700 000 säljs som sexslavar i Europa

Publicerad 2014-10-15

”Alla kan göra något – hemma och på utlandsresan”

Vi är värst i klassen. Ingen annanstans utnyttjas sexslavar så hårt som i Europa. Efter narkotika är trafficking den största organiserade brottsligheten med över 700 000 offer.

– Vi måste alla börja öppna ögonen, säger Malin Roux som inlett en kampanj inför EU:s traffickingdag på lördag.

Malin Roux grundare av RealStars

Det kan vara lätt att skjuta problemet åt sidan. Men faktum är att ofattbara 27 miljoner människor utnyttjas som sexslavar världen över. Och mörkertalet tros vara stort.

– Antalet prostituerade styrs av efterfrågan. Det finns faktiskt en direkt koppling mellan lagstiftning och sextrafficking. I de länder sexköp tillåts, återfinns också allra flest sexslavar, säger Malin Roux grundare av RealStars som har sammanställt statistik för hur situationen ser ut i flera europeiska länder.

Väst är värst

Tvärtemot vad många tror är det här trafficking är som värst.

– I Nederländerna och Tyskland är sexköp normaliserat vilket leder till att fler köper sex. Människohandlare älskar dessa länder. De utgör attraktiva destinationsländer för de som vill tjäna pengar på sexhandeln, säger hon.

I Sverige uppskattades antalet prostituerade till 2 500 i den statliga prostitutionsutredningen från 1995. Sedan dess har en sexköpslag införts och sexhandeln minskat. Enligt senaste statistiken från 2008 har antalet nu gått ner till 600.

– Vi hoppas att sexköpen ska fortsätta minska som de hittills gjort sedan sexköpslagen infördes, både här på hemmaplan och av svenskar utomlands, säger Malin Roux och påpekar att av de åtta procent svenska män som någon gång köpt sex har de flesta gjort det utomlands.

Kändiskampanj

På lördag är det EU:s anti-traffickingdag och flera svenska kändisar har gått samman i en gemensam kampanj för en värld fri från sexhandel.

För att lyfta frågan har RealStars tillsammans med en rad kändisar nu initierat en kampanj i form av namninsamling och en auktion inför EU:s Anti-traffickingdag i helgen.

– Vårt mål är att fler länder ska följa det svenska exemplet och införa en sexköpslag. I dag är det snudd på omöjligt att stoppa trafficking om man inte kriminaliserar sexhandel. I många europeiska länder är det fullt tillåtet att köpa sex. Till och med koppleriverksamhet är lagligt på flera håll, säger hon.

”Alla kan göra något”

Kändisar inom flera olika områden är engagerade i kampanjen som sprids i sociala medier under hashtagsen #forfair6 och #fairfuckingsex. Caroline af Ugglas, Jill Johnson, Håkan Hellström, The Fooo, författaren Henning Mankell och programledarna Filip och Fredrik är några som valt att stötta auktionen. De vill få alla att ta ställning.

– Vi måste alla börja öppna ögonen inför vad som sker runt omkring oss hemma och på utlandsresan, även om det kan vara dolt. Ser vi något misstänkt ska vi larma och tipsa polisen, säger Malin Roux och menar att alla kan göra något.

– Är du basketspelare kan du spela match i tröjor som uppmärksammar trafficking. Är du gymnasielärare kan du väcka diskussion och slå hål på myter i klassrummet. Och alla kan påverka politikerna genom att skriva under vår namninsamling.

Trafficking

 Cirka 12–27 miljoner människor är offer för trafficking i världen.

 Cirka 4 miljoner människor blir traffickerade per år runt om i världen.

 27% av alla traffickingoffer är barn - under 18 år.

Cirka 79 procent av de som traffickerats för människohandel utsätts för sexuella ändamål, år 2006.

I genomsnitt 65 till 75 procent av de brottsutsatta är kvinnor.

 700.000 personer utnyttjas som sexslavar i Europa, den världsdel med flest antal sexslavar per capita i världen, enligt amerikanska forskaren Siddharth Kara i boken Sex Trafficking: Inside the Business of Modern Slavery.

Under 2011 ökade antalet prostituerade flickor under 18 i Amsterdam från 4 000 till 15 000.

 I Schweiz är det fortfarande lagligt att köpa sex från någon som är under 18 år.

Källa: realstars.eu, The U.S. Department of Health and Human Services, FN, FN-organet UNODC:s (United Nations Office on Drugs and Crime), boken Sex Trafficking: Inside the Business of Modern Slavery.

Lagligt eller ej?

Sverige

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Olagligt

Koppleri: Olagligt

Antal prostituerade: 600

Andel utländska prostituerade: 30 %

Andel män som någon gång köpt sex: 8 %

Storbritannien

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Lagligt

Koppleri: Lagligt

Antal prostituerade: 100 000

Andel utländska prostituerade: 40 %

Andel män som någon gång köpt sex: 8 %

Spanien

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Lagligt

Koppleri: Olagligt

Antal prostituerade: 400 000

Andel utländska prostituerade: 90 %

Andel män som någon gång köpt sex: 33 %

Frankrike

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Lagligt

Koppleri: Olagligt

Antal prostituerade: 20 000

Andel utländska prostituerade: 80 %

Andel män som någon gång köpt sex: 16 %

Nederländerna

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Lagligt

Koppleri: Lagligt

Antal prostituerade: 35 000

Andel utländska prostituerade: 80-85 %

Andel män som någon gång köpt sex: 18 %

Tyskland

Sälja sex: Lagligt

Köpa sex: Lagligt

Koppleri: Lagligt

Antal prostituerade: 400 000

Andel utländska prostituerade: 65-75 %

Andel män som någon gång köpt sex: 25 %

Källa: realstars.eu