Grönskande trädgård erbjuder värme i fjällen

Vinterträdgården firar 30 år med middag och plantering

Publicerad 2019-11-14

Medelhavet eller svenska fjällen, det är frågan?

En grönskande trädgård mitt i fjällen har lockat besökare till Storhogna i 30 år. Nu ska trädgårdens födelsedag firas.

– Att ta av skidorna utanför dörren, slå av snön från pjäxorna och gå den korta sträckan in till vinterträdgården ger en fantastisk upplevelse av kontraster.

I Vemdalen ligger Storhogna Högfjällshotell & Spa. Det som började som en kaffestuga i ett timmerhus på fjället på 60-talet har i dag utvecklats till ett hotell med spa, restauranger, skiduthyrning och så den unika vinterträdgården som uppfördes 1989.

– I vinterträdgården finns fullvuxna träd och växter från alla världens hörn, de träd som planterades för 30 år sedan har många gånger växt ända upp i taket och vi beskär dem vartannat år. Här finns ett litet vattenfall som leds in från fjället och som porlar vidare i en bäck där rödingar simmar, säger Emma Lundin, platschef vid Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Virvlande snö och exotiska träd

I Vemdalen är vintersporter någonting som lockar besökare. Skidåkning, hundspann, pimpelfiske och isklättring är några av aktiviteter som besökare kan roa sig med i området. Och efter en dag ute i kylan kan besökarna komma in i hotellet och mötas av en stor trädgård.

– Våra förstagångsbesökare blir häpna av överraskningen som vinterträdgården ofta innebär, säger Emma Lundin.

Vinterträdgården utgör hotellets nav och i den finns bar, restaurang och lounge. En trappa upp finns spa och hotellrum. Ovanför innesluts trädgården i ett glastak.

– Att ta av skidorna utanför dörren, slå av snön från pjäxorna och gå den korta sträckan in till vinterträdgården ger en fantastisk upplevelse av kontraster. Eller att ligga i poolen en tidig morgon och simma till lugn musik och titta ut genom glastaket och se snön yra.

Träden i vinterträdgården trivs bäst i vanlig rumstemperatur.

Syftet med vinterträdgården är att skapa en plats där hotellets gäster kan slappna av .

– Vinterträdgården är den del som är verkligt unik med Storhogna Högfjällshotell & Spa. Med ljuset som flödar in genom glastaket och gigantiska fönster in till vår pool så blir det fantastiskt lugnande, vackert och exotiskt, och allt detta mitt i en fantastisk fjällvärld där vägen slutar och kalfjället tar vid.

Funnits i 30 år

I år fyller Storhognas vinterträdgård 30 år. Det firas 16 november med visning, mat och presentation.

– Trädgården stod färdig 1989. Det var den dåvarande ägaren Bertil Lindgren som presenterade visionen om vinterträdgården efter att ha inspirerats vid en resa till ett spa i Holland.

Och vad vore firandet av en trädgård utan lite plantering? Under jubileet ska det planteras korkek, acacia, magnolia, citrus och ett johannesbrödträd.

– Vi uppgraderar trädgården med ytterligare exotiska växter och träd som vi hoppas ska stå i minst 30 år till, säger Emma Lundin.

Spa, vattenfall och en bäck finns vid vinterträdgården.

LÄS VIDARE