäller sovsäck och liggunderlag är det viktigt att komma ihåg att utrustningen varierar beroende på när på året du ska vandra. En för varm sovsäck på sommaren ger ingen skön sömn och en för kall sovsäck på vintern är livsfarligt.

– När du väljer sovsäck står det vilka temperaturer den fungerar för. Sedan kan du välja mellan dun och syntet, och där är det vikt och kvalitet som blir skillnaden. När det gäller pris så beror det mycket på hur varm sovsäcken är och vilket material den är gjord av. En sommarsovsäck är vanligtvis billigare än en vintersovsäck. Sedan är vissa märken givetvis också mer prisvärda än andra.

När du ska välja liggunderlag finns det olika varianter att välja bland, där alla har sina fördelar och svagheter.

– Alla känner nog till det ”klassiska” liggunderlaget, som är plastigt och tunt och inte så bekvämt. Det är dock ofta väldigt billigt. Många friluftsmänniskor föredrar dock ett uppblåsbart liggunderlag. De har maximal komfort och mycket god isolering. Svagheten är att det kan gå hål på liggunderlaget om du har otur. Ett lätt uppblåsbart liggunderlag i kombination med ett ”vanligt” liggunderlag i cellplast är en perfekt kombo. Det blir varmt, bekvämt och du utsätter inte underlaget för onödigt slitage.

Sovsäckar

Till shoppen

Vill du veta mer om sovsäckar och liggunderlag?

Här hittar du expertens guide och tips på bra köp inför vandringssäsongen.

Övernatta utan tält

Om du vill ta äventyren till nya höjder (bokstavligen) så kan du testa att övernatta under tarp, som är en sorts vindskydd, och sova gott i en hängmatta, eller hammock som det kallas i vildmarkssammanhang. När du sover i hammock med tarp över huvudet istället för tält behöver du inget liggunderlag. Inne i hammocken hittar du fickor där du kan förvara dina småsaker som t.ex. plånbok eller ficklampa. Ett slittåligt insektsnät håller mygg, knott, flugor och andra insekter borta under natten. Myggnätet kan du öppna från bägge sidorna av din hammock. Därför behöver du aldrig tänka på vilken sida som är den ”rätta” att kliva i och ur på. Du kan även välja en hammock utan myggnät, som också fungerar bra under tarp.

Tarp

Till shoppen

Henriks sista tips inför packningen

– Du kommer behöva äta och det smidigaste alternativet är ett stormkök med gasbrännare. Det är lätt att bära och tar inte mycket plats. Frystorkad mat är ett bra tips när det gäller mat under vandringen. I övrigt brukar man säga att man ska ha med sig tre sätt att göra upp eld på, för att inte riskera att stå utan mat och värme. Tändstickor, tändstål och stormtändstickor är bra tips. Kom dock ihåg att alltid kolla upp så att inte eldningsförbud råder. När det gäller vatten är det inte realistiskt att släpa med sig vatten för en veckas tur. Som tur är finns det gott om vatten i naturen och med ett vattenfilter får du snabbt rent vatten från en sjö eller bäck. Visst – du kan koka vattnet också, men då går det åt bränsle.

Gaskök

Till shoppen

– Tänk också på att batterierna i mobilen inte räcker längre än en dag. Ta med en rejäl powerbank eller varför inte en liten vevradio som du också kan ladda mobilen med? Sedan har vi kniven. Varje friluftsmänniska behöver ha med sig en bra kniv. Den kan du använda när du ska fixa tände till en brasa, korvpinnar, skära av ett snöre eller bandage eller rensa en fisk. Det är också ett trevligt tidsfördriv att tälja lite kring elden, avslutar Henrik.

Knivar

Till shoppen

Publisert:

LÄS VIDARE