Är det här världens häftigaste huvudstad?

Publicerad 2015-11-30

Den unga staden som byggdes för oljepengar

Känt för sitt gamla fångläger för sovjetiska förrädares fruar.

Numera en huvudstad med några av världens mest spektakulära byggnader.

Astana kan vara en av världens häftigaste huvudstäder, eller vad tycker du?

150 tips till Sydafrikas juvel – Kapstaden

För bara 18 år sedan existerade inte ens Kazakstans huvudstad Astana. I dag är det, tack vare oljepengar, en av världens mest spektakulära huvudstäder där måttfullhet inte är en dygd – åtminstone inte när det kommer till stadens extravaganta arkitektur.

Science fiction-arkitektur

Galna, futuristiska byggnader har på kort tid konstruerats i den unga huvudstaden och har blivit till tydliga exempel på landets ekonomiska tillväxt. Byggnadsprojekten är bekostade av oljepengar och av den ersättning som Kazakstan får av Ryssland för att hyra ut staden Bajkonur.

En av de nyaste i samlingen är Khan Sjatyry, ett 150 meter högt shoppingcenter som även har blivit utsett till världens största tält.

Man kan även ta sig till Fredens pyramid, eller Palatset av Fred och Försoning, som avspeglar den mångkulturella befolkningen. I den 60 meter höga glaspyramiden finns ett kulturmuseum, ett operahus, ett bibliotek och flera platser för olika religioner.

Ett eget "Vita huset"

Konserthuset ser ut som en blomma ovanifrån och presidentens residens är designad för att efterlikna Vita huset i USA. En av de mest uppmärksammade arkitektoniska lösningarna är Bayterek, ett 100 meter högt torn som ska symbolisera ondska och godhet. Inspirationen kommer från en folksaga om det mytiska livsträdet och fågeln Samruk som symboliserar lycka och som har lagt sitt ägg mellan två av trädets grenar.

Från öde stäpp till huvudstad

1997 flyttades huvudstaden från Almaty till det som tidigare kallades Akmola. Staden fick det nya namnet Astana som passande nog betyder "huvudstad". Den då öde landstäppen vid floden Isjim var mest känd som ett forna fångläger för sovjetiska förrädares fruar. Anledningen till flytten var att president Nursultan Nazarbajev ville ha en huvudstad som låg närmare landets mitt och längre ifrån den kinesiska gränsen än Akmola gjorde.

Näst kallast i världen

Astana räknas som världens näst kallaste huvudstad med sina långa vintrar och korta somrar. Den kallaste månaden är januari och om nätterna kan temperaturen sjunka till minus 30 grader. Om somrarna kan temperaturerna stiga till omkring 30 grader.