Semester i Gästrikland

Stadsträdgården i Gävle.
Stadsträdgården i Gävle.

Upplev Gästrikland i sommar – här finns massor av roliga aktiviteter för hela familjen.

Aftonbladet guidar dig till områdets bästa boenden, stränder och smultronställen.

Boende i Gästrikland

 • Hotell Gästrikland 
  Elite Grand Hotel ligger centralt i Gävle. Detta hotell är både husdjursvänligt och erbjuder en spaavdelning. Denna ligger bland annat två minuter till fots till Gävleborgs länsmuseum, fem minuter till Stortorget och sex minuter till Gävle slott. 
 • Vandrarhem i Gästrikland
  Jädraås Herrgård är ett vandrarhem vid stranden i Jädraås. Här finns även en utomhusgrill och picknickområde, prefekt för en somrig dag. Precis utanför finns vacker natur att njuta av, både för vandring eller mindre promenader. Detta vandrarhem har 13 rum med delat kök.
 • B&B i Gästrikland
  Myskje Gård Gästgiveri är ett B&B som ligger på landet nära stranden i Söderala. Här finns både restaurang och bubbelpool. Gäster får även tillgång till kyl och gratis cyklar och tvättmöjligheter.   

Sevärdheter och smultronställen i Gästrikland 

 • Om du besöker Gävle är “Old Town Gävle” är ett mysigt ställe att promenera på med gamla hus att passera. Ett bra tips är att ta på sig promenadskor då det finns kullerstenar och det är dessutom bara några minuter till centrum.  
 • En annan sevärdhet är Smedsgårdens Bruksmuseum i Sandviken. Här kan du boka en guidad tur eller ta en kopp kaffe i museiträdgården. Sommarens utställning på Smedgården handlar om Sandvikens artisteri, det är ett urval av alla artister och orkestrar som både har och förgyller musiklivet. 
 • I Årsunda finns Årsjögård där du reser över tusen år tillbaka i tiden, närmare bestämt  till 1900-talet. Här kan du träffa vikingar som berättar om livet på gården, hantverk och lekar som fanns under den tiden. Det finns runstenar och olika hus som smedja, fähus och kokhus att beskåda. En perfekt utflykt för hela familjen. 
I Furuviksparken bor 40 olika djurarter. Här finns även ett tivoli med attraktioner både för de små och stora barnen. 
I Furuviksparken bor 40 olika djurarter. Här finns även ett tivoli med attraktioner både för de små och stora barnen.

Barnsemester i Gästrikland

 • Alborgens äventyrshus ligger i Valbo och är ett roligt utflyktsmål för barnfamiljen. Här finns spännande upplevelser för barn i alla åldrar. I huset finns det 47 celler med unika problem som man i lag ska lösa, fångarna på fortet inspirerat. Exempel på aktiviteter är klättring och spela på orgel.
 • Fjärran Höjderbadet ligger i Gävle och är ett äventyrsbad. Här finns pooler, laguner, vattenfall och strömkanal med jetström. Det finns även en varmvattenspool och bubbelpool. På sommaren finns det dessutom utebadet men grönytor runt om. För de minsta barnen finns en plaskbassäng. 
 • I Furuviksparken bor över 40 olika djurarter, både exotiska djur som tamdjur. Denna ligger i Furuvik och förutom djurparken, finns även ett tivoli med attraktioner både för de små och stora barnen. 

Vandring i Gästrikland

 • Det finns många vandringsmöjligheter i Gästrikland, med både längre och kortare turer. 
 • Fäboleden går mellan Kungsfors och Högbo som är 28 kilometer lång. Fäbodleden ansluter till Gästrikeleden i Högbo och vid sjön Vällingen hittar du en raststuga.
 • Slingan i Sandviken är utmärkt med skyltar och är sju kilometer lång och under sommaren mellan klockan 15-22 är slingan upplyst. Slingan följer kanalen in i Stadsparken, Högbovägen, Storgatan för att knytas ihop vid Dal-Britas damm. 
 • Det finns en vandringsled på 45 minuter till Västerhällarna, där har du en fin utsikt över Järbo och Vreten. Vandringsleden är delvis belyst och vid Järbo idrottsplats finns en karta. 

Stränder i Gästrikland

 • Harnäsbadet ligger i Furuvik som både erbjuder sandstrand och grönområden. Det finns en kiosk, grillplatser och en bana för beachvolley. 
 • Tortabadet ligger i Gävle och har både strandsand och brygga. Detta bad passar om du reser med barn då det är långgrunt. Här finns även grillplats och kiosk, samt toaletter och omklädningsrum. 
 • Hölicks naturreservat ligger i Hudiksvall där det finns badplats bland klipporna och havet. Förutom detta finns det en väldigt fin natur att njuta av. 

Restauranger i Gästrikland

 • I Hofors finns Gammelstilla café där mat erbjuds i en genuin bruksmiljö under sommaren. Här kan du dessutom boka en tur ut på flotten och det finns gott om parkering om du är på semester med husbilen eller husvagnen.. 
 • The Church är en gastropub som ligger i Sandviken. Här kan du både äta middag eller bara ta ett glas. Här finns både pubkänslan och god mat. Vissa kvällar är det även musikunderhållning. 
 • Axmar Brygga Havskrog ligger 5 mil norr om Gävle och har fått utmärkelser för sin meny, mycket mat är från havet. Här kan du sitta och njuta av maten samtidigt som du har fin utsikt. Det finns  en gästhamn och havscamping precis vid restaurangen.

Festivaler i Gästrikland 

 • Om du gillar metal kan festivalen Gefle Metal vara något för dig. Denna är i Gävle mellan den 9-11 juli. Gasklockorna som området heter, är i närheten av hotell och butiker.
 • Kammarmusikfestivalen spelas i Högbo som är i Sandviken. Här finns även bar, minigolf, kanoter och fin natur. Denna festival arrangeras mellan den 30 juli och den 1 augusti.  
 • Festival Värnet hålls den 14-15 augusti och är en kulturfest i centrala Delsbo med fokus på skaparglädje och kreativitet. Här får man prova och se kultur i många möjliga former. Festivalen har tre områden som är scen, marknad och workshops. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE