Polen och abortlagarna

20 miljoner osäkra aborter utförs i världen varje år. Varje år dör cirka 47 000 flickor och kvinnor till följd av farliga och olagliga aborter, enligt världshälsoorganisationen WHO.
Men abort är en kontroversiell, omdebatterad och politiskt brännhet fråga i många länder. Polen har redan bland de strängaste abortlagarna i Europa – men har sedan 1993 haft ett undantag för abort vid incest eller våldtäkt, risk för kvinnans hälsa eller om fostret har allvarliga skador. Nu är undantaget om fosterskador på väg att försvinna. Författningsdomstolen i landet har gjort ett utlåtande där de säger att ”abort vid allvarliga fosterskador strider mot grundlagen”.
Vad kommer det här att innebära för kvinnor i Polen som vill eller måste göra abort? Varför har landet så stränga abortlagar? Och hur ser det ut just nu i resten av världen? Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter vid Amnesty. Programledare är Olivia Svenson.

ONSDAG 28 OKTOBER 2020


Senaste avsnitten

Aftonbladet Daily

Alla Aftonbladets podcasts

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET