De sa nej till EU – men än så länge är de kvar

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-06-27

Detta har hänt efter den brittiska folkomröstningen

Den 23 juni höll Storbritannien en folkomröstning om landet ska stanna i EU eller inte.

Resultatet visade att en majoritet av britterna vill lämna unionen.

Detta har fått såväl ekonomiska som politiska följder i och utanför Storbritannien.

23 juni: Britterna röstar i en folkomröstning om huruvida landet ska lämna EU eller stanna kvar. Premiärminister David Cameron, som tillhör de konservativa Tories, har i förväg lovat att folkets vilja ska respekteras.

24 juni: Resultatet offentliggörs. Britterna har röstat för brexit, att lämna EU, 51,9 procent för och 48,1. De första omedelbara reaktionerna blir att pundet tappar kraftigt i värde och att börserna runtom i världen rasar.

Omröstningen är dock bara rådgivande – för att Storbritannien verkligen ska lämna EU krävs ett beslut av parlamentet. Något sådant är inte fattat.

24 juni: Bara timmar efter resultatet meddelar David Cameron att han avgår som premiärminister och ledare för det konservativa partiet men att han stannar kvar på sin post tills en efterträdare valts i höst. Cameron säger att han, som kampanjat för att landet skulle stanna i EU, inte är rätt person att leda de förhandlingarna med EU utan det bör hans efterträdare göra. Han lämnar även åt sin efterträdare att formellt utlösa utträdesprocessen genom att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, som reglerar utträden ur unionen (och som hittills aldrig har använts). Storbritannien har alltså ännu inte påbörjat något utträde ur EU.

Massavgångar inom Labour

25 juni: Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, Labour, sparkar sin skuggminister för utrikesfrågor, Hilary Benn, med motiveringen att han planerat en kupp för att avsätta honom.

26 juni: Benns avsked får 11 andra av Corbyns skuggministrar att avgå i protest och kräva att Corbyn i sin tur avgår. Skälet är att de inte anser att han kampanjade tillräckligt hårt för att få folk att rösta mot en brexit.

27 juni: Börsen i Stockholm, som varit helgstängd på grund av midsommar, rasar på ungefär samma nivå som övriga Europabörser gjorde redan i fredags.

27 juni: Tysklands förbundskansler Angela Merkel tar emot Frankrikes president Francois Hollande för att lägga upp en plan för hur brexit ska bemötas. Med på mötet är också Italiens premiärminister Matteo Renzi och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

28 juni: EU håller ett ordinarie toppmöte som helt kommer att domineras av brexit och frågan hur EU ska bemöta Storbritannien i de utträdes förhandlingar som stundar.