Torsk och en god bok, tack!

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2007-07-24

Biblioteca, en udda restaurang i Barcelona

Med en gräns mot havet är fisk och skaldjur en självklarhet i Barcelona.

På restaurang Biblioteca serveras läcker torskgryta – och till den kan du få en lättsmält kokbok.

Kyparen ställer en obehaglig fråga.

– Är du säker på att du vill ha fiskgrytan?

Vad vet han som inte jag vet?

– Jag bara undrar eftersom den är väldigt tung och mättande, förklarar han.

Portionen ser tvärtom ynklig ut när den kommer ångande. Varken potatis, ris eller sallad serveras till. Visserligen

har jag grundat med hembakat bröd doppat i olivolja, men blir jag verkligen mätt på det här?

Svaret är ett rungande "claro que sí" – självklart!

Men grytan är inte bara mättande den både doftar och smakar ljuvligt.

Kokböcker i högar

Calle Junta de Comerc är en skräpig gata i det slitna bostadsområdet Raval. Men i slutet lyser det varmt och inbjudande från restaurang Biblioteca.

Namnet får sin förklaring så fort gästerna klivit in genom dörren. På ett stort bord har kockböcker travats. Alla är till salu. Lite längre in i lokalen står några hyllmeter till.

Och allra längst in rör Inaki López Goni och Mauricio Rey i grytorna inför öppen ridå. Vem som helst kan gå dit och inspektera det gedigna kökshantverket.

Det gör jag, för jag vill har receptet på fiskgrytan. ¡No problema!

Inaki börjar genast hacka vitlök, lök och saftigt röda paprikor. Han skickar ut Mauricio till grovköket efter torsken som legat i blöt i över ett dygn.

– Här bakar vi allt vårt bröd och maten lagar vi från grunden, säger Inaki.

– Det kanske är omständligt, men det blir godast så.

Vill bjuda Kamprad

Medan fisken puttrar med lök, tomater och röd och grön paprika passar jag på att fråga vem Inaki helst skulle vilja bjuda på middag.

– Jag vet inte vad han heter, men mannen som grundade

Ikea verkar vara en smart man som jag gärna skulle prata bort en kväll med.

Vad lagar du till honom?

– Den här fiskgrytan såklart!

Ladda hem resguide till Barcelona!

Testa torskgrytan från Barcelona

Kerstin Sundmark (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln