Thailandsresorna minskar – på grund av coronaviruset

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Resebokningarna till Thailand har dippat i februari.

Foto: ake1150sb / iStockphoto

Resor

Coronaviruset har skrämt många svenskar.

Första veckan i februari minskade antalet bokade resor till Thailand med 22 procent.

Istället väljer svenskarna andra resmål.

I januari bokades flera resor än samma period förra året. Svenskarna bokade friskt resor till länder som Kanarieöarna, Thailand och Mexiko. Men i början av februari förändrades resebeteendet, och antalet bokade resor till Thailand minskade med 22 procent jämfört med samma period 2018, enligt statistik från Ticket.

– Ärligt talat tror jag att den enorma mediala uppmärksamheten kring coronaviruset har lett till att många svenskar har valt andra resmål just nu. Thailand är ett så populärt resmål så det får stora konsekvenser när fler väljer bort det, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Även resorna till Kina påverkas av viruset, och flera flygbolag har ställt in sina flygningar till Kina i februari. I januari minskade bokningarna till Kina med 34 procent, och mellan 1 och 10 februari minskade bokningarna till landet med hela 83 procent.

Väljer andra resmål

Statistiken från Ticket visar även att svenskarna inte ställer in resan utan väljer andra resmål. Bland annat har bokningarna till Mexiko ökat med 23 procent och till Bali i Indonesien med 43 procent. Och trots att många väljer bort resor till Thailand just nu så bokas fortfarande resor till landet i höst och nästa vinter. Från oktober och framåt har bokningarna av resor till Thailand ökat med 4 procent. Katarina Daniels tror att bokningarna till Thailand kommer att öka igen om några veckor.

– De flesta svenska resenärer är medvetna om coronavirusets spridning, men är också medvetna om att den näst intill uteslutande är koncentrerad till Kina, och att situationen till slut kommer stabiliseras och kontrolleras som den gjort vid tidigare händelser. Thailand är ett av svenskarnas favoritresmål och kommer så förbli, samtidigt som det är roligt att se att fler och fler upptäcker de vackra och intressanta grannländerna, säger Katarina Daniels.

UD avråder sedan 2015 från icke nödvändiga resor till de thailändska provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla på grund av säkerhetsläget där, men ingen ny avrådan har införts sedan coronaviruset upptäcktes. Sedan 26 januari avråder UD däremot från icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina, med anledning av viruset.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Resa | Thailand

Resa | Kina

Coronaviruset

MER OM RESA

Här är resmålet som är vårens storstadsraket

Sommarresor: Här är svenskarnas nya favorit

Här är flygplatsen där hundar har en egen toalett