10 tips inför Roskildefestivalen

Publicerad 2018-06-28

Roskildefestivalen har arrangerats sedan 1971 och är norra Europas största festival.

Snart är det återigen dags för norra Europas största festival. Artister som Eminem och Nine in nails lockar 130 000 besökare till festivalen. Men hur ska man bo egentligen? Och hur gammal måste man vara? Här är 10 tips inför festivalen.

Roskildefestivalen är en av de största festivalerna i Europa, och den största i norra Europa. Sedan 1971 har festivalen arrangerats och genom åren har artister som Iron Maiden, Bob Dylan och Rihanna spelat på de danska scenerna. I år arrangeras festivalen 30 juni till 7 juli och Eminem, Bruno Mars, Gorillaz, First aid kit och Nine inch nails är några av de artister som festivalbesökarna kan få dansa loss och sjunga med till. Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför festivalen.

1. Ta med ett eget tält - eller hyr ett på plats

De flesta som besöker Roskildefestivalen bor på campingen som öppnar lördag 30 juni och stänger söndag 8 juli. Men din boendesituation behöver inte vara ett rangligt tält som välter vid första bästa vindpust, även om vissa skulle säga att det hör festivalen till. Det finns nämligen möjlighet att köpa ett tält på plats. Konceptet kallas ”Get a tent” och om du väljer detta så står tältet redo och uppställt lagom tills du kommer fram, och du kan ta med dig tältet hem efter festivalens slut.
För den som vill ha lite mer lyx finns så kallade ”Tenthouses”- tältets golv är upphöjt från marken, det finns en dubbelmadrass för två, el, lampor och ett förvaringsskåp som kan låsas. Det finns även tält stora nog att dela med flera vänner, husvagnscamping och MC-camping för de som vill ta med en motorcykel. MC-campingen är kombinerad camping och parkering, så att du inte behöver lämna ditt älskade fordon för långt borta.

Festivalen erbjuder flera olika sätt att tälta på.

2. Var försiktig under konserterna

Konserter kan vara röriga att gå på, speciellt om artisten på scenen är populär. År 2000 dog nio personer, varav tre svenskar, under en Pearl jam-konsert på festivalen, och 26 personer skadades. Olyckan orsakades av att publiken pressades mot scenen så att många långt fram föll och lyckades inte tag sig upp. Fler och fler ramlade på platsen och de understa kvävdes till döds. Sedan händelsen har crowdsurfing förbjudits på platsen, då flera crowdsurfare föll ner i hålet som bildades där de drabbade ramlade. Peal jam sjunger om händelsen i låten ”Love boat captain” där en mening lyder: ”Lost nine friends we'll never know... two years ago today”. Sångaren Eddie Vedder brukar byta ut två år till antalet år det gått sedan olyckan när han sjunger låten live.
Efter olyckan kritiserades festivalens säkerhetsrutiner och många förändringar gjordes, men ingen åtalades för händelsen.

3. Håll koll på schemat

Trots att festivalen och campingområdet öppnar redan lördag 30 juni är det främst 4–7 juli som konserterna äger rum. 30 juni är det inga konserter och 1–3 juli är det bara ett fåtal. Men sedan smäller det och ibland är det inte helt lätt att hålla koll på vilken konsert som är när, och på vilken scen. Nine inch nails spelar klockan 00.30 på onsdagen. Samma dag spelar även Eminem klockan 22.30. My bloody valentine har sin konsert på torsdagen klockan 02.00 och på fredagen spelar Fleet foxes klockan 19.00. Under festivalens sista dag intar Gorillaz scenen klockan 23.00. Festivalschema finns att ladda ner på festivalens hemsida.

4. Om du är under 15 - res med en vuxen

Det är 15-årsgräns för att få gå på Roskildefestivalen ensam. Personer under 15 får däremot besöka festivalen tillsammans med en förälder eller en annan vuxen.

5. Sugen på en gratisbiljett? Spring naken!

Biljetterna till festivalen kostar en del, så varför inte få nästa års biljett gratis? Varje år sedan 1999 har ett ”Naked run” arrangerats på Roskildefestivalen. Under nakenloppet springer deltagarna runt campingplatsen - spritt språngande nakna. En man och en kvinna vinner varsinn biljett till nästa års festival.

6. Lämna glasflaskorna hemma

Alkohol och andra drycker kan köpas på campingen och festivalområdet. På campingen får du ta med dig drycker, och på festivalområdet får en dryck på upp till en halvliter tas med in. Glasflaskor är dock förbjudna.

Ibland är vädret riktigt ruggigt fast det är festival, då kan det vara skönt att ha med varma och regntåliga kläder.

7. Ta med tåliga kläder för alla väder

Alla som varit på en festival i Sverige vet att vädret kan vara minst sagt föränderligt, och Danmark ligger inte speciellt långt bort. Så för att vara på den säkra sidan bör du packa både varma, regntåliga kläder - och badkläderna. Ta med solskyddsfaktorn också, så att du inte bränner dig. Värdefulla kläder passar inte riktigt in på en festival, i alla fall inte om du vill ha med dem hem i samma skick. Gyttja, damm och regn kan skada kläderna så det är bäst att bära sådant som tål lite smuts. Ett plus i kanten för den som tar med tåliga och vattentäta skor, gärna av den lite kraftigare sorten så att du kan trampas på under konserterna utan att skada tårna.

8. Ta hand om varandra

Området som Roskildefestivalen arrangeras på är stort som 350 fotbollsplaner, så det är ganska lätt att tappa bort varandra. Lägg sedan till tusentals personer, röriga publikhav, hög musik och alkohol så förstår du hur viktigt det är att ni tar hand om varandra i kompisgänget. Håll koll på telefonerna ifall någon skulle ringa, skaffa en mötesplats där ni samlas upp om ni tappar bort varandra, och försök bidra till en positiv stämning. Om någonting skulle hända så arbetar 32 000 volontärer med festivalen. Vissa av dessa bygger scen, men andra jobbar med säkerheten på campingen.

9. Sätt upp en flagga vid tältet, så att det är lätt att hitta

Campingområdet på roskildefestivalen är 80 hektar och är uppdelat i olika områden. Dessutom är många tält relativt lika varandra, men en flagga som sticker ut lite kan hjälpa dig hitta hem.

10. Slappna av

Att gå på festival kan vara lite krångligt. Det kan regna, bajamajan kan vara full. Men försök slappna av och ha roligt.

Roskildefestivalen

  • Roskildefestivalen startades 1971 av två gymnasieelever och hette då Sound festival. Senare togs festivalen över av Roskilde Festival Charity Society.
  • 130 000 personer besöker Roskildefestivalen.
  • 184 artister från 36 länder spelar på festivalen 2018.
  • Det finns totalt 8 scener.
  • 60 procent av festivalbesökarna anländer med tåg och festivalen har sedan 1995 en egen tågstation.
  • Alla matstånd på festivalen måste ha minst en vegetarisk rätt.