Stränderna på turistön blir rökfria

Mallorca inför rökförbud på tre stränder

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Fimparna som hamnar på stränderna äts upp av både spädbarn och djur.
Foto: NeagoneFo / iStockphoto
Fimparna som hamnar på stränderna äts upp av både spädbarn och djur.

Stränder

Tre stränder på Mallorca inför rökförbud. Anledningen är att man vill förbättra folkhälsan, och minska antalet fimpar som hamnar på stränderna.

Tre stränder på den spanska ön Mallorca, Cala Estancia i Palma, Cala Anguila i Manacor och Sant Joan i Alcudia, blir rökfria. Det meddelades förra veckan av Balearernas hälso- och miljöministrar Patricia Gómez och Miquel Mir, vid en presskonferens på Cala Estancia i Palma, skriver Allt om resor.

Djur äter fimparna

Anledningen till rökförbudet är att man vill föräbättra folkhälsan och få bukt på antalet cigarettfimpar som hamnar i sanden på stränderna. Det är inte bara för att stränderna ska se trevligare ut, utan även för att cigaretterna skadar naturen om de sköljs ut till havs. Djur som sköldpaddor och sjöfåglar äter fimparna, och så förorenar fimparna vattnet då de kan innehålla både nikotin och arsenik. Enligt Miguel Mir är cigarettfimpar den värsta sortens havsnedskräpning, värre än plast, då en fimp kan förorena åtta liter vatten.

Frivilligt beslut

Det finns inga krav på Mallorca att stränder ska vara rökfria, utan besluten är frivilliga och upp till kommunfullmäktige i de olika städerna. Dessa kan även bestämma om hela stränderna ska bli rökfria, eller bara delar av stränderna. Maria Antónia Truyols, ansvarig för turismfrågor i Manacor där en av de rökfria stränderna ligger, säger att man vill öka medvetenhet, stoppa rökande och minska nedskräpning på Mallorcas stränder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA