Barcelona bortom turiststråken

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2007-05-16

Superguiden Katrien Claus visar sina smultronställen

Det finns många sätt att upptäcka en stad i ständig förvandling.

Båt är bra.

Buss är bättre.

Till fots är fantastiskt.

- Barcelona ska man uppleva med alla sinnen säger, Katrien Claus.

Hon har utnämnts till oraklet bland Barcelonas stadsguider.

– Jag har bott här i 12 år. Jag älskar Barcelona. Inget kan någonsin slita mig från den här staden, säger hon när vi träffas vid det moderna konstmuseet Macba vid Plaça dels Angels i kvarteren Raval.

Katrien, från Antwerpen i Belgien, har blivit en större expert på trender och smultronställen i Barcelona än infödda Barcelonabor.

När vår vandring börjar har jag bara ett dominerande minne av Las Ramblas – turiststråket med sina bondfångare och gycklare – och Gaudis fantastiska byggnadsverk från besöket i Barcelona för ett decennium sedan.

Strövar omkring

Nu strövar vi omkring i kvarteren Raval.

– Här ska man fortfarande vara försiktig. Håll hårt i plånbok och kamera under dagtid. På kvällen bör man undvika vissa gatstumpar där prostitution och knark dominerar, säger Katrien Claus.

Hon visar oss innergårdar, monument och kyrkor, leder oss fram längs gatan Junta de Commerç och ger oss det första supertipset: krogen La Biblioteca på nummer 28.

– Vänlig service, fantastisk mat till överkomliga priser. Häng på låset när krogen öppnar klockan 21 på kvällarna, säger Katrien (…?och det gör vi ett dygn senare, till största belåtenhet).

La Boqueira – inget besök är fullbordat i Barcelona utan en vandring i saluhallen. Dofter, smaker, färger, en kakafoni av röster och rop, storhandlande stamkunder och fotograferande turisthordar formar intrycken. Katrien hälsar på handlare, pekar ut specialiteter. Hon leder oss till Joan Pinotxo och hans klassiska bar där vi inte kan stå emot några tapas och ett glas cava.

Sedan är det dags för Escriba, konditoriet och chokladbutiken som har legat på Las Ramblas 83 sedan 1906. Nu har man filialer på Litoral Mar 42 och Gran Via 546. Chokladpralinernas lyster får det att vattnas i våra munnar och en elegant dam i kamelhårsfärgad kappa registrerar vår blick.

Mer än flamenco

Jag vet inte om hennes replik är menad som vänlig eller överlägsen, men plötsligt säger hon på bruten engelska:

– Ser ni, vi katalaner har mer än ni tror?…?och ni tror väl att vi bara har flamenco och tjurfäktning!

Som en del av kvarteren Gotic ligger El Born. För några år sedan var det inget ställe dit man tog sina barn – eller ens sig själv. Nu är det fullt av coola barer, chica butiker och konstnärsateljéer bland hippa ungdomar och storögda turister.

Gatan c/Banys Nous är fylld av antikaffärer och bokaffärer och på c/Mercé och c/Ample trängs tapas- och vinbarerna med sin lokala publik.

Natalie Capell har sin butik på gatan Carassa 2. En smakfull inredning presenterar klänningar som är inspirerade av 1920- och 1930-talet.

– Väldigt vackert, men vansinnigt dyrt! konstaterar amerikanska Jamie som fönstershoppat och kommit ut ur butiken.

Smakprov på ostar

Vår promenad har varat i fem timmar nu när vi når c/Dagueira 16. Där ligger ostbutiken La Seu som drivs av engelskan Katherine McLaughline. Hon har specialiserat sig på opastöriserade ostar från hela Spanien. Hon erbjuder smakprov i form av mini-ostbricka med utvalt rödvin. Det smakar utmärkt och det retar våra smaklökar till rejäl hunger.

– Bra, för här ska jag lämnar er. Här ska ni äta och jag är säker på att ni inte kan motstå ställets tapas, säger Katrien Claus framför restaurangen Cal Peps på Plaça de les Olles 8.

Och här sjunker vi ned vid bardisken.

Läs också:

Sture Olsson

Följ ämnen i artikeln