Hyra husbil heta semestertrenden

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2018-04-09

Till sommaren ska paret Fredrikson hyra husbil för fjärde gången. Även i år går resan söderut.

Svenskarna lockas av husbilslivet – men många väljer att hyra istället för att köpa.
Claes och Barbro Fredrikson kommer att hyra husbil för fjärde gången i sommar.
– Det vi lägger på hyra är vad en husbil kostar bara i underhåll varje år, säger Claes.

Husbilsintresset växer stadigt i Sverige. Särskilt hett är att hyra husbilen på semestern. På sajten husbil.se, som samlar Sveriges ledande uthyrare av husbilar, har antalet besökare på jakt efter en hyrhusbil ökat med 20 procent de senaste veckorna, jämfört med samma tid förra året.

Några som hakat på trenden är Claes och Barbro Fredricson på Tjörn i Bohuslän. De senaste tre somrarna har de rullat iväg med en hyrd husbil.

– Vi hade tidigare husvagn, men den stod mest uppställd som ett sommarställe. Vi ville komma iväg, och tänkte att hyra en husbil kunde vara ett enkelt sätt, säger Claes.

”En upplevelse”

Första året bar det iväg söderut, via Danmark och vidare till Tyskland.

– Vi åkte ner genom Moseldalen med alla sina vingårdar och berg. Stup höll jag nästan på att säga. Frun tyckte att det lutade väldigt mycket på vägen ner. Men det var en upplevelse, berättar Claes.

Han ser nästan bara fördelar med att hyra kontra att köpa en husbil.

– Vi har väl fantiserat lite om det, men sedan börjar man tänka på försäkringar, skatt och service... Och så måste man ordna med vinterförvaring. Vi skulle kunna hyra i 10–20 år innan vi kommer upp i summan av vad en husbil kostar att köpa.

Enligt husbil.se landar en hyrvecka under lågsäsong på omkring 8 000 kronor för en modern husbil för fyra till sex personer. Under högsäsong ligger priserna uppåt 12 000 kronor.

Om man hyr privat kan man komma undan med betydligt lägre priser.

– Det skulle bli mycket billigare. Men genom vår uthyrare har vi service dygnet runt, vilket känns tryggt. För oss väger det över, säger Claes Fredrikson.

Barbro Fredrikson och hunden Frida utanför husbilen i Danmark.

Mindre spontant

Den enda nackdelen han ser med att inte äga en husbil är att utrymmet för spontanresor minskar.

– Har du en egen kan du plötsligt bestämma att sticka iväg någonstans i två-tre dagar. Men man får ha lite framförhållning. Man kan inte tro att man kan ringa och boka och få en bil om två veckor.

Nej, vill man få tag i en husbil till sommarsemestern gäller det att vara ute i god tid, säger Martin Funevall, kommunikationsansvarig på husbil.se.

– Generellt vaknar vi svenskar till sent när det gäller att hyra husbil och flera uthyrare har fullbokat, säger han.

Det finns en hel del saker att tänka på när man hyr husbil. Att hyra privat kan vara mer vanskligt än via en uthyrare, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Motormännens riksförbund.

– Man får förlita sig på de försäkringar som ägaren har på bilen. Men det är inte säkert att försäkringsbolaget är positivt inställda till uthyrning i kommersiellt syfte, säger hon.

Annars är det viktigt att granska bilen ordentligt innan avfärd, oavsett uthyrningsform. Se också till att ha skriftliga avtal, och kolla upp vem du ska kontakta om något händer med bilen.

Glöm inte heller att se över din körkortsbehörighet. För körkort tagna efter 1996 får du bara köra personbilar på max 3,5 ton med ett vanligt B-körkort.

Håll koll på körkortet

Tog du körkortet tidigare är det fritt fram att också ratta tunga husbilar med B-behörighet. Men trots att övergångsregeln gäller även i Europa kan det ändå ställa till problem, säger Katja Runestam Prinzell.

– Man kan inte räkna med att en lokal polisman i ett europeiskt land känner till vår övergångsregel. Om de är osäkra kan de i värsta fall ta körkortet och lämna in på närmsta polisstation där du sedan får hämta det. Så vill man undvika det kan man utöka sin behörighet.

Claes Fredrikson tog sitt körkort på 60-talet och har därför inte behövt utöka sin behörighet för att hyra husbil. Men lite vana av att köra tyngre bilar skadar inte, säger han.

– Man ska inte sätta sig bakom ratten och tro att det är hur lätt som helst att backa och flytta bilen. Husbilar är också sällan automatväxlade. Det ska man tänka på.

Till sommaren har paret Fredrikson hyrt husbil för fjärde gången. Även i år går resan söderut.

– Vi har bokat midsommarveckan och veckan därpå. I Sverige är det inte så lätt att hitta campingplats under midsommar, så förmodligen firar vi midsommarafton i Danmark eller Tyskland, säger Claes Fredrikson.

Hyra husbil – tänk på det här

  • Kolla upp uthyraren. Verkar uthyrningsfirman eller privatpersonen seriös? Kolla upp att den som hyr ut husbilen har den försäkrad, annars bör du kontakta ditt försäkringsbolag.
  • Se till att få ett skriftligt avtal. Studera hyresavtalets villkor och kontrollera att allt verkar ok.
  • Gör en grundlig besiktning av bilen. Kolla att allt finns med och att inget är skadat. Fotografera gärna husbilens utsida och insida.
  • Om du ska åka utomlands behöver du ett skriftligt intyg från ägaren, både på att du får köra bilen och passera gränsen.
  • Kolla upp din körkortsbehörighet. Om du oavbrutet har haft B-körkort sedan före den 1 juli 1996 får du köra en husbil som väger över 3,5 ton, om den är klassad som personbil. Annars krävs C1 behörighet för bilar som väger mellan 3,5–7,5 ton. Vill du kunna köra ännu tyngre husbilar är det C-behörigheten som gäller.
  • Fråga uthyraren vad som gäller om du råkar ut för en skada under semestern. Be om kontaktuppgifter för uthyraren och eventuellt försäkringsbolag. När du lämnar tillbaka husbilen gör ytterligare en besiktning och kontrollera att inget är glömt och att det inte blivit några skador.

Källa: Husbil.se, Motormännens riksförbund