Här hittar du Europas hetaste gamla trasor

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2002-11-05

Svenska Charlotta startade second hand-vågen i Madrid

Hon är svenskan som har fått spanjorerna att handla begagnat.

När Charlotta Lind, 39, slog upp portarna till sin butik för tio år sedan, ansågs avlagda kläder vara för fattigt folk.

I dag är Madrid en av Europas bästa städer för second hand-shopping.

Det var i april 1992 som Charlotta Lind, efter fyra års designutbildning på universitetet i Madrid, öppnade sin butik Marmota med second hand-kläder.

- Det var otroligt nervöst, men strax kom en kund in och sedan en till och till slut var hela affären full med folk som direkt började handla, berättar hon.

Startade trenden

Affären startade en second hand-våg i Madrid. Dessförinnan såldes begagnade kläder mest i högar direkt på gatan, framför allt på den stora loppmarknaden El Rastro varje helg.

På en avlägsen bakgata fanns en enda andrahands-affär, varken känd eller trendig.

Charlotta Linds butik öppnade vid precis rätt tillfälle. Madrid, som hade börjat vakna på allvar efter diktaturtiden med Franco, var full av kreativitet och ett sedan länge uppdämt behov av det fria Europas flärd, konst och mode.

La Movida Madrileña var ett uttryck som användes om den våg av energi som sköljde över staden.

Marmota ligger mitt i loppmarknadsområdet El Rastro och har sin största försäljning på helger med topp på söndagar.

Den häftiga inredningen med tapeter gjorda av gamla juicepaket och handfärgade tyger, de märkliga skyltdockorna och speciella möblerna drog till sig det unga, hippa Madrid.

På söndagar dånade musiken långt ut på gatan, och stammisar blev bjudna på karameller och en liten hutt vid bardisken där kassaapparaten i början var en papplåda på en av hyllorna. Media gjorde reportage och Charlotta Lind hade inom ett år ett flertal konkurrenter.

Second hand blev inne.

Gick på magkänsla

- Jag visste egentligen inte riktigt vad jag gjorde när jag öppnade, jag gjorde väl egentligen bara den affär jag själv skulle gilla att handla i. Jag gick mycket på magkänsla, säger Charlotta Lind.

I samma stund kommer hennes kemtvättare med veckans leverans. Skjortor, kjolar och en luvklänning hängs upp på en ställning för prismärkning.

Charlotta började gräva efter andrahands-kläder under tonåren hemma i Linköping.

- Det var inte så hippt då, på 70-talet. Det var jag och fattigpensionärerna som gick loss i Stadsmissionens murriga lilla butik som låg på en bakgata.

Charlotta Lind har också designat egna kläder som hon säljer i sin butik.

Madrid är numera en stad med bra second hand-shopping.

De flesta butiker är färggrant och piggt inredda med flygblad i drivor till de rätta klubbarna.

Rent generellt kan butiks- och servicepersonal i Madrid vara rätt snorkig och ointresserad av sina kunder, men i second hand-affärerna arbetar ofta personer med en passion för gamla kläder. Alla butiker har prismärkta plagg.

- Men kommer det en kund som köper väldigt mycket och vill pruta så är jag inte omöjlig. Man kan alltid försöka, säger Charlotta.

Katarina Johnson

Följ ämnen i artikeln