Utforska öknen - i Polen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-24

Slowinski Park - Europas storsta sandlåda

Enorma sanddyner på närmare 50 meter. Kritvit sand som svider i ögonen och som möter ett turkost hav. Egypten? Tunisien? Marocko? Nej, Polen.

Aftonbladet har besökt Slowinski park och Europas största sandlåda.

Det sägs att pansargeneralen Rommel tränade sina ökenrävar här innan soldaterna sattes in i Saharas ökenlandskap. Och ökenräven kunde nog inte hitta en mer passande plats. Höga berg av finkornig sand överstiger talltopparna i en av de märkligaste platserna i norra Europa. Syner som mer påminner om södra Medelhavet än om södra Östersjön.

Sanddynerna, som finns i Slowinski Park i norra Polen, är koncentrerade runt två enorma sjöar. De har i dag bräckt vatten men var före landhöjningarna en del av en havsvik.

I ständig rörelse

På nordsidan tornar de enorma sanddynerna upp sig. De är i ständig rörelse och rör sig i vindens riktning, österut, med en hastighet av tio meter per år. Man ser hur sanden knäckt tallar, kvävt björkar på näring och begravt allt i sin väg. Svarta stammar är allt som lämnas kvar.

Sju kilometer längre österut ligger den idylliska lilla turist- och fiskeorten Leba, den har redan flyttats en gång och så kan det bli igen.

Nationalparken är ett populärt utflyktsmål, inte minst för skolklasser som kommer för att lära sig om parkens unika flora och fauna, men kanske framför allt för att leka på sanddynerna. Barn tar tag i varandras händer och rusar nerför backarna, ramlar och rullar neråt.

- Det är likadant varje gång vi är här, säger läraren Jana Lazlo. Och det har inte så stor betydelse hur gamla eleverna är, ingen verkar kunna motstå landets största sandlåda.

Att bestiga den högsta sanddynan kan vara ett rejält kraftprov, men väl värt insatsen. Uppe på toppen erbjuds milsvid utsikt över tallskog och hav. Och framför allt över de svepande, vindskulpterade sandbergen.

Testade hemliga vapen

Det finns också, som på så många andra platser längs Polens kust, rikt med lämningar efter tyskarna och andra världskriget. Här testade den tyska krigsmakten hemliga vapen och det finns kvar uppskjutningsramper för raketer i parken.

Hela Slowinskiparken är över 1 800 hektar. Många hyr cyklar för att ta sig till dynerna eller åker eldriven bil som körs av guider.

Följ ämnen i artikeln