Hyr stuga i Dalarna – tips på platser och aktiviteter

Uppdaterad 2020-10-09 | Publicerad 2020-04-09

En röd liten stuga vid vattnet, djur, natur, vandring och blomsterängar.

Dalaidyllen är drömmen för många semesterfirare.

– Fjällen i norr och vidderna längre söderut gör Dalarna till ett perfekt resemål, säger experten Mariek Nanninga.

Mariek Nanninga.

I Dalarna hittar du en stor variation av stugbyar, privatstugor och campingstugor.

– Man kan välja en enkel stuga utan rinnande vatten till eller en lyxigare och mer nyrenoverad stuga ute på landet, säger Mariek Nanninga vid Dalarnas officiella besöksguide Visit Dalarna.

Enligt henne är det bästa med Dalarna den stora variationen och alla miljöer att välja mellan. Allt från fjällen i norr till Siljan i söder och flera städer som alla ligger relativt nära.

För vem passar det att hyra stuga i Dalarna?

Dalarna kan passa alla – det är en perfekt destination för barnfamiljer, par, vänner och äldre.

– För barnfamiljer passar det extra bra eftersom man kan laga mat själv i stugan och sedan göra utflykter i naturen och besöka många kulturella resemål, säger Nanninga.

– I de flesta stugor får man också ha med sig hund.

Hur hyr man stuga i Dalarna?

Det första man ska göra är att fråga sig själv vad man vill ha ut av sin semester.

  • Vill du ha grannar eller bo mer öde?
  • Är det viktigt med närhet till aktiviteter?
  • Vill du vara nära vattnet eller mer ute på landet?

Sedan kan man gå in på olika stuguthyrningssajter och välja om man vill bo i privatstuga, i en stugby eller i stuga på en camping.

– Där kan du också välja om du vill boka till sänglinnepaket och stugstädning och annat, säger Mariek Nanninga.

När är bästa tiden att hyra stuga?

Säsongen sträcker sig från maj till september. Men just i år är det lite speciellt på grund av coronaviruset.

– Vi hoppas att det ska lösa sig till sommaren. Annars är hösten också jättefin här och perfekt om man vill vandra. Då är det myggfritt också, säger Nanninga.

Hur mycket kostar det?

Priset varierar såklart. Enligt Nanninga ligger priset på ungefär från 500 kronor per natt och uppåt.

– Det beror på vad besökaren är ute efter. Vi har väldigt prisvärda stugor som ligger precis vid vattnet med egen brygga som är billiga på grund av att de har utedass exempelvis. Så priset beror också på hur man kompromissar, säger hon.

Vad finns det att göra i Dalarna?

Här är några av Mariek Nanningas bästa tips:

  • Paddla. Hyr en egen kanot, kajak eller roddbåt och ge dig ut på Dalarnas vattenleder. Glid längs Dalälven, Pråmleden eller över Färnebofjärdens kanotleder.
  • Besök visentparken i Avesta. Det är en av Europas främsta avelstationer för bevarandet av den utrotningshotade visenten. Här kan kan du se djuren på nära håll och fika i en liten bondgård från början av sekelskiftet.
  • Bada i Siljan. Vid Sveriges sjunde största sjö finns barnvänliga och långgrunda stränder i både Rättvik och Orsa.
  • Besök strutsfarmen i Borlänge. På Sahlins Struts finns ett hundratal strutsar. Du kan också fika med bakverk av strutsägg eller strutsägglass.
  • Smaka nybakat knäckebröd. På Kulinariet i södra Dalarna kan du se när brödet gräddas för hand i vedeldade ugnar, handla delikatesser i saluhallen, fylla din glasflaska med mjölk från byn eller äta en kulinarisk lunch i restaurangen.
  • Kom dalahästen nära. I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. På Nils Olsson Dalahästar får du på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst.
  • Hälsa på hos tomten. Tomteland som ligger strax södder om Mora är en temapark med improviserad och manusbunden teater, där Jultomten påstås bo. På området finns några av norra Europas största knuttimrade stugor.
  • Besök Leksand Sommarland. Det här är ett riktigt eldorado för barnfamiljer under sommaren. Här kan du köra lasertag, gokart, höghöjdsbanor och besöka vattenlandet.
  • Gå ner i Falu gruva. Här kan du utforska omgivningarna både ovan och under jord. Under högsäsong är det flera guidade turer varje dag som låter dig upptäcka den 1000-åriga historien.
  • Vandra i Fulufjället. Nationalparken har bland annat Sveriges högsta vattenfall på 93 meter och värdens äldsta träd som är hela 9550 år gammalt.