Paradisstranden täcks av sopor

Av: Daniel Gunnarsson Greis

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Phonix_a / iStockphoto

Resa | Bali

Turister som bevittnat den kraftiga nedskräpningen på Bali överväger att inte åka tillbaka.
Nu tar frivilligorganisationer tag i sopbergen på stränderna.

Enorma mängder skräp spolas varje år upp på Balis stränder. Nu har situationen gått så långt att den hotar turistnäringen på den Indonesiska ön, skriver The Guardian.

Soporna dumpas i naturen

Miljontals turister besöker varje år den lilla ön som inte har kapacitet att hantera den enorma mängden sopor som turistnäringen genererar. Uppskattningsvis hamnar knappt en fjärdedel av allt skräp på någon av öns sophanteringsstationer, resten eldas upp eller dumpas i naturen. När regnsäsongen kommer spolas avfallet sedan ut i havet.

Indonesien är, efter Kina, världens näst största källa till plastavfall i haven. Omkring 200 000 tom sopor från de Indonesiska öarna hamnar i havet – varje år, skriver The Guardian.

”Möjlighet att skapa förståelse”

Nu tar organisationen One Island One Voice (OIOV) krafftag i upprensingen av Balis stränder. Under helgen har frivilliga rensat upp bland skräpet som sedan antingen skickats till sopstationer eller återvunnits.

– Det handlar inte bara om att städa upp, det är en möjlighet att skapa en medvetenhet och förståelse om vad som händer på Bali, säger Rima Agustina vid OIOV.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA