”Ämnen som kärlek och svek är eviga”

Därför specialsatsar Nya Plus på relationer

Av: Svante Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett ögonblick...

... Helena Utter, redaktör för bland annat avdelningen relationer på Aftonbladet Plus.

 

Foto: LOTTE FERNVALL
Helena Utter, featurechef på Aftonbladet Plus.

Varför skriver vi så mycket om relationer i Aftonbladet?

– Mycket enkelt svar: vi lever alla i en relation vare sig vi vill eller ej. Dessutom så uppskattar ju läsarna det här materialet, eftersom det så ofta ligger dem så nära.

Vi skriver om allt från swingersklubbar till, ja... allt. Finns det inga gränser?

– Egentligen inte. Men däremot är det ofta en fråga om hur man skriver om olika företeelser. Vi ska spegla hur folk faktiskt lever.

Är allt lika vikigt?

– Vissa texter är så klart skrivna med glimten i ögat. Andra handlar om väldigt allvarliga ämnen. Men vi tar ändå allt på allvar – allt är lika viktigt.

Vi skriver ju om hur många relationsproblem som helst, är det inte bättre att folk går till en terapeut när det krisar?

– Ibland och för vissa är det det. Men det ena utesluter ju inte det andra. Ibland kan våra artiklar vara ett litet steg på vägen, men kom ihåg att alla inte behöver gå till en psykolog. För många kanske det räcker att läsa om andra som har liknande problem som man själv har.

Vilka är de viktigaste relationsfrågorna för Aftonbladets läsare?

– Vi skriver om problem som vi alla drabbas av, för det är ju de man behöver läsa om och kanske få lite guidning om. Då blir det mycket om skilsmässa, otrohet men också en del om relationer på arbetsplatser och i skolor.

– Men vi skriver också om livets stora glädjeämnen som förälskelse, kärlek och sex.

Vilka är de viktigaste ämnena för dig?

– Allt som har med relationer att göra är intressant, inte minst relationerna till vänner, föräldrar, barn, syskon och kollegor. De brukar ju vara långvarigare än andra relationer man har.

Kan inte folk få myror i huvudet av att läsa om alla möjliga och omöjliga relationer som finns där ute?

– I så fall är de bra myror i huvudet. Jag tror inte att man skiljer sig för att man läser om andra som gör det. Då handlar det nog snarare att något väcks hos läsaren som redan fanns där.

Vad säger du till folk som inte tycker att våra relationstips inte har med verkligheten att göra?

– Det är sällan jag får den kommentaren, men det finns säkert folk som tycker så och de har jag all respekt för. Men då kanske de helt enkelt inte tillhör målgruppen.

Vilken är den roligaste artikeln vi haft på senare tid?

– Svårt att säga. Men det var väldigt roligt när vi gjorde ett projekt förra hösten tillsammans med fotografen Maria Östlin som vi kallade för Vaginaguiden. Sen följde vi upp den med Penisguiden. Intresset var enormt.

Vilka ämnen kommer att vara viktigast framöver?

– Många av de här ämnena – kärlek, svek och hur man ska leva ihop – är eviga. Det kommer att finnas ett stort intresse för alla de är frågorna inte minst med tanke på hur många som skiljer sig och alla val man då ställs inför.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En tangokavaljer!


ETT URVAL AV RELATIONSARTIKLAR I NYA AFTONBLADET PLUS


Publicerad:

LÄS VIDARE