Orörda paradisöarna – som Hawaii var förr

På Cooköarna finns det gott om öde stränder.
På Cooköarna finns det gott om öde stränder.

Cooköarna i Stilla havet bjuder paradisstränder, tropiskt klimat – och nästan inga turister. Årligen besöks öarna av 150 000 turister, jämfört med Hawaiis 10 miljoner.

– Det är så otroligt vackert, du känner att du verkligen har kommit till världens ände.

I Stilla havet, 3 000 kilometer från Nya Zeeland, ligger Cooköarna. De 15 öarna är som Hawaii var förr, enligt Cook Island Tourism.

– Det är så otroligt vackert, du känner att du verkligen har kommit till världens ände, säger Lena Petersson vid Cook Island Tourism.

Årligen besöks öarna av cirka 150 000 turister, vilket motsvarar 27 gäster per ö och natt. Detta kan jämföras med Hawaiis 10 miljoner årliga besökare, eller Maldivernas 1,6 miljoner besökare.

– Jag tänker att det handlar om otillgängligheten, det ligger mitt ute i Stilla havet halvvägs mellan Hawaii och Nya Zeeland, säger Lena Petersson.

Att Cooköarna ligger så långt bort från Sverige gör att många väljer att kombinera resan dit med andra resmål. Det går flyg till öarna från Los Angeles, Nya Zeeland eller Australien.

– Det har blivit rätt populärt att besöka Nya Zeeland och det är bara tre timmar från Auckland till Cooköarna, många gillar den kombinationen. Om man ändå ska åka så långt och vet att man passerar flera platser på vägen så är det ett bra sätt att utnyttja resan på, säger Lena Petersson.

Lena Petersson kände sig som en äventyrare på Cooköarna.
Lena Petersson kände sig som en äventyrare på Cooköarna.

”Människorna är så äkta”

När Lena Petersson själv besökte öarna så slogs hon av människornas gästvänlighet. Alla pratar engelska och många bjuder gärna in turister till måltider eller småprat.

– Människorna var helt underbara. De bjuder hem dig, du får smaka mat, det är en sådan glädje och värme. Människorna är så äkta, säger Lena Petersson.

En annan känsla som var påtaglig för Lena var den om att vara en äventyrare. På en plats där det varken finns internationella kedjor eller rulltrappor, och där du enkelt kan hitta en strand att ha för dig själv under dagen.

– Man känner sig som en riktig utforskare. Rarotonga är den största ön, och man kan cykla runt hela med elcykel.

I Rarotonga finns det färgsprakande marknader.
I Rarotonga finns det färgsprakande marknader.

Snorkla, vandra och gå på mässa

Cooköarna består av 15 öar varav vissa är obebodda. Både huvudstad och internationell flygplats ligger på ön Rarotonga, och där finns även sjukhus och flest hotell. På ön Aitutaki ligger en lagun som har kallats för världens vackraste, och på ön Atui går det att hyra bungalows. Men lugnet på öarna behöver inte betyda att det bara går att sola och bada.

– Det finns jättemycket att hitta på. Vandring, dykning, snorkling, båtturer. Åker du till Cooköarna måste du gå på en söndagsmässa. Det är helt fantastiskt, de sjunger och alla klär upp sig i fina färger, det är väldigt inkluderande, säger Lena.

Såhär ser det ut på ön Rarotonga.
Såhär ser det ut på ön Rarotonga.

Klimatet på Cooköarna är tropiskt och året runt kommer det små regnskurar.

– När jag var där i mars och april så var det behagligt, inte för hett. Vi hade korta regnskurar men det gjorde ingenting för att det var över så snabbt.

Under sin tid på öarna mötte Lena allt från barnfamiljer till pensionärer, men främst lockar öarna par som ska på smekmånad samt de som är över 60 och länge drömt om paradisöarna i Stilla havet.

Snorkla, dyk, vandra eller åk båt under tid tid på Cooköarna.
Snorkla, dyk, vandra eller åk båt under tid tid på Cooköarna.

Målet: Världens grönaste resmål

Cooköarna har som mål att bli världens grönaste resmål och vara ett föregångsland för andra nationer. Bland annat har man tagit beslut om att nationen ska vara fri från olje- och kolbaserad energi före 2021. Man har även etablerat världens största marinpark runt de 15 öarna där det bland annat är förbjudet med kommersiellt fiske.

– Man ser att det har blivit mer liv under havsytan på kort tid, de är måna om sitt lilla paradis, säger Lena Petersson.

Publisert:

LÄS VIDARE