Semester i Jämtland

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-04-28

Åre på sommaren. Här kan du uppleva vandring och en rad lekfulla sporter.

Jämtland är Sveriges näst största landskap och ett välbesökt turistmål tack vare Åre och andra vackra fjällområden.

Här guidar vi dig till områdets bästa boenden, stränder och smultronställen.

Boende i Jämtland

 • Hotell i Jämtland
  Copperhill Mountain Lodge är ett 5-stjärnigt hotell som ligger i Åre. Detta hotell erbjuder gratis frukost och tillgång till pool. Många av Åres sevärdheter ligger i närheten av hotellet som exempelvis Åre Gamla Kyrka.
 • Spa i Jämtland
  Storhogna Högfjällshotell & Spa finns i Vemdalen. Här finns förutom frisk luft och fin natur, även spabehandlingar och bastu. Det finns även en pool och bubbelpool. Här återfår du energi på semestern. 
  Quality Hotel Frösö Park Spa har pool både inne och ute, bubbelfotbad och olika typer behandlingar. Här finns dessutom fyra olika typer av bastur. 
Tännforsen är ett av Sveriges största vattenfall.

Sevärdheter och smultronställen i Jämtland

 • Tännforsen är ett vattenfall som ligger i Åre. Detta är ett av Sveriges största vattenfall där vattnet faller 38 meter. Runt om växer det en tjock skog som även är värd ett besök och tack vare luftfuktigheten finns sällsynta och speciella växter och djur. 
 • I Östersund finns museet Jamtli. Här hittar du utställningar och på sommaren fylls gårdarna med historiska rollspel. Det finns tillfälliga temautställningar, konst och fasta utställningar med Jämtlandsskåp och samisk fotokonst.
 • Döda fallet är en före detta fors i Jämtland som idag är ett populärt resmål. Det var år 1796 som Ragundasjön tömdes och en flodvåg forsade fram. På fyra timmar förändrades landskapet och vattenfallet Storforsen tystnade och blev Döda fallet. Det finns guidade turer att boka. 

Barnsemester i Jämtland

I Åre finns det mycket att hitta på under sommaren, bland annat kan du hyra mountain carts, elcykel, paddleboard, prova zorbing eller vattenboll. 

 • På Byadalens fritidanläggmimgar kan ni bada i utomhuspoolen, vandra, paddla eller fiska. Ett tips om ni vill fiska är att besöka Vissjön som ska ha massor med fisk.
 • I Djungelhuset som ligger i Östersund kommer ni in till ett äventyrsvärld där det finns klätterställningar i tre våningar, ett bollkanontält och ett kuddrum. Det finns något för barn i alla åldrar.

Vandra i Jämtland

 • Jämtlandstriangeln är en av den mest klassiska vandringslederna i Jämtland. Turen går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. 
 • I Åre finns det vandringsleder även om orten kanske är mest känd för sin skidåkning. Här kan du bland annat vandra upp 1420 m.ö.g till Sveriges högst belägna café, toppstugan på Åreskutan. Från kabinbanans toppstation finns en markerad led.
 • Naturreservatet Bjurälven är utnämnt till ett geologskt arv. Här hittar du bland annat Sveriges längsta undervattensgrotta som är på över 1,5 kilometer. Här finns det möjlighet att vandra på 3 eller 6 kilometer i området. 
Vandringsleder i Jämtland. Gå mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, eller ta en tur upp till toppstugan på Åreskutan.

Stränder i Jämtland

 • Nulltjärnarna är en sjö i Åre som erbjuder både sandstränder och kristallklart vatten. Här hittar du även en brygga och närliggande kiosk och café. 
 • Bynäset har badplatsen på både norra och södra sidan av det smala näset. På den norra sidan finns en lång svart sandstrand, sandbotten och gräsytor.
 • Surfbukten har både en badbrygga och hopptorn. Här kan du åka wakeboard, gå på slackline, spela beachvolley och hoppa studsmatta. Eller varför inte slappna av i en solstol och fika.  

Restauranger i Jämtland

 • Restaurang Marité i Östersund kan du njuta av god husmanskost med en vacker utsikt över Storsjön. Här lagas maten på närodlade råvaror och på terrassen under sommaren kan man ta ett glas vin eller öl. 
 • På Frösön ligger restaurang Kava där det serveras husmanskost med en jämtländsk twist och en fin utsikt över fjällen. 
 • Restaurangen HumleLiret ligger mitt i Klövsjö och fokuserar på smaker från den svenska och mexikanska matkulturen. De använder sig av lokala råvaror så gott det går och sommarsäsongen startat efter midsommar som har lunchöppet till och med slutet av augusti.

Festivaler i Jämtland

 • Yran är en av Skandinaviens största musikfestivaler i Östersund. I år hålls denna den  31 juli till 2 augusti. Några av artisterna som besöker festivalen är The Ark, Miss Li och Magnus Uggla.
 • Åre Bike Festival hålls den 1-5 juli i Åre. Syftet med denna festival är att hylla och visa cyklingen i Åre. Om du köper ett festivalpass är det mycket som ingår, bland annat gratis inträde på fest med artist både på fredag och lördagkväll, midnattscykling från Kabinbanan onsdag och torsdag samt guidade stigcykelturer onsdag till lördag.  
 • Eat Art festivalen hålls i Östersund och bygger på regionens styrkor kring mat, musik, kultur och natur. Detta är mellan den 11- 13 juni och det bjuds på bland annat workshops och Food Walk i staden.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

LÄS VIDARE