Smaka svenskt vin på Kullahalvön

Publicerad 2018-10-05

Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin har odlat vin på Villa Mathilda sedan 2006.

Glöm Mosel och Loiredalen – nu är de svenska vingårdarna hetare än någonsin.
På Kullahalvön finns fyra spännande vingårdar som erbjuder mycket mer än bara vinprovning.

Man behöver inte resa till Frankrike eller Tyskland för att besöka vingårdar eller dricka goda viner. I dag finns flera druvsorter som går att odla i Sverige och det milda klimatet i södra delen av landet gör att intresset för vinodlingar har ökat de senaste åren. I dag finns över 200 vinodlare i Sverige.

Att prova vin i Sverige eller på annat sätt turista i vårt avlånga land är ett bra sätt att vara rädd om miljön och minska på flygresorna. En ny Sifo-undersökning från SJ visar att endast hälften av de som bor i Sverige har sett norrsken eller älgar i det fria. Betydligt färre har besökt en svensk vingård.

Allra flest vingårdar finns i Skåne. Den heta sommaren har varit bra för vinodlarna eftersom vindruvorna vuxit snabbare än någonsin tidigare.

– Vi kommer förhoppningsvis få ett fantastiskt vinår så ska man komma ihåg något om svenska viner så är det 2018, sa forskaren Lotta Nordmark till SVT Skåne i somras.

Sveriges Toscana

Kullahalvön i nordvästra Skåne har flera vingårdar som satsar helhjärtat på sin produktion. Det är inte konstigt att området ibland kallas för Sveriges Toscana. Klimatet är extra gynnsamt eftersom Öresund i söder och Skälderviken i norr skapar varma höstar, fuktiga men milda vintrar och där frosten sällan biter på våren.

En favorit hos de svenska vinodlarna är druvan Solaris, som enligt vinexperter blir bättre i södra Sverige än i ursprungslandet Tyskland. När druvorna skördas sent får vinerna en söt ton med smaker av honung och mandel.

– Svenska viner får idag internationella utmärkelser för sin fantastiska kvalitet och du hittar numera svenskt vin på många kända restauranger i Norden, säger Carl-Magnus Hedin, vinbonde på Vingården Villa Mathilda.

Arilds Vingård

  • Drivs av Anette och Jonas Ivarsson. Gårdens vinkällare är bygd med tegel från en gammal Höganäs-skorsten. Vinet säljs främst på gårdens restaurang, men även på Systembolaget. Här kan du gå på vingårdsvisning, besöka vineriet och gå på vinprovning. Till gården hör även ett hotell och en populär sommarrestaurang. Skördefest i september/oktober. Då får gästerna vara med och plocka druvor innan man samlas för fika med ost, chark och vin. När skörden är bärgad får man se hur den tas om hand i vineriet och på kvällen är det skördemiddag.
  • Lillavägen 71, Arild.
    arildsvingard.se

Kullabergs Vingård

  • Hette tidigare Kullahalvöns vingård. Här kan du gå en rundtur i vingården och gå på vinprovning. Gården nöjer sig inte med en druva utan satasar på flera: vita druvsorter är Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, Madeleine Angevine, Auxerrois & Johanniter. De blå druvsorterna är Rondo, Regent & Spätburgunder. Producerar även äppelcider.
  • Lyckerisvägen 52, Nyhamsläge.
    kullabergs.com

Vingården Villa Mathilda

  • Kullahalvöns äldsta vingård som satte sina första plantor 2006. Drivs av paret Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin. Gården har fått sitt namn av Malous farmor som hette Mathilda. Hon föddes 1867 i Fjälastorp, alldeles i närheten där St Arilds golfbana idag ligger. Här kan du gå på vingårdsvisning, lyssna på föredrag och gå på vinprovning. Druvsorter som odlas är Solaris och Siegerrebe.
  • Stora Vägen 158, Arild.
    villamathilda.com

Södåkra Vingård

  • Gården som har anor från 1600-talet drivs av paret Judith och Anders Melin och ligger ett par hundra meter från Skälderviken. Paret Melin lämnade sina hektiska karriärer i Stockholm för att bli vinbönder i Skåne. Här kan du gå på vingårdsvisning, lyssna på föredrag och gå på vinprovning. Odlar druvorna Solaris, Cabernet Cortis, Chardonnay, Muscaris och Monarch.
  • Gamla Södåkrav. 298, Jonstorp.
    sodakravin.se

Följ ämnen i artikeln