Resa med småbarn? Här är bästa tipsen

Uppdaterad 2016-12-02 | Publicerad 2003-05-19

Resmålen, maten, vården, riskerna

Tänk på att ditt barn är känsligare för solen än du är. Använd parasoll eller leta upp skuggan.

Många drömmer om att resa med sin nyfödda bebis. Men vart ska man åka och vilka är riskerna? Här är guiden för alla nyblivna föräldrar som längtar bort.

Det finns en hel del fördelar med att resa med ett litet barn.

Föräldraledigheten gör att du inte behöver anpassa dig efter semestrar eller skollov och därför kan hitta fler och billigare resor. En nyfödd bebis kostar dessutom mycket lite att resa med, flygtillägget blir oftast bara några hundralappar. Och om man ammar är maten i stort sett gratis.

Fixa vaccinationerna först

Däremot bör du inte resa alltför tidigt, eftersom babyn då varken har hunnit få immunförsvar eller vaccinationer.

- Bebisen bör vara några månader, säger Kristina Lindberg, barnmorska vid Farsta mödravårdscentral i Stockholm.

- Ska man resa längre bort, som till Thailand, bör man vänta lite längre. Förslagsvis till sex månader. Tänk på att barnet bör ha fått alla vaccinationer som det ska ha, säger Kristina Lindberg.

Var trygg i föräldrarollen

Att vara bekant med orten dit man ska och känna sig trygg i sin föräldraroll är andra viktiga saker menar författarna David och Ann Keve Isaksson som skrivit boken ”Resa med barn”.

- Det viktigaste är att du inte är orolig utan känner dig trygg och harmonisk med situationen, säger Ann Keve Isaksson.

- Vi har rest med en sju veckor gammal baby en gång och det var katastrof. Sedan reste vi med en fem veckor gammal och det var underbart.

Boka och planera flygresan i tid

När du ska resa med ett spädbarn bör du beställa biljetter i god tid. För långflygningar finns det några speciella platser just för små barn, med en slags vagga som är fäst på väggen.

Många föräldrar oroar sig ofta för själva flygresan. Luftkonditionering, lång transporttid, trånga säten, oron vid start och landning samt risken för att barnet ska skrika och störa gör att många känner sig obekväma på planet.

- Men det viktigaste är att amma vid start och landning. Det minskar risken för att barnet ska få ont i öronen. Särskilt vid landning, säger Kristina Lindberg.

Barnet kan ha svårt att tryckutjämna i öronen om det är förkylt eller har öroninfektion. Även om det inte är direkt farligt kan det bli väldigt smärtsamt. Man kan ge dem näsdroppar eller smärtstillande för att förebygga.

- Innan man reser måste man göra en riskbedömning. Det är ju trots allt en risk att resa bort från Sverige. Och det finns möjlighet att barnet drabbas av förkylningar, virus och sjukdomar, säger Ann Keve Isaksson.

Men vart är bäst att resa med spädbarn?

Solcharter till Spanien, luffning i Asien, bilsemester i USA eller kanske en storstad?

- De flesta ställen går bra om man som förälder känner sig hemma i miljön. Oftast väljer man lite högre standard på hotell och en tryggare miljö. Jag skulle dock inte rekommendera att luffa med en bebis, säger Ann Keve Isaksson.

Generellt kan man säga att när barnet är upp till sex månader fungerar storstad lika bra som solsemester. Så länge du kan ha babyn i barnvagn kan storstadssemester vara ett bra alternativ. Bebisen sover mycket på dagarna och de vuxna kan göra vuxensaker som att gå på museer, äta på restauranger och kolla i butiker.

Men när barnet börjar krypa kan solsemester vara ett bättre alternativ. Man bör dock tänka på att bebisen måste vara i skuggan och inte alltid tål värmen.

Välj boende med omsorg

Balkong eller terrass är nästan ett måste eftersom ni måste vara inomhus många timmar mitt på dagen. Det är också bra att välja ett EU-land. Om du eller barnet skulle bli sjuk kan du som svensk utnyttja den offentliga vården i andra EU-länder. Men du bör ha med dig en speciell blankett från svenska försäkringskassan.

- Skaffa en kontakt med en läkare eller BVC-sköterska hemma i Sverige innan ni reser. Då har du någon att ringa om det blir problem. Väljer du att resa med charterbolag är det också tryggt. Personalen vet precis vart man ska vända sig om något händer, säger Ann Keve Isaksson.

Amning ger bra infektionsskydd

Det allra bästa skyddet mot sjukdomar är mammans egen mjölk.

- Försök amma, det är det bästa infektionsskyddet. Men barnet kan också behöva vätska och då måste vattnet kokas så att inga bakterier finns kvar. Ta med barnmat från Sverige så är ni på säkra sidan. Och glöm absolut inte mössa på bebisen, säger Krisitna Lindberg.

- Och glöm inte barnvagn. Ta med en bra paraplyvagn så kan barnet ligga ute i vagnen hela tiden och du blir mycket mer rörlig, säger Ann Keve Isaksson.

Ulrika Stenroth

Följ ämnen i artikeln