Rabieslarm på turistresmål

Brittisk turist avled efter att ha blivit biten av en katt

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2018-11-16

Var försiktig med att klappa okända hundar och katter när du är på semester. De kan ha rabies.

Brittiska medier varnar för rabies på flera populära resmål efter att en tvåbarnspappa avlidit i rabies i Marocko.
Turister uppmanas vara försiktiga i bland annat Turkiet, Marocko och Egypten.
– Tack och lov finns det bra behandling, säger Anders Wallensten, statsepidemioplog.

I slutet av oktober blev en brittisk tvåbarnspappa biten av en rabiessmittad katt under en semesterresa till Marocko. Turisten fick inte tillräckligt med hjälp i tid och dog i sviterna av rabies. Public Health England (PHE) har utfärdat en varning till brittiska turister i flera länder, bland annat Marocko, Tunisien och Egypten. De uppmanar turister att ta en rabiesspruta fyra veckor innan de reser iväg för att vara skyddade mot smittan.

Den brittiske turisten sökte hjälp både i Marocko och i Storbritannien när han kom hem, men fick enligt uppgifter inte något vaccin mot rabies. Det ledde till att han till slut fick symptom och avled på sjukhus.

Sök vård direkt

– Tack och lov finns det bra behandling om man söker i tid. Så länge man inte har några symptom så kan man få behandling och då utvecklas inte rabies, säger Anders Wallensten, statsepidemioplog.

Inkubationstiden är oftast tre till sex veckor men den kan också vara längre – men även så kort som fem dagar. Det betyder att det oftast finns gott om tid att få vaccin, men det är viktigt att söka hjälp så smart man kan.

Det händer relativt sällan att turister avlider av rabies. Rabies finns i hela världen förutom i vissa delar av Europa där det är utrotat. I Marocko var antalet som smittades av rabies 15 förra året.

Få blir smittade

– Majoriteten av de som avlider är fattiga människor i Afrika och Asien i länder där det finns många fritt springande hundar. Man ska undvika att klappa främmande hundar och blir man biten, speciellt om det är ett oprovocerat bett, så ska man söka vård direkt. Att bli slickad av ett djur på intakt hud är ofarligt, men att bli slickad i ansiktet eller på sår kan vara farligt. Det gäller inte bara hundar och katter utan även djur som tvättbjörnar och rävar, säger Anders Wallensten.

Det finns endast två kända fall där svenska resenärer avlidit efter att ha blivit bitna av hundar utomlands. Det första fallet är från 1974 i Indien och det andra år 2000 i Thailand.

– Rabies finns inte i Sverige, det utrotades här på 1800 talet. Men man har hittat tecken på att svenska fladdermöss kan ha en viss typ av rabies och blir man biten av en sådan så ska man söka vård, säger Anders Wallensten.

Rabies

  • Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet. Rabies kan smitta från däggdjur till människa via saliv. Sjukdomen finns i stort sett i hela världen, men i Sverige har ingen smittas med rabies på mycket länge. Rabies är en dödlig sjukdom om du inte får tidig behandling.
  • Du kan skydda dig mot rabies genom vaccination.
  • Rabies förekommer mest i Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur, och i länder med fritt kringströvande hundar. Undvik kontakt med djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies.
  • Här är några exempel på däggdjur som kan smitta: apor, hundar, katter, rävar och fladdermöss.
  • Sök vård direkt om du får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur i ett land där rabies förekommer.
  • Du som har blivit smittad av rabies kan känna domningar och smärta kring bettområdet. Det kan vara ett första symtom på rabies. Du kan känna ångest, hallucinationer, huvudvärk, förvirring och kramper efter några dagar. Sjukdomen är alltid dödlig om det går så långt att du fått symtom.
  • Du som får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur ska alltid tvätta området noga med tvål och vatten. Om det händer i ett land där det finns rabies måste du få behandling senast inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut. Detta gäller även om du blir biten av en fladdermus i Sverige eftersom fladdermöss kan vara besvärsfria trots att de kan vara smittsamma.

Källa: 1177 vårdguiden

Här hittar du alla våra reseguider