Tio bisarra rätter du kan få på resa

Uppdaterad 2016-08-16 | Publicerad 2016-08-08

Spindlar, larver och fiskögon – här maträtterna du kan bli serverad på resande fot

Många reser för att uppleva delikatesser i ett främmande land.

Här är en lista på tio maträtter som du dock troligtvis inte vill sätta tänderna i.

Eller? Kolla in menyn nedan.

När man är på resande fot kan man få kulinariska upplevelser.

Men man kan även komma över konstiga rätter man inte trodde fanns.

Sajten Providr har gjort en lista över bisarra måltider du kan hitta runt om i världen.

1. Casu Marzu

Till en början kan denna maträtt från Sardinien se aptitretande ut. Men du kanske förlorar din aptit när du inser att denna fårost innehåller levande larver, som avsiktligt lagts i osten för att främja avancerade nivåer av jäsning.

2. Friterad spindel

 Betraktas som en regional delikatess i Kambodja, stekta spindlar är ett mellanmål som är en populär turistattraktion. Ska smaka som en korsning mellan kyckling och torsk.

3. Soppa på fågelbo

Näten är gjorda av fågelsaliv som torkat och hårdnat. Denna rätt anses vara en kinesisk delikatess med högt näringsvärde och utsökt smak. På grund av dess sällsynthet kostar rätten därefter, ett genomsnittligt bo säljs för runt 2 500 dollar, eller 21 000 kronor, per kilo i Asien.

4. Escamoles

Maträtten innehåller bland annat myrägg med smak av nötter och smör. Escamoles har ätits i Mexiko sedan Aztekernas tid.

5. Fladdermus-soppa

Fladdermöss konsumeras i olika mängder i Indonesien, Thailand, Vietnam och Guam.

6. Fläskhjärnor på burk

Om fläskhjärnor i mjölk, på burk, tilltalar dig kanske du ska hålla igen lite med intaget. Äter du en burk så får du i dig 3 200 milligram kolesterol, det är över 1 000 procent av det rekommenderade dagliga intaget.

7. Balut

Det här är en rätt som är en specialité i flera länder i Sydostasien. Det är ett fågelembryo som kokas äts direkt ur skalet.

8. Kobrahjärta

Levande, slående, kobrahjärta äts rått och okokt av vissa människor i Vietnam. Det överlever i hög grad tack vare turistnäringen.

9. Tonfisköga

Dessa fiskögon kan hittas i de flesta japanska butiker för mindre än ett pund. Sägs smaka lite som bläckfisk.

10. Fugu

Denna japanska delikatess är kött från Blowfish, en fisk så giftig att endast kockar som har utbildat sig i tre år får förbereda rätten. Ett enda misstag av kocken kan få dödliga konsekvenser för matgästerna.

Följ ämnen i artikeln