Här är världens bästa skidorter 2019

Världens och Sveriges bästa skidområden har korats

Världens bästa skidort, det är Val Thorens i år.
Världens bästa skidort, det är Val Thorens i år.

Europas högst belägna skidområde har utsetts till världens bästa skidort 2019. Det är Val Thorens i Frankrike som prisades under World Ski Awards. Även Sveriges bästa skidort utsågs: Sälen.

Sedan 2013 har världens skidindustri uppmärksammats under World Ski Awards. Under ett evenemang som sträcker sig över en helg, i år 22–24 november, utses ledare inom skidindustrin i flera kategorier. Det är personer som arbetar inom skidindustrin som får rösta. Bland annat utses världens bästa skidort, som i år är franska Val Thorens.

Europas högst belägna skidort

Val Thorens ligger i Bellevilledalen i franska Alperna och är en del av liftsystemet Les Trois Vallées, de tre dalarna. Dessa tre dalar består av sju skidområden: Courchevel, Méribel, Brides-les-Bains, Saint Martin de Belleville, Les Menuires, Val Thorens och Orelle, vilka tillsammans utgör världens största sammanhängande skidområde. Val Thorens är även Europas högst belägna skidort på 2 300 meters höjd och trots att endast 250 personer är bofasta på orten så finns där nära 30 000 turistbäddar.

Sveriges sydligaste fjällområde

Under World Ski Awards utses även olika länders bästa skidorter. Norges bästa skidort i år blev Geilo, och bäst i Schweiz blev Verbier. Av alla Sveriges skidorter utsågs Sälen till den bästa i år. Sälenfjällen är Sveriges sydligaste fjällområde och ligger i Dalarna. I området finns sju vintersportsanläggningar i flera storlekar. Störst är är Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället som drivs av Skistar.

Sälen har utsetts till Sveriges bästa skidort 2019.
Sälen har utsetts till Sveriges bästa skidort 2019.

Världens bästa skidåkning – årets vinnare

Under World Ski Awards utses vinnare i många olika kategorier. Här är några av årets vinnare.

  • Världens bästa freestyleområde: LAAX, Schweiz
  • Världens bästa skidhotell: W Verbier, Schweiz
  • Världens bästa nya skidhotell: Le Massif, Italien
  • Världens bästa gröna skidhotell: Valsana Hotel & Appartements, Schweiz
  • Världens bästa skidstuga: Chalet Les Anges, Zermatt, Schweiz
  • Världens bästa nya skidstuga: Le Chalet Mont Blanc, Frankrike
  • Världens bästa skidort inomhus: Ski Dubai, Förenade Arabemiraten
Publisert:

LÄS VIDARE